Posted on 2 Comments

Mozak je čudo

Mozak je čudoJuče mi se mailom javila jedna mama da joj pomognem savetom.

Njeno dete ne hoda bez obzira na to što su svi nalazi (magnetna rezonanca mi je na umu u prvom planu) uredni.

Sa nama je slučaj upravo obrnut. Ko vidi Vanjine nalaze MR i EEG-a ne veruje da nju vidi ispred sebe. Dakle, nalazi su vrlo loši, i ukazuju na obimno oštećenje mozga.

To me navodi na pitanje koliko uopšte lekari umeju da protumače tako sofisticiran nalaz kao što je MR, i koliko se malo zapravo zna o jednom ništa manje sofisticiranom ljudskom organu – mozgu.

Jedino što nam preostaje jeste da verujemo da je mozak zaista ČUDO.

2 thoughts on “Mozak je čudo

  1. Odmah da kazem da o ovome ne znam puno, kao i da znam da si kao obrazovana i pozrtvovana majka do sada nasla gotovo sve ako ne i sve nacine da svom detetu pomognes.

    Najverovatnije si se o tome raspitivala, ali posto vidim da o tome nisi pisala, bicu dosadna za svaki slucaj.

    Naime, kao laik, odusevljena sam mogucnostima hiperbaricne medicine. Povecava prokrvljenost i zasicenost kiseonika u mozgu. Sto je super stvar, svi znamo zasto. Koliko znam toplo se prepurucuje za ljude koji pretrpeli ostecenje mozga usled nedostatka kiseonika. Leci se tu jos mnogo toga, ali to sad nije bitno.

    Znam za dve hiperbaricne komore, u bolnici na Banjici i u Zemunskoj bolnici. Ovu prvu valjda drzi privatnik, ali moze se ici i preko socijalnog (za dz).

  2. Hvala ti Nevena.
    Znam za HBO terapiju, međutim ona uglavnom pomaže u velikoj meri kad je povreda (pa i mozga) sveža. Da su to radili u porodilištu, pomoglo bi. Sad je kasno. U njenom mozgu postoje ožiljci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *