Posted on 5 Comments

Imamo li?

Sećate se one Tuđe nege i pomoći? E, da, stižu neke mizerne parice, no, nisam o tome htela. Stiglo je, kad ono beše, i rešenje. No, izgleda da možeš da se sa njim samo slikaš (i na slici da se rukuješ, što bi rekao jedan moj prijatelj).

Imate PravoProšlog meseca (ili pretprošlog, nema ni veze) uz uplatnicu infostana stiglo je i obaveštenje kako se može ostvariti popust na komunalne usluge. “Imate pravo da plaćate manje”. Ako niste znali, pročitajte ovde.

No, nije baš sve kako tamo piše, tj. jeste, ali da biste to ostvarili treba da “rodite mečku”.

Znam ja za te popuste (i za struju btw) i raspitivala sam se i ranije da probam da to “pravo” ostvarim. E, ali da biste imali pravo na popust, morate biti vlasnik stana, što ja nisam, ili podstanar sa ugovorom, što ja takođe nisam. Stanujem u maminom stanu, ne očekuju valjda da ću mami da plaćam kiriju!

Poseta centru za socijalni rad pre izvesnog vremena, i tamo me “posavetuju” da samo promenim ime na uplatnici infostana, nije kažu to problem, imali smo takve slučajeve, to sredite, pa onda dođite, ovako je mnogo komplikovno da vi dokažete da stanujete u tom stanu. Eeej, komplikovano, a prijava stana, to ništa? Nema veze, neću da se natežem, odem ja sa kevom u Infostan, prepričam šta su mi rekli, oni nas za malo ne oteraše… “Otkud vam takva ideja, ne može to, prebacite stan na vaše ime”. Kakav ingeniozni savet, ostala sam bez reakcije. Neću bre ništa da prenosim…

Državo draga, Beograde najdraži,
ako želite da nekom pomognete, učinite svoju pomoć dostupnom. Onaj kome treba pomoć, nema vremena, živaca, snage… da se bori sa vašom birokratijom. Ili možda ja nisam dobro razumela? Možda je poenta ovoga da što manje onih koji bi trebalo da vaše uslove ispunjavaju, uopšte tu pomoć i potraže?

5 thoughts on “Imamo li?

 1. ма хајте, имате право на повластице, али не можете да их остварите 🙂

 2. upravo to, samo ako neko pravo ne možeš da ostvariš, onda ga zapravo i nemaš…

 3. Svojevremeno sam kao nezaposleni, imala “pravo” na socijalnu pomoć. Kad sam otišla da je zatražim, tražili su mi sve moguće dokaze da nisam vlasnik nekretnina, zemljišta iz grada mojih roditelja i iz grada gde živim, bla, bla, bla … dokaz da sam nezaposlena, i DOKAZ da živim kao podstanar kao i DOKAZ o prihodima od kojih plaćam kiriju.
  Odbijena sam, jer je stanarina iznosila više od socijalne pomoći, imam zvaršen fakultet i sposobna sam da na NEKI način zaradim te pare.
  Nikada više mi nije palo na pamet da posežem za ostvarivanjem bilo kog “prava”, Srbija je ovo !!!
  UŽAS, šta da ti kažem 🙁

 4. Mi u Novom Sadu to imamo reseno ovako: Centar za socijalni rad, salje spisak Elektrovojvodini, svih korisnika tudje nege i pomoci. Dakle, ne prijavljujemo se mi, korisnici, svako za sebe, nego to radi Centar. Odobrava se popust od 30%, ako si redovan platisa. Za njihove potrebe, dovoljna je saglasnost vlasnika stana koji garantuje da si u njegovom stanu, ili ako se u licnoj karti vidi da si prijavljena na toj adresi, trebalo bi da im bude dovoljno.
  U Skupstini grada ostvarujes subvencije na potrosnju vode, naplatu Cistoce i grejanje od 50%, tako sto predas svoje Resenje o Tudjoj nezi i pomoci i saglasnost vlasnika stana da ti je dozvolio da zivis u njegovom stanu.
  Jedino me nervira, sto za koriscenje TV-a, treba posebno podnositi zahtev za oslobadjanje te naplate, a bilo bi sasvim jednostavno kada bi to isto, automatski islo kao sa strujom, jer se naplacuje preko istih racuna.
  Nemam reci, ocigledno je da imas jedino pravo na obijanje vrata do beskraja.
  Ne odustaj, pokusavaj dalje.
  Pozdrav od Violete.

 5. Zaista nemam snage da se borim sa ovakvim birokratijama.
  Pričala sam skoro sa jednom pravnicom iz CSR sa druge oppštine, i ona mi kaže da to naše nije nikakav problem, a u našem CSR neće ni da čuju…

  neka im ga moj popust, nek se slikaju sa njim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *