Posted on Leave a comment

Hoya carnosa ‘Krimson Queen’

Hoya carnosa ‘Krimson Queen’
jul 2022.

Još jedna kultivisana sorta biljke Hoya carnosa je Hoya carnosa ‘Krimson Queen’. Možete je naći i pod imenom Hoya carnosa ‘Tricolor’ (izvor: LLIFLE – Encyclopedia of living forms). Nju ćete prepoznati po belom obodu lista čija je unutrašnjost tamno zelena. Kao i kod Hoya carnosa ‘Krimson Princess’ novi listovi su crvenkasto/ružičaste boje, pa odatle deo naziva Krimson koji potiče od engleskog naziva crimson, što je vrsta crvene boje.

Listovi su približno iste veličine kao kod Hoya carnosa, ali su tanji od njih. Obod je bele boje, a unutrašnjost zelena. Biljka pušta dugačke stabljike tražeći potporu, pa kad je pronađe, onda razvija po par listova jedan nasuprot drugog, na svakom čvoru. Mladi listovi su crvenkasto ružičasti, a takvi su i ako je biljka pod velikom količinom svetlosti (na jakom suncu). Može se desiti da se pojave i potpuno beli listovi, ali oni neće biti dugog veka, opstaće nekoliko meseci, najčešće tokom leta i sezone rasta. Nakon toga će se osušiti i otpasti, jer ne poseduju hlorofil, pa ne prave hranu za biljku, nego je samo troše. Biljka se može gajiti kao padajuća, ili na stalku. Cvetovi su slični kao kod Hoya carnosa, i kako oni izgledaju, kao i primere belih listova možete videti na sajtu LLIFLE – Encyclopedia of living forms.

Hoya carnosa ‘Krimson Queen’
avgust 2021.

Moj primerak biljke je kod mene došao u avgustu 2021. kao mala biljka sa ukupno pet listova, kao na slici desno. Biljka je dosta porasla, da je dobila da se penje uz štapić za orhideje. Sada izgleda kao na gornjoj slici. Kod mene još nije cvetala, to je relativno mlada biljka.

U budućnosti planiram da je propagiram (razmnožim) da bih novodobijene biljke vratila u saksiju sa osnovnom biljkom i tako dobila bujniji izgled. Razmnožavanje se obavlja reznicama, i o tome ću pisati poseban tekst.

Često ljudi mešaju Hoya carnosa ‘Krimson Princess’ i Hoya carnosa ‘Krimson Queen’. Biljke su potpuno različite kad ih vidite jednu pored druge, i meni se čini da se ne mešaju biljke nego njihovi nazivi. Način za pamćenje naziva potiče od engleske “izreke” da Kraljica (Queen) nosi belo kao krunu (okolo), a Princeza (Princess) kao haljinu (u sredini).

The Queen wears her white as a crown (with white leaf edges, similar to a silver crown), and the Princess wears her white as a gown, (white in the middle, edges or margins are green). Izvor: Garden for indoor.

Izgled cveta možete pogledati na sajtu Cottage Farms Direct, a detaljnije o nezi ove biljke na sajtu Plants Craze (na engleskom).

Vašoj pažnji preporučujem besplatan pdf časopis o Hojama Stemma (na engleskom) i Facebook grupu Hoyas in Serbia (na srpskom) gde možete i nabaviti neke Hoje od domaćih uzgajivača.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *