Posted on 6 Comments

Nisu Mars i Mesec, hoax je

Pre nekoliko dana od jedne veoma drage osobe, koja uzgred zna da ja baš volim astronomiju, dobila sam mail ovakve sadržine

27.08.2007., u 00.30 planet Mars bit će najosvjetljeniji planet na zvjezdanom nebu.

Bit će velik poput punog mjeseca. Mars će tada biti udaljen 34,65 milijuna milja od Zemlje.
Golim okom će se činiti da Zemlja ima dva Mjeseca.
Slijedeća prilika za vidjeti takav prizor predviđa se 2287. godine.

Stoga podijelite ovu informaciju s prijateljima jer nitko živ neće taj prizor vidjeti dvaput …

Obzirom da pomenuta gospođica nije neko ko ima običaj da tek tako prosleđuje svakakve poruke, bilo mi je veoma interesantno, pa sam rešila da proverim, može li se negde iz Beogradu organizovano posmatrati ova pojava. I iznenadih se. Nema nikakve retke i neponovljive astronomske pojave, u pitanju je česta internet pojava – hoax.

(sad se setih jednog kolege koji forwardere deli u neke kategorije:
– oni koji sve forwarduju svima, uvek;
– oni koji nekima forwarduju nešto, ponekad
i sve potkategorije između, ima tri promenljive, provalili ste, jel da: šta, kome i koliko često)

E sad, što ja ovo sve pišem?

Ma ne bih ga ni pomenula, da ne bih morala da objašnjavam kako sam se “po stoti put” upecala na ovakve “proverene” informacije, nego me mnoštvo poseta blogu, sa ključnim rečima koje se sve odnose na ovu “pojavu” na to nateraše.

Dakle, ako ste se, kao ja, primili da je ovo istina, samo da vam kažem, NIJE, zeznuli ste se.

Pogledajte ovde (na engleskom) ili ovde (na srpskom).

6 thoughts on “Nisu Mars i Mesec, hoax je

 1. što ne reče ranije da pogledamo 😀

 2. Cicija ova janavi! Neka te neka, kada budem otisao na Mars! Ni razglednicu necu da ti posaljem 😛

 3. eto ti sad, ispadoh još i cicija, a nisam nikad bila 😉

 4. Evo i ja dobih mejl….

  Povodom e-maila koji obilazi internet tvrdeci da ce Mars 27. avgusta biti veliki kao pun Mesec…

  Jao bre ljudi, pa sto je mnogo mnogo je. Cetiri godine nisu bile dovoljne, zar opet. Ne, Mars 27. avgusta nece da bude veliki kao Mesec!

  Idemo redom… od avgusta 2003. godine. Tada je sve pocelo. Tog 27. avgusta 2007. godine Mars je bio najblizi Zemlji u poslednjih 59600 godina. Naravno, sto je blizi Mars (i ostale planete) su sjajnije, tako da je to bio dan kada je Mars delovao najsjajnije. Bili su to zanimljivi dani za astronome amatere koji su zeleli da kroz svoje teleskope vise Mars. Tada je krenula prica. Nekima je izgleda bilo dosadno pa su satsvaili i poceli da salju e-mail u kome obavestavaju ljude da ce Mars biti sjajan kao pun Mesec. Naravno od toga nije bilo nista i mnogi su gledali nebo u potrazi za novim mesecom, ali ga nisu pronasli.

  Prosla je 2003. godina, stigla je 2004. Mars je vec odjurio daleko od nas, ali prica se ponavljala – isti e-mail, isti podaci, sve isto. Obican copy&paste i promenjena godina. Ajde da izuzmemo to sto je nemoguce da Mars bude toliko sjajan, ali izgleda da nikoga nije bilo briga sto je Mars vec odjurio daleko.

  Prosao je i avgust 2004, ali avgusta 2005. godine prica se ponovila. Mars se tada uopste nije ni video, bio je daleko iza Sunca, ne najblize Zemlji vec najdalje. Ali e-mail je putovao interntetom a mnogi su tragali za Marsom velicine punog Meseca.

  Prica se ponovila i cetvrti put, 2006. godine. Dosla je i ova 2007. godina a e-mail ponovo kruzi svetskom mrezom. Preveden na mnoge jezike, najcesce bez vecih izmena (promenjena je samo godina). Pet godina price i objasnjavanja, i opet isto – ljudi jpos uvek traze Mars velicine punog Meseca…. uzas….

  Svo vreme potroseno na objasnjavanje i dokazivanje je uzaludno, uvek ce biti onih koji ce verovati anonimnim e-mailovima a nece verovati proverenim i potvrdjenim informacijama.

  Srecom, ova vest jos nije objavljena na nasim televizijama ili u novinama, mada ni to me ne bi iznenadilo, narocito ne ove godine. Ipak, ovog avgusta je Mars opet poseban. Sija na nocnom nebu, ne mnogo sjajno ali tu je. Najblizi Zemlji bice u decembru i njegov sajaj ce tada biti nesto manji od onog avgusta 2003. godine. Ono zbog cega je Mars sada zanimljiv je njegov polozaj u blizini sjajne crvene zvezde Aldebaran u sazvezdju Bika. Ove godine ce lovci na “Pobesneli Mars” ipak imati prilike da vide bar nesto zanimljivo. Nije veliki kao Mesec, ali sija sjajno kao obliznja zvezda

  ps. Da ne bude zabune – Mars se nalazi samo priblizno (na nebu) blizu zvezde Aldebaran. Ovo ne treba tumaciti kao stvarno priblizavanje planete ovoj zvezdi.

 5. Ma to je sve povezano sa pomracenjem meseca. Luna Rossa. Crveni mesec. Kad je potpuno pomracenje, mesec dobija boju krvi, kao da se Mars priblizio. Za naivne, da poveruju. I da se zna, sinoc je bilo bas tako, i bio je crven, i licio na Mars. Al smo znali da je to u stvari zamaskirani Mesec. U zdravlju i veselju.

  Budi lagana…kao ozon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *