Posted on 9 Comments

Kako do logopeda

Priča počinje odavno.

Ponavljam se, stoti put pišem jedno isto, sama sam već sebi dosadna, ali to je jednostavno stvarnost.

U Specijalnoj Bolnici za Cerebralnu Paralizu gde Vanja ide 3 puta nedeljno na fizikalnu i radnu terapiju, logopedi nikako neće da je uključe u redovan logopedski tretman.Oni imaju dva logopeda, i svaki put kad odemo kod fizijatra na kontrolu, ona na nekom internom uputu zaokruži i logopeda. Mi odemo, svaki put nadajući se da će je ovog puta primiti. Uvek ista priča, posle 10 minuta razgovora konstatacija je “nije na dovoljnom razvojnom nivou da odgovara na naloge” i to znači ništa od logopeda.

OK, prošli put, lepo se ja požalim fizijatru (Dr Ljilja Radovanović) koja je mislim i načelnik polikliničke službe i ekstra stručnjak u svojoj oblasti, i ona nas pošalje kod defektologa umesto kod logopeda.

Vidimo se mi sa defektologom i ona se složi da je primi jednom nedeljno na defektološki tretman, i posle 3-4 termina, kaže ona meni da ona misli da je njoj potrebnija pomoć logopeda, kako bi naučila da komunicira. Meni je to naravno potpuno jasno bilo još pre više od godinu dana, ali ko još sluša šta misli roditelj. Razgovor teče otprilike ovako:
Ja: Pa šta sad ja da radim kad ovde NEĆE da je prime. Jel treba da je vodim privatno kod logopeda?
Ona: A šta mislite da je odvedete u neku drugu ustanovu, u Beogradu ih ima bar 4-5 koje se time bave. Samo nemojte ovde nikome da kažete, znate, ljudi su sujetni, recite da idete na odmor.
Ja: Daaaa, naravno. (a mislim se u sebi, šta me bre briga što su sujetni, pa ja valjda tražim najbolje za svoje dete, i ako neko neće da mi to pruži, šta ja ima tu da se nekom dodvoravam).

9 thoughts on “Kako do logopeda

 1. Draga Ivana evo mene ponovo,kao sto sam ti rekla i mi idemo u sokobanjsku na vezbice imamo fizikalnu i radnu jednom nedeljno ponedeljkom.Prosli put na kontroli sam insistirala da idem kod logopeda isto sam prosla kao ti,rekao mi je par stvari da radim kuci pa do sledece kontrole videce….htela sam da je vodim u Kralja Milana institut za govor jer imam dve poznanice koje vode decu i zadovoljne su.A u Sokobanj.mi govore da je rano za logopeda sto ja mislim da nije Dunja ima dve godine inace jos samostlno nemoze da sedi ali kad je postavim u sedeci polozaj moze sad duze da izdrzi i cak da se igra trenutno ucimo puzenje.Interesujeme gde vi Vanju vodite kod logopeda.Pozdrav

  1. Uh, nisam ovde od pomoći, od kako ide u vrtić, tamo imaju sve šta treba, pa i logopeda. Inače smo probali u Sokobanjskoj, i u Kralja Milutina, ali ni jedni od njih nisu je primili na stalne tretmane, jer nije reagovala na naloge.

 2. Hvala,mislimo na vas pozdrav.

 3. ibana, koji to vrtic ima i logopeda?moj sin ima 5 i po godina, i gomilu razvojnih problema. ide u razvojnu grupu u zemun polju, ali tamo ne nude nista, osim prehlade!!!sa logopedom smo isto prosli,u vrticu kazu- bice, ali mozda kad on bude za vojsku! sad smo u kralja milutina, i idemo u lipovicu s vremena na vreme. andrija sve razume i komunicira, ali ne moze da prica, a sa ovakvom ponudom, ako ne nadjemo novac za privatno, pitanje je i da li ce!
  kako vanja prica?

  1. To je vrtić Pčelica, PU Novi Beograd, veći je od toz u Zemun Polju, ima 4 grupe, pa i više defektologa, od kojih su neki logopedi.
   Vanja ne govori, glasa se, udvaja slogove, bez vidljivog značenja. Razume ponešto, verovatno više nego što ume da pokaže, komunicira objektno.

   jao kad mi kažu ‘majko’ ja se naježim…

 4. a da, u sokobanjskoj mi je jedan log rekao- majko, prvo treba da mu zatvorite usta!!!!-posto su mu stalno otvorena!!!kao da je to tako jednostavno!!!u kralja milutina nam je jedna rekla da je najbolje da ga naucimo govor nemih, a da pritom nije ni pokusala da radi sa njim.
  sada imamo dobru logopedicu u kralja milutina koja hoce da radi sa njim, ali retko ima slobodnih termina!!svi su prenatrpani…

 5. a sta cete kad bude vreme za skolu?
  to je uskoro, zar ne? da poludis samo!ja nisam radila 5 i po godina, pa sam i nekako gurala sa njim, sad ko zna kako cemo!malo banja, malo lipovica, vezbe posle posla, logoped u toku radnog vremena, ako imas srece 2-3 puta mesecno, pa onda -vi majko- na oporavak ako ista ostane od vas!

  1. Vanja neće ići u školu, nažalost. Već je prošle godine bilo vreme. U vrtić može do 12. Posle videćemo, do tad ima još 4 godine. To će da proleti, znam, ali nama odgovara jedino neki ‘dnevni boravak’ koji je koncipiran slično kao vrtić…

 6. Meni su najviše pomogle Maja i Gordana iz logopediliste.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *