Posted on 14 Comments

Сви моји љубимци

Више га и не представљам, одомаћио се,
мој пријатељ Зајебант

У мојој се породици увек гајила љубав према животињама. Живели смо на Душановцу, крају који је познат по голубарима. Треба рећи да је Душановац било село тада до 1970-их година. Ми смо имали око пола хектара око куће, па смо тако и могли да држимо кућне и остале љубимце. Данас се налази на мом кућевном плацу обданиште код хотела “Србија”. Сви смо живели у тој кућерини моје две тетке, стриц, браћа и сестра од тетке, брат од стрица, мој отац и мајка и наравно моја маленкост.

Елем, имали смо мачка по имену Марко, врло спретан ловац али и лопов. Вратио се мој отац са посла уморан и сав гладан. Каже му моја тетка иди Бошко у кухињу, ручај имаш и ћуфте, али немој све да поједеш нека остане и за друге. И оде мој отац да једе, али пошто је био преморен он прилегну на отоман који смо имали у кухињи. После неког времена ево и тетке дође, погледа у орман а оно нема ниједне ћуфте на тањиру. Викну она црни Бошко, па ти поједе све ћуфте!, ма нисам ни једну спавао сам. Кад ево и га, улази мачак Марко само се облизује, и одмах су знали шта је упитању, Марко је појео све ћуфте. Испоставило се да лесонит са задње стране ормана одигао, тако да је Марко само шапом требао да скида ћуфте са тањира.

Држали смо и куниће позамашан број а имали смо и једног предивног вучјака званог Џеки. Џеки је био даса, то није био обичан пас већ војни дезертер. Питате се како? Једноставно је побегао из касарне. Мој га је отац срео и помазио а овај мој Џеки је одмах кренуо за њим. И тако смо ми дошли до њега у посед. Елем, после једно месец дана, дође на капију војна полиција, дошла по мог Џекија. Али дошли су они и са дресером паса овај га погледа и прегледа, тамо вамо осврће се и каже: Овај пас више није за нас, оставите га и тако мој Џеки остаде у кући.

Опет, некако тих година не сећам се тачно рецимо `67 (око 3 год сам имао) били ми код неког татиног другара ту у комшилуку. Овај се другар обрадова што смо дошли. Док су они причали, ја сам разгледао голубове, канаринце, папагаје. Када смо кренули кући он је мени поклонио канаринца. Сви смо га одмах заволели и назвасмо га Ћела, имао је мало перја на глави, волео је да се потуче са другим канаринцима. Убрзо су ту уследили и други канаринци Буцко, Мишко, Жућа. Сви су углавном били Малинои или Липокри канаринци. Ипак и поред хендикепа ових канаринаца, (наиме они су лошији певачи од Холц-ролера канаринаца) ови су били одлични певачи. Па то је била милина људи слушати их. Све би то било лепо да није било мачка Марка. Једнога дана Марко као фуњара се увукао у собу скочи на кавез са Ћелом, кавез паде, Марко побеже, а мој мали Ћела је прецркао од страха и угинуо је.

Нажалост, због изградње зграда ми смо морали да се преселимо из старе куће. Од свих мојих љубимаца остали су само канаринци у стану. Последњи канаринац кога сам имао пре једно 10 година био је тзв. Слонова кост, једна јако ретка врста канаринаца у Београду а можда и шире. Била је женка, а женке не певају. Много сам је волео, онако сива, увек је била ту, чекала је да дођем са посла. Али и она је једнога дана угинула.

Сада више не држим канаринце, невероватно колико вам та мала створења прирасту за срце, када је угинула као да је отишао и један део мене са њом.Намерно вам нисам причао о осталим канаринцима већ само о мом Ћели и Шикици, првом и последњем канаринцу.

Наставак следи ускоро!

14 thoughts on “Сви моји љубимци

 1. Истопих се читајући ово. Ја нисам као дете никад имала љубимце, али сад видим да сам изгледа доста тога пропустила.
  Зајебант, хвала ти 😀

 2. šta bi milepile, si ostala bez teksta?

 3. Ja se pronašla 🙂

  Imala sam mačku PEPI, ženka,i gomilu mačića, dok sam živela kod mojih, u kući. Sad sam u stanu i imam mali akvarijum sa ribicama.
  Obožavam životinje !

 4. Pu, blago tebi 🙂

 5. jadne ribice, kad se pu brine o njima 🙂

 6. Ma o ribicama brinem ja, a Pu je srećnija jer ima mnogo kućnih ljubimaca koje bih volela i ja da imam 🙂

 7. Zajebant, sve tačno što Suske kaže, da vidiš samo Saru veterinara na delu!

 8. sad tek nista ne znam 🙁

 9. pih, sad tek vidim da nema na blogu, nije stavila te slike
  Sara se igra sa raznim finim domaćim životinjama
  moraće to pu da malo potkrepi novim fotkama

 10. pojasnicemo drugu zajebantu 🙂

 11. Boga mi jesi, svaka čast 🙂

 12. samo mi malo ispale oci od pregledanja slika :mrgreen:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *