Posted on 1 Comment

Hoya carnosa ‘Krimson Princess’

Hoya carnosa ‘Krimson Princess’ jul 2022.

Imena biljaka se (veoma uprošćeno) pišu na sledeći način:

  • prvi deo imena je naziv roda – to je Hoya, i piše se italikom (kurzivom) i velikim početnim slovom;
  • drugi deo imena je naziv vrste – to je carnosa, i piše se takođe italikom i malim početnim slovom.

Ovaj način nomenklature je još u 18. veku smislio švedski botaničar Karl fon Line, koji je uveo tzv. binomijalnu nomenklaturu (obeležavanje pomoću dva imena: roda i vrste) i smatra se tvorcem moderne taksonomije.
Za uzgojene (kultivisane) biljke postoji i deo naziva koji se ne piše italikom i označava sortu ili tzv. kultivara. Taj naziv se piše sa jednostrukim znakom navoda – u ovom primeru to je ‘Krimson Princess’.
Neka od pravila mogu se naći u izvodu iz Međunarodnog kodeksa nomenklature kultivisanih biljaka.

Dakle, biljka o kojoj je ovde reč je Hoya carnosa ‘Krimson Princess’.

Hoya carnosa ‘Krimson Princess’ je varijanta biljke Hoya carnosa (njena kultivisana sorta) koja ima listove sa unutrašnjom varijegacijom (promenom boje), tj unutrašnjost lista je belo-krem boje, a spoljašnji deo je zelen. Ovu biljku možete pronaći i pod imenima Hoya carnosa ‘Rubra’ (zbog crvenkaste stabljike) ili Hoya carnosa ‘Picta’ (zbog listova koji izgledaju kao naslikani), ali je naučno prihvaćeno ime Hoya carnosa ‘Krimson Princess’ (izvor: LLIFLE – Encyclopedia of living forms). Takođe, deo naziva Krimson potiče od engleske reči crimson, što je vrsta crvene boje, aludirajući na boju stabljike i novih listova koji su crvenkasto/ružičaste boje. Zbog toga, ponegde naziv ‘Krimson Princess’ možete naći napisano kao ‘Crimson Princess’, što je po mom mišljenju bolje, ali se ustalio ovaj prvi naziv koji i stoji u naslovu.

lice (levo) i naličje (desno) istog lista

Listovi su nešto manji nego kod Hoya carnosa, imaju unutrašnju varijegaciju, tj. unutrašnjost lista je belo/krem boje, a spoljašnjost je zelena. Listovi su takođe čvršći nego kod Hoya carnosa. Stabljika je crvenkaste boje. Takođe, mladi listovi, kad tek počinju da se razvijaju su crveno/ružičasto obojeni, da bi ta boja sve više bledela kako listovi postaju stariji. Interesantno je da se šare na licu i naličju lista razlikuju. Listovi imaju više bledog na sebi ako su više izložene svetlosti, tj. varijegacija je izraženija.

izgled novog lista

Hoya carnosa ‘Krimson Princess’ može da se gaji kao padajuća biljka ili da se prikači na stalak koji joj stvara potporu. Gaji se u propustnom supstratu koji omogućava da koren dobija dovoljno vazduha. Zaliva se kad se suspstrat potpuno osuši. Hoya carnosa ‘Krimson Princess’ traži dosta indirektnog svetla. Može veoma uspešno da uspeva u uslovim normalne vlažnosti vazduha, kakva je u stanovima ili kućama.

Hoya carnosa ‘Krimson Princess’ avgust 2021.


Moj primerak Hoya carnosa ‘Krimson Princess’ sam nabavila u avgustu 2021. i tad je izgledala kao na fotografiji desno. To su ustvari dve biljke, jedna mala sa četiri lista (levo) i jedna malo veća sa desetak listova (desno). Biljka je u međuvremenu porasla i dobila svoj stalak koji joj pruža potporu. Stoji mi na istom mestu kao Hoya carnosa, pored prozora jugoistočne orijentacije, tu joj prija i ne smeta joj par sati direktnog sunca preko leta. Biljka trenutno izgleda kao na gornjoj slici.

Moja biljka još uvek nije cvetala, pa izgled cvetova možete pogledati na sajtu Christine: MyHoyas. Cvetovi su isti ili vrlo slični kao kod Hoya carnosa.

Preporučiću vam jedan sjajan youtube kanal koji se dosta bavi uzgojem Hoya: Basie Plants, koji (na engleskom) vodi Miroslav iz Bečeja, a tu je i njegov Instagram nalog basie.plants.

1 thought on “Hoya carnosa ‘Krimson Princess’

  1. […] forms). Nju ćete prepoznati po belom obodu lista čija je unutrašnjost tamno zelena. Kao i kod Hoya carnosa ‘Krimson Princess’ novi listovi su crvenkasto/ružičaste boje, pa odatle deo naziva Krimson koji potiče od engleskog […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *