Posted on 7 Comments

Krevet

Ma, ne, nisam joj još kupila krevet, nego smo imali noćnu dogodovštinu.

Juče nije u vrtiću spavala, i ja se ponadam da će ranije zaspati, ranije od sad već uobičajenih 23h30. I zaista, već u 21h45 spavala je. Pohvalih se sinoć, al ne vredi, nema spavanja… Vrućina je valjda noću, pa se probudila.

Četiri je sata ujutru, peva nešto, brrrrrrrrr brrrrrrrrrrrrrrr brrrrrrrrrr.

Pomislim žedna je, ustanem, donesem vodu, popije dva-tri gutljaja i gura mi čašu.

– OK, ajde sad lezi, spavanje, mora ujutru da se ide u vrtić.

Legne ona “kao”, to ležanje potrajalo celih 8 ms (milisekundi, ako neko nije shvatio) i onda opet skakanje po krevetu, pevanje, pljeskanje rukama, ustajanje… Sedela ja malo pored nje, dok se malo izigrala, i vraćam se u krevet, koji je u drugoj sobi.

Čujem je ja, nije još zaspala, još uvek priča nešto, ali polako se smiruje. Sve pomislim sad će zaspati, već je prošlo 5.

Kad, čujem je da trapka, izašla iz kreveca, i došla kod mene, htela bi da gleda TV. Ma ajde, kakav TV po mrklom mraku, sad se spava.

– Popni se. – kažem joj ja.

Penje se kod mene u krevet, legne, i posle 5 minuta, već spava čvrstim snom.

I posle samo nek mi neko kaže da ona ne razume, ili da ne zna šta hoće. Zna ona sve, samo je mi ostali malo teže razumemo.

Mama, hoću kod tebe u krevet!

7 thoughts on “Krevet

 1. matorka je ona sve zna 🙂
  pocmoooooookkkkkkkk Vanja

 2. hvala ti Z 😀

 3. I zna i ponaša se baš kao i sva deca u tom uzrastu. Mama joj daje sigurnost, tu joj je lepo, opuštena je i može da uživa.
  Odlično se razumete vas dve.
  Ljubac za Vanju.

 4. Skoro sam cuo da deca sa posebnim potrebama samo imaju drugi nacin na koji primaju znanje, i da postoji neki dokumentarni film o tome. Upravo je i ovo dokaz toga oni imaju drugi nacin kojim komuniciraju i samo treba taj nacin dekodirati i onda je nebo granica

 5. Tako sam i ja pustila moju oko Nove godine da legne sa nama, jer smo imali sestonedeljnu promjenu dan-noc 🙁 i ni dan-danas je nisam izbacila iz kreveta. Izbacili smo tatu…. A nekad bih zaista radije s njim u krevet, ali… mora mace kod “ma’ke s’oje”.

 6. Pročitam jednom – osmehnem se. I onda pročitam i drugi put, pa ću da se osmehujem celo veče!

  Slažem se sa Eniacom. I ja sam nešto slušala o tome. A i prateći ove Vanjine dogodovštine, sigurna sam da ona dobro zna šta hoće, samo još da ti, mama, ukapiraš… 😉

 7. @ Suske, nisam znala da to tako isto rade deca njenog uzrasta, nekako sam mislila da to rade dok su manji. Baš si me obradovala…

  @Eniac, da, ona za komunikaciju koristi raznovrsne “tehnike” i meni uglavnom treba nekoliko puta da ona to “odradi” dok ja ne ukapiram… Jedino se često dešava, da kasnije zaboravi te načine, pa prelazi na neke druge. Inače, stvarno sam ovih dana zadivljena da kapira i neke “apstraktne stvari”, tipa, “uzmi drugom rukom čašu”, tačno zna šta je druga ruka.

  @Jelena, ljubac za Anu

  @ Aurora, samo nam se ti smeškaj, kod nas dogodovština nikad ne nedostaje ;D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *