Posted on 1 Comment

Ljute papričice u ulju

Poslednjih godina ovo je zimnica koja se baš dosta troši, i koliko god da napravim, nije dovoljno.

Kupe se dugačke ljute papričice. Najbolje vreme za njih je septembar. Slike su nastale proteklih godina. Najlepše izgleda kad su raznobojne: crvene, narandžaste, žute, zelene.

Papričice se operu.
Obavezno stavite rukavice pre nego što nastavite. Ako ste zaboravili rukavice, setite se da ne dirate oči. Ne pitajte kako znam.

Secite papričice na krugove, debljine oko 2cm. Možete i deblje, ili tanje, to je zapravo prema sopstvenom nahođenju. Iz onih krugova koji su bliže peteljci izvucite tvrd koren. Na semenke ne obraćajte pažnju.

Isečene papričice obilno pospite solju. Potrebno je dosta soli, promešajte, poklopite i ostavite da stoji 24h.

Nakon toga, pomoću krpe ili na neki drugi način koji sami smislite ocedite vodu koju su paprike otpustile. Ne zaboravite rukavice. Neke semenke će otpasti, to nije važno. Ovde neće biti mnogo tečnosti da se ocedi, ali će ipak biti malo.

Kad ih ocedite, stavite ih u posudu, prelijte belim alkoholnim sirćetom da skroz ogreznu, poklopite i opet ostavite 24h. Ja obično poklopim tanjirom kako bi sve paprike bile potopljene u sirće.

Nakon toga, ponovo, na isti način ocedite paprike. Ne zaboravite rukavice ni sad. Neke semenke će opet otpasti.

Dobro oceđene paprike stavljati u čiste tegle, pomoću kašičice ih pritiskati da više stane. Naliti zejtinom do vrha, pomoću drške kašičice probajte da isterate vazduh da izađe. Zatvorite poklopac tegle. Tegle operite spolja jer su se možda zamastile i stavite nalepnice. Nije potrebna pasterizacija.

Sirće koje ostane posle ceđenja možete sačuvati, poznajem neke koji vole to ljuto sirće da stave u pasulj.

Kad prođe oko dve nedelje, paprike su spremne za konzumiranje. Ovako spremljene paprike čuvajte u špajzu, mogu da izdrže do naredne godine, ako se ne pojedu.
Nasuprot potrošenoj većoj količini soli, paprike nisu mnogo slane, kisele su.

Druga varijanta ovih paprika je da ih odmah nakon što ste ih ocedili posle soljenja stavite u teglu, nalijete zejtinom i zatvorite. Ako imate klik-klak poklopce, koristite njih. Ja sam u ovoj varijanti pasterizovala. Ovako napravljene paprike nisu kisele, i za mene su ukusnije.

Pasterizacija:
Stavite krpu na dno šerpe. Nalijete vodu i stavite tegle u vodu. Uključite ringlu, i pustite da provri voda u šerpi. Voda treba da vri 10-15 minuta. Za to vreme će se naduti poklopci. Nakon što prođe toliko vremena vrenja, isključiti ringlu i ostaviti tegle u toj toploj vodi da se postepeno ohlade. Može do sutra. Kako se tegle budu hladile, poklopci će se vratiti, i postati uvučeni, da više ne klikću, tako znate da su pasterizovane.
Ovim postupkom se takođe osigurava da paprike mogu da opstanu do naredne godine.

Za jednu meru od 200 komada paprika potrebno je oko kilogram soli, dva-tri litra sirćeta i litar ulja. Obično pravim bar dva puta u sezoni.

Na jesen 2021, na zemunskoj pijaci cena papričica je bila 100 din/kg. U kilogramu ima u proseku između 20 i 25 papričica, zavisno od veličine.

1 thought on “Ljute papričice u ulju

  1. […] volite ljuto, dodajte sad neki ljuti sos (npr. Lidlov Piri Piri sos), ljute papričice u ulju, ili svežu ljutu […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *