Posted on 12 Comments

Taxi

Ne vozim se baš puno taksijem inače (sad će neki ovde imati šta da prokomentarišu hihi), poslednjih nedelja napravih nekoliko vožnji, skoro po pravilu do faksa.

I sita se ispričam sa taksistima. A nisam baš neka koja u razgovor ulazi sa nepoznatima, ali oni me nekako uvek “sačekaju” sa opštim saobraćajskim pričama. Kad kažem destinaciju, po pravilu misle da sam student, ijaaaao kako to prija, pa pretstavu nemate. Ja sam bre diplomirala pre 10+ godina (da se ne odajem sad totalno) i nikako mi nije jasno kako neki ljudi u svojim glavama zamišljaju da studenti izgledaju. Ne kao ja, to je sasvim sigurno. No, prija to poređenje, ne umem vam opisati.

Onda, kad objasnim da nisam student, odmah krenu u analizu saobraćajnih problema. Meni je to naravno interesantna tema, na koju uvek imam šta da kažem. Čujem ja tu i primedbi koje su “na mestu” ali i totalnih nebuloza od kojih jedino što mogu je da se nasmejem i prevrnem očima.

A tek što se izbora rute tiče, pa ti taksisti blage veze nemaju. Ko bi normalan iz Zemuna ušao na autoput kod Sava Centra i to još na izlazu kod autobuskog stajališta. Danas sam jednom taksisti “otkrila toplu vodu” vodeći ga pored Hyatt-a i bivšeg Interkontija da se ispod mosta uključi na AP. Pa nisam mogla da verujem, kaže čovek, nisam nikad išao ovuda. Kad ne crkoh od smeha.

Setih se i jednog komentara, iz perioda kad je Nemanjina bila zatvorena i pod radovima, jedan mi se žalio, zašto uopšte radi semafor na raskrsnici Kneza Miloša – Nemanjina . Tu opet kad ne crkoh od smeha. Ne možeš čoveku objasniti da koridor radi, i da i pešaci ponekad moraju da pređu ulicu.

Mnogobrojne bisere čujem u ovakvim razgovorima, i uvek mi je interesantno kako se oni smatraju “stručnim i relevantnim” da predlože svakojaka rešenja.

Saobraćaj je, pored fudbala (to mi trenutno pade na pamet) jedna od stvari za koju su svi kompetentni i daju sebi za pravo da to znaju bolje od onih kojima je to posao.

Ajde sad da vas čujem, šta biste menjali? I bez ustručavanja, molim. Ne mora samo Beograd, nabaviću ja kartu očas posla, da vam rešim problem.

12 thoughts on “Taxi

 1. Mi nemamo tih problema, jerbo imamo tri paralelne ulice, nekoliko semafora i ovi priučeni taksisiti samo treba da nauče da voze 🙂

  Često imam slične “probleme” što se godina tiče, i tu sam i ja negde oko 10-ke 🙂
  ..i prija … baš !

 2. Немој да се хвалиш,знамо ми да си ти открила топлу воду БРе. А шта је то “КОРОДОР”? 🙂

 3. ma najbolje je da počneš da voziš 😀

 4. Z bre “korIdor” ispravih 🙂

 5. a šta je to?

 6. хахаха, па што не рече одмах? 🙂

 7. Nabavices kartu? E, pa evo:

  Ko hoce avanturu, punu adrenalina, “visokog napona”, i navijanja (citaj: psovki, na svoj i tudj racun) naka proba da izmedju 10h i 16h krene autom Bulevarom Oslobodjenja, iz pravca Zel.stanice, i da skrene, pardon POKUSA da skrene u Jevrejsku ulicu. Novi Sad je u pitanju. . . Najprometnija raskrsnica u gradu + glavna gradska pijaca se nalazi tu, takodje. Idiotizam. . . (Tata u pelenama zna sigurno o cemu pricam) 🙂

 8. Da li si ti sigurna da taxista ne zna brzi i kraci put? Oni nekad namerno voze sto duze i u sto vecu guzvu 😉

 9. @ pu, koridor je niz raskrsnica kojima se zajednički upravlja, tako da funkcionišu kao jedna celina. Zato nije moguće isključiti jednu raskrsnicu (u sred koridora) i podrazumevati da on upravljački radi isto. Tehnički jeste moguće, ali upravljački, nikako, jer sistem više ne funkcioniše onako kako je planirano.

  @ aurora, idem da gledam kartu, imam Novi Sad u Plan-u plus, tu na kompu 😉

  @ Lang, da to je tačno, ali ovaj mi reče, da nikad nije tuda prošao, na šta se ja priznajem totalno začudih. 😮

 10. Moram na ono poznavanje najkraćeg i najboljeg puta do destinacije. Naime kada su igrali Zvezda i Milan na Marakani, ja kasnim na utakmicu, ostalo još pola sata do početka. Zakucan kod Pionira, šta ću, moram taksi. Da mi ne bi uzeo poslednju paru iz džepa ja se dogovorim oko cene. 500 dinara. E sad, pošto ne može da mi uzme više, dogovor je dogovor, krene on da vozi. Čovek se kroz Starine Novaka spustio u Takovsku, pa u Kneza Miloša preko Mostara i Topčiderske zvezde na Dedinje gore. Koliko ja poznajem grad, nekako je lakše Beogradskom do Slavije, pa bulevarom JNA do autokomande. Mislim, ne znam da li sam u pravu, ali koliko znam to je nekih 5-7 kilometara kraći put 🙂 Sreća pa nije bilo gužve u Takovskoj i Kneza Miloša kao što zna da bude, te ja stigoh na utakmicu na vreme, kupio kartu i tako 🙂
  Dakle ja bi pod obavezno uveo GPS uredjaj taksistima, da im pokaže najkraći put 🙂

 11. @ aurora,
  hehe, naravno da znam, jos kad se zadesi da bas u tom momentu treba da idem sa bulevara na naselje, dodje mi da se samoubijem iz zasede, i to vise puta.
  A jucer sam bas skretao levo sa bulevara u Jevrejsku, 3 puta sam skoro zgazio pesaka koji je izletao i nije se ni obazirao….

 12. А какве су то саобраћајске приче? Нешто ми није баш најјаснија реч саобраћајске, немој ми рећи да је поштапалица? 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *