Posted on 9 Comments

Levo-desno

Keep right?Ja ne razlikujem levo i desno.

Dobro, ne baš da ne razlikujem potpuno, ali moram da sam dooobro koncentrisana, uopšte mi to nije nešto “automatizovano” kako bih mogla da očekujem. Ponekad se pokrene razgovor na tu temu, i onda shvatim da uopšte nisam usamljena, da ima dosta odraslih osoba kojima levo-desno predstavlja “pomalo” problem.

Keep rightKad sam bila devojčica, imala sam na desnoj ruci narukvicu, i bilo mi je lako, kad bi me pitali koja mi je desna ruka, ja samo brzo pogledam gde je narukvica i podignem tu ruku. Ali kako sam krenula u školu, brzo sam tu narukvicu izgubila, i tu kreću “problemi”. Dobro, nisu to bili neki strašni problemi, ali prosto, duže vreme potrebno, da se razmisli šta je levo a šta desno.

I to sam na srpskom, eto, nekako prevazišla u svojoj glavi, vežbala brzo levo-desno odlučivanje, a onda dođe engleski pa francuski, e tu mi je tek bilo priličnih levo-desnih problema. A onda shvatih L-Left-Levo i D-Droite-Desno i tako reših i taj problem.

Pokušavam sad da na netu nađem ponešto o ovoj temi, nađoh, i začudih se.

Symptoms of Dyslexia

Directionality

Most dyslexic children and adults have significant directionality confusion.
Left-Right confusion:
– Even adults have to use whatever tricks their mother or teacher taught them to tell left from right. It never becomes rapid and automatic.
– A common saying in household with dyslexic people is, “It’s on the left. The other left.”
– That’s why they are b-d confused. One points to the left and one points to the right.
– They will often start math problems on the wrong side, or want to carry a number the wrong way.

Confusion about directionality words:
– First-last, before-after, next-previous, over-under
– Yesterday-tomorrow (directionality in time)

North, South, East, West confusion:
– Adults with dyslexia get lost a lot when driving around, even in cities where they’ve lived for many years

Often have difficulty reading or understanding maps.

Izvor: Symptoms of Dislexia

Nisam nikad imala ni jednu od ovih drugih “zbunjivosti” u ostalima sam uvek bila “iznad proseka”. Recimo matiš, snalaženje u prostoru, čitanje karti (da ne kažem mapa).

Naiđoh na ovo, testirajte se, interesantno je.

9 thoughts on “Levo-desno

  1. I moja supruga ne razlikuje levo i desno i to je uglavnom simpatično, osim kad pokušavam nešto da joj objasnim dok sedi za računarom a ja joj dirigujem gde treba da klikne da bi uradila ovo ili ono… istera me iz pameti svaki put 🙂

  2. hehe “istera te iz pameti”, kakav dobar izraz…

  3. Nemam tih problema, prosto ne mogu da verujem. A ovu moju decu učim tako što ih stalno pitam kojom rukom pišu, one je podignu, i reknem im da im je to desna.
    Ali imam problema sa MM-om u kuhinji he, he. Levo na polici, gore … obavezno promaši … ma i policu 🙂

  4. Ja nisam nikad imao tih problema.

  5. @ Suske, Fly, blago vama, ne znate kako to može nekad da smeta…

  6. Decu u skoli ucim da je leva ruka bliza srcu a desna suprotna od leve…
    Preko 80% ucenika 4-og razreda nezna koja je koja strana….kasnije se procenat smanjuje…
    Nije to mnogo strasno.Stvar je vezbanja.I sama si spomenula narukvicu…

  7. Naajs, 9.8 sekundi na “gore-dole”, a 11.7 na “levo-desno”. 🙂

    Sećam se kako su mene matorci naučili.. Kao klinčetu su mi kupili lep ručni sat, sa Patkom Dačom… naravno, brzo sam zapamtila da mi sat uvek stoji na levoj ruci… pa čak i kada ga nisam nosila, mozak je “provalio” foru – prizor sata na levoj ruci je zamemorisan. 🙂

  8. Sasvim slučajno sam nabasala na vašu priču i videla Vanju na moru, nisam ni otvorila test. No,nebitno. Bitno je: Jednom prilikom mi je poznanica donela da joj prevedem knjižicu nekog Australijanca o mogućim tretmanima poremećaja učenja (kao što su disleksija, disgrafija i slično… zaboravila sam skraćenicu), pa sam to i učinila. Možda bi vam ovaj prevod mogao koristiti u ponečemu…

  9. Uhhh,dobro je, nisam sama.To desno-lijevo je nesto sa cim se ja svakodnevno susrecem.Najteze mi je ako me neki turista zaustavi da me pita za smijer.Tu ja obicno zastanem,da dobro razmislim ,ali ako je previse komplikovano za objasniti,samo kazem da ne znam.Sta drugo da uradim,pa zbunila bih covjeka skroz.Sjecam se kad sam trebala polagati vozacki ispit….To se moze nazvati pravo iskusenje….Ali i to je na srecu proslo.

    pozdrav

    Afrodita 🙂 🙂 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *