Posted on 5 Comments

Odlaganje zadovoljstva

Oduvek sam volela da čitam knjige iz popularne psihologije. Tamo sam prvi put naišla na ovaj izraz, i shvatila njegovo značenje i značaj pomenutog pojma.

Ja sam još kao klinka imala tu osobinu. Tek sam kasnije prepoznala da je to baš odlaganje zadovoljstva. Naravno, u pitanju su ona obična sitna zadovoljstva, tipa, prvo uradim domaći pa onda idem napolje, ne kupujem prvu stvar koja mi se svidi nego obiđem pola grada, više volim fil od torte, pa prvo pojedem koru… To bi trebalo da je dobra osobina, i znak zrelosti.

Pročitajte ovde ponešto o tome. Na engleskom je, ne nađoh nikakvo objašnjenje na srpskom.

zadovoljstvoI tako, ja u poslednje vreme odlažem neka zadovoljstva, ne svojom željom ili odlukom, kako bi to “po definiciji” odlaganja zadovoljstva bilo, već zbog sticaja raznih okolnosti.

E pa, dragi moji psiholozi, nemojte da posle ispadne da odloženo zadovoljstvo nije veće od onog koje bi bilo da se trenutno “konzumira”…

5 thoughts on “Odlaganje zadovoljstva

 1. Dal’ je

  E pa, dragi moji psiholozi, nemojte da posle ispadne da odloženo zadovoljstvo nije veće od onog koje bi bilo da se trenutno “konzumira”…

  tvoja dilema ili nadanje ;-)?

 2. Pa sad, ja se nadam da je onako kako govore da jeste i da neće biti iznenađenja 😉

 3. Nekada sam i ja volela citati puno knjige o psihologiji:) ali kako je vreme prolazilo ,nekako sve manje sam citala te knjige i vise u sebi stvarala svoju psihologiju o zivotu , a mozda je to zapravo i nekako najbitnije ,da pronadjes svoju psihologiju o svemu . e nedavno mi jedna osoba koju sam jako cijenila rekla da ona ne voli ljude koje se bave tom profesijom niti voli ljude koje vole citati psihologiju kao nauku. Pitam se dali je u pravu ili nije??? Shvatam da je to samo njezin stav , ali ipak je malo zvucalo kao potcenjivanje ljude koje se bave sa psihologijom . Ja bi rekla samo jedno radite ono sto zelite da radite i ne potcenjujte okolinu koja ne radi isto sto i vi , jer svako ima pravo na svoj izbor.

 4. Đe me nađe, s tim ?

  Prestaću da čitam tvoje postove, života mi moga.
  Mada eto saznah da sam i ja zrela, ko bi reko 🙄

 5. […] ono što sam čekala i odlagala, konačno sam dočekala. I da, isplatio se svaki mesec, dan, minut […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *