Limundo: pogled sa strane kupca

LimundoRazni su blogeri pisali o Limundu, neki drugi su zbog limunda počeli da bloguju, ali ne videh (moguće da samo nisam dovoljno obaveštena) ni jedan tekst koji je napisao kupac. Evo jedne takve priče.

Na Limundo me je pre nekog vremena navukla najbolja drugarica. Prvo samo da gledam, sa njenog profila, onda kupih nešto, takođe sa njenog profila, i shvatih da to nema smisla tako, nego da ću ja to sve sama. U ono doba beše potrebna kopija/fotografija lične karte. Kroz proces registracije shvatih da je on rodno diskriminatorski, sve je pisalo kao da je limundo korisnik muškarac. E pa ja nisam.

Među mojim tadašnjim tviter pratiocima našao se i @Limundo, logično. Ne bude mi mrsko, to im tamo “prigovorim”, a oni se javiše odmah, rekoše da će ispraviti (ne znam da li su), čime me odmah “kupiše”. Kao što će se bezbroj puta kasnije pokazati, jedan sjajan korporativni tviter nalog koji reaguje i na kritike, za razliku od mora drugih koji će samo na pohvale reagovati.

U prvo vreme, kao neukog kupca, često su me preticali drugi. Vremenom se čovek nauči šta treba, a šta ne treba da radi.

Evo ovde nekoliko saveta koje bih ja kao kupac mogla da dam drugim kupcima, a čega se ja u poslednje vreme stalno pridržavam.

Saveti pre licitacije

– Čitajte. Dobro čitajte opis licitacije. Još jednom pročitajte. I još jednom. Neki prodavci prvo postave licitaciju, pa posle dodaju opise, pa budite sigurni da ste sve pročitali. Pročitajte i uslove kupovine i plaćanja.

Pitajte. Sve što se ne vidi, pitajte, tražite dodatna objašnjenja, dodatne fotografije. Fotografije vrlo često prave sami limundo prodavci, koji ublavnom nisu baš vešti u fotografisanju, pa npr. boje su vrlo često diskutabilne. To opet pitajte: da li je teget, ili crna; da li je siva ili maslinasta… Ni jedan prodavac ne bi trebalo da vam zameri na pitanjima. Ima doduše i onih koji na pitanja nerado odgovaraju, ili odgovore “radi reda”, ili odgovore posle predugog vremena, ali takvi zaista jesu u manjini. Zato, pitajte. Naravno, prethodno dobro pročitajte opis predmeta i nemojte pitati ono što je već napisano.

– Lista želja. Ako vam se predmet i malo dopadne, stavite ga u listu želja. To što je tamo, ne znači da ćete ga stvarno i kupiti. Veliki broj predmeta ja stavljam tamo samo da bih ispratila kako će se odvijati situacija do kraja licitacije. Moguće da stvarno želim da kupim predmet, moguće da je trenutna izlicitirana cena već viša od one koji sam spremna da platim, moguće da bih htela neki sličan predmet, ali nisam sigurna da li bih baš taj. Desi se da se licitacija završi bez ponuda, ni tad ne brišem predmet, jer je moguće da će prodavac ponovo pokrenuti licitaciju, ili možda staviti isti predmet na kupindo.

– Kupindo. Nemojte biti neobavešteni kupac, proverite da li isti prodavac prodaje isti predmet i na kupindu, neki put je cena tamo niža. Iskoristite to sebi u korist. Proverite da li isti ili sličan predmet postoji i kod nekog drugog prodavca, bilo na limundu  ili kupindu, začudili biste se koliko se istih predmeta sa raznim cenama može naći na oba dela sajta. Zato, budite pametni, u svoju korist.

– Proverite prodavca. Retko kupujem od prodavca sa malo ocena, jedino ako mi se predmet baš dopadne, i silno želim da ga imam. U protivnom, uvek i samo od prodavca sa velikim brojem ocena. Pročešljam malo, ima li negativne, kad su bile, i zašto. Obavezno pogledam i ono šta je on sam napisao o sebi. Tu ćete naći svakakvih poruka, mnogo je nepismenih, ima i uvredljivih. Takve prodavce obilazim u širokom luku, čak i ukoliko su sa brdom pozitivnih ocena, ne dozvoljavam da me bilo ko omalovažava.

ima i OVAKVIH prodavaca

– Podsetnik. Ako ste sigurni da neki predmet želite da kupite, budite sigurni da ne zaboravite kad ističe licitacija. Pre nekog vremena Limundo je uveo svoj sistem podsećanja, koji se plaća. Ne nasedajte, napravite sebi podsetnik, namestite alarm na telefonu, napravite ga u google kalendaru… Zašto biste plaćali nešto što ne morate.

– Pomoć prijatelja. Ako znate da nećete moći da budete kod računara u trenutku završetka neke važne licitacije, zamolite nekog prijatelja limundovca da to uradi umesto vas. Može licitirati sa svog, a može se ulogovati i na vaš profil i tako vas u tom trenutku zameniti.

Saveti u vezi sa licitacijom

– Poslednje sekunde. Ako sam sigurna da nešto baš želim da kupim, nikad, ali NIKAD ne licitiram pre samog kraja licitacije. U protivnom ću najverovatnije, ako nisam jedini kupac, samo podići (sebi) cenu proizvoda, a kao kupcu je logično da mi je u interesu da proizvod platim što manje. Licitirajući na samom kraju, mogu sebi da dozvolim da ponudim i cenu višu nego što sam stvarno spremna da platim, pokušavajući time da “za dinar” preskočim svoje konkurente. Moja je lična procena da je dovoljno efikasno 10-15 sekundi pre isteka licitacije sprovesti svoju ponudu. Ako licitirate ranije, postoji mogućnost da oni koji su videli vašu cenu, licitiraju posle vas. Ovako, ne dajete im dovoljno vremena da vas, nudeći više, preskoče.

– Dva taba. Ovaj sam trik sama sebi smislila. Kada ste na strani same licitacije, i kada refrešujete stranicu, vidi se kako raste broj pregleda. Time drugima dajete do znanja da ste za predmet zainteresovani. Ovo može da se izbegne tako što nećete refrešovati stranu licitacije, nego stranu svoje liste želja. Tamo refrešovanjem čekate povoljan (čitaj najkasniji mogući) trenutak za licitaciju. U međuvremenu, u drugom tabu upišete sumu koju ćete licitirati, i kliknete Nudi. Otvara se nova strana gde je potrebno potvrditi ponudu, ali je još ne potvrđujete. Kad refrešovanjem taba sa listom želja sačekate trenutak kad pravite ponudu, premestite se u susedni tab, i potvrdite svoju ponudu. Time ste odsutni sa strane licitacije i ne dajete do znanja onima koji je prate da ste i vi tu, a sa druge strane, na korak ste ispred ostalih koji licitiraju, jer oni da bi posle vas licitirali, moraju dve strane da učitaju. Ako očekujem da će neko ponuditi više, pripremim još jedan tab sa višom ponudom, to bi bila strategija “tri taba”.

Saveti posle licitacije

– Odmah. Pošaljite poruku odmah. Napišite šta vam najviše odgovara, pitajte za mesto ličnog preuzimanja, ili za vama povoljnog prevoznika. Ponovite adresu u poruci. Budite ljubazni, neka vaša poruka ima glavu i rep. Potpišite se imenom, ona se lakše pamte nego Limundo korisnička imena.

– Pravovremeno. U poruci recite kada ćete novac uplatiti i tada i uplatite. Javite se porukom kad uplatite. Javite se kad predmet stigne. Ocenite prodavca čim budete u prilici. Vodite računa o Limundo rokovima.

I za kraj

Prodavaca ima raznih. Profesionalnih, ljubaznih, predusretljivih, ali i onih drugih. Vi kao kupac možete da birate njih, i tu ste u prednosti jer oni svoje kupce ne mogu da biraju. Zato, pažljivo birajte.

(Ovaj tekst nije plaćen.)

Pretraživali ste:

  limundo (27)

11 thoughts on “Limundo: pogled sa strane kupca

 1. Iva says:

  Limundo je monopol koji drži strani kapital i srpska slatkorečivost (da si ih videla na početku, kad su molili administratore tuđih foruma da im ne brišu postove, e, to bi bilo nešto drugo); a skrinkepovi poput ovog koji si okačila pokazuju šta fali našoj naciji. Čemu takva histerija, velika slova, bes? Bojim se ovog naroda ponekad.

  • Ivana says:

   Stvarno nemam pojma ko je vlasnik, ja sam samo korisnik. A ovo je stvarno užas užasa. I to sam im pokazala, ne reagovaše skoro nikako, u stilu “svako uređuje svoju stranu”. Ja bih takve korisnike itekako sankcionisala.

 2. zubarica says:

  Kao kupac imam jako lepa iskustva, a dodala bih možda još jednu reč.
  Ima VRLO nepismenih prodavaca na Limundu, da to ne zbuni potencijalnog kupca – vrlo često se pokaže da su veoma čestiti, krajnje ekspeditivni prodavci i pošteni ljudi od reči :).

  Sve najbolje, Janavi :).

 3. Ophy says:

  Odlican tekst sa dobrim savetima. Internet trgovina je vrlo kompleksna stvar i nekad nijedan savet ne moze da pomogne. Kao prpodavac imam iskustva podjednako dobra i losa iako sam vrlo predusretljiva i ljubazna. Nepismenost nije nikakav preduslov dobre saradnje. Ukoliko se kupac javi odmah, potvrdi adresu i jednostavno se dogovorimo oko transakcije, saradnju smatram veoma uspesnom pa makar bilo pisano i nogama jer pozeljno je da se vidi zelja i volja za zdravom komunikacijom. Kupci moraju uvek da budu svesni jedne vazne stvari, a to je da neke karakteristike nikad ne mogu da budu opisane, a to je saam taj osecaj kada se kupljeni predmet nadje u rukama kupca. Iako je prodavac detaljno opisao predmet i koje je boje i naveo sve mere i velicinu i pokazao dodatne trazene slike i iako je pritom, jos i sam kupac postavio dodatna pitanja, kad se stvar koju smo kupili nadje u nasim rukama moze se desiti da pomislimo da to nije to, ali za to ne treba kriviti prodavca. Prodala sam dve identicne stvari dvema razlicitim zenama. Od jedne sam dobila pozitivnu ocenu sa sa propratnim komentarom punim hvale za kupljeni predmet, dok sam od druge dobila prvu negativnu ocenu da je ono sto je kupila jako lose i naravno poruku sa optuzbama da je predmet polovan, a ne nov ikako je navedeno i da je jako lose uradjen. Sve ovo bi trebalo da predstavlja jos jedan savet kupcima, a to je da ponekad moraju sami da snose posledice svojih odluka (da neki predmet kupe), a ne da iznalaze razne razloge i okrivljuju druge u svom pokajanuju.

 4. Dragan says:

  Dobar tekst, praktični saveti. Moja iskustvena dopuna: u poslednjih 15 sekundi svi pomahnitaju;
  kad nesto hocu stvarno da kupim, ja odredim maksimalnu cenu i ponudim je 15 minuta pre kraja.

 5. drveni advokat says:

  Ponekad, pre nego što licitirate na Limundu, pogledajte da li tu stvar možete da kupite u lokalnoj prodavnici, ili još bolje – kod Kineza! Dosta prodavaca prodaje robu koju kupi kod kineza, ponekad i za 3-4 puta višu cenu. Nemojte nasesti!

  P. S. Svaka čast za strategiju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *