Posted on 7 Comments

Ožiljci na duši

Večernji ritual, kupanje. Posle kupanja, maženje i oblačenje.

I svaki put, ali SVAKI PUT, zagledam njene mnogobrojne ožiljke nastale od uboda iglom. Najviše ih ima na peti, gornjem delu stopala, listovima, nadlanicama, podlakticama, frontalnom delu glave, negde kod korena kose. A ima ih bezbroj. Od svakodnevnih uboda, braonila koje su bile neophodne za vreme njenog boravka na intenzivnoj nezi. Jedan dan u levoj peti, sutra na desnoj nožici sa gornje strane i na glavi, prekosutra na glavi i nadlanici. I tako 30 dana. A nožica je bila toliko mala, da su joj odgovarale čarapice za lutku, sve čarapice kupljene za novorođenče bile su kao kad bih joj sad obula moje čarape.

Ima 2 meseca. Prve analize, pa i kariotip (genetske analize) između ostalog, potrebna je veća količina krvi, pa mora iz vene. Lokacija Institut za Majku i Dete. Oduševile su me tamošnje sestre, u sekundi, na Vanjinoj minijaturnoj nadlanici bez problema pronalaze venu.

Ima 3,5 meseca. Priprema za pregled magnetne rezonance zahteva braonilu zbog totalne anestezije. Lokacija Univerzitetska Dečja Klinika u Tiršovoj. Sestra pokušava tri puta da joj namesti, Vanja plače, sestra kaže, “ne boli nju to što sam je ubola, nego što sam joj stegla ruku” meni došlo da je razbijem. Nastavak toga pogledajte ovde.

Ima 10 meseci, radimo neke TORCH analize na antitela, na Torlaku i u INEP institutu. Oni deci ne vade krv, nego to za njih radi Institut za Majku i Dete. I opet su se sestre iz Instituta pokazale kao prave, u sekundi, iz prvog, naravno, pogodile venu na nadlanici.

Ima godinu dana. Redovni pedijatrijski pregled u Domu Zdravlja. Vadi se krv iz prsta. Nije ni pisnula, ni trgla ruku, ma ništa. Hvalili je da je hrabra, a ne kao druga deca.

I kako je veća, ožiljci na njenim rukama, nogama i glavi bivaju sve uočljiviji. Možda ih neko ne bi ni primetio, ali meni su to ožiljci na duši, na mojoj duši.

Pročitajte ovde o bolu u neonatalnoj jedinici intenzivne nege. Ovaj blog sam htela da preporučim još pre neki dan, kad je bio BlogDay, no, rešila sam onda da samo pozitivne blogove stavim na listu. Ovaj je malo tužan i otrežnjujući.

7 thoughts on “Ožiljci na duši

 1. Malecka je toliko toga već istrpela… Verovatno više nego što će iko od nas ikada istrpeti… Zato postoji samo divljenje. Divljenje njoj, ali i divljenje tebi. Vi ste dve fajterke u svakom smislu te reči.

 2. Dve hrabre duše.
  I divim se, i tužna sam i potrešena – svaki put.

 3. Nije fer…to se deshawa tebi a widi se da si dobra osoba…a mnogi koji su takwu sudbinu “zasluzili” mnogo wishe nego ti sad spokojno uziwaju…moram priznati da sam plakala dok sam chitala uz dwe rechi:Nije fer

 4. @ Jane Doe, ne treba da se diviš, sigurna sam da bi svako isto postupio da se našao u istoj situaciji. To nekako “izađe iz tebe”.

  @ Suske, poljupci od nas dve.

  @ Zwezdashice, to je život, nije fer, ali tako je. Glavu gore i ideš dalje.

 5. Sjecam se da sam jednom sa tobom komentarisala te oziljke. Mislila sam da ce nestati kako ona raste, ali naprotiv, sve su uocljiviji. I ja ih tako cesto gledam. Najvise ih je na petama i sakama… 🙁 Ne volim ih nikako…

 6. Cestitke od Dede…

 7. Ožiljci na duši…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *