Loodilo zvano Nova Godina

Evo ga, počinje.
Prekjuče, ja po Vanju u vrtić, kad oni sede svi u hodniku, pored okićene jelke. Žurka.
Juče smo zajednički pravili čestitke i novogodišnje ukrase.

Svakog dana u gradu sve veće gužve.
Kite se ulice ukrasnim osvetljenjem, pa još kad bi to bilo nekako organizovano, još i da razumem. A ovako… Centar Zemuna, Glavna ulica ima četiri trake. Dva vozila stoje sa dve strane ulice na istom preseku, i od četiri, ostale dve trake. Gužva neopisana, sve stoji. Na trgu kod sata, podižu uz banderu nešto što liči na jelku od rasvete, prekjčue popodne, podignuta do pola. Juče u isto vreme, ista meta isto odstojanje, ne znam da li su danas završili… trebalo bi da odem da uslikam, ali mrzelo me danas, sneg počeo…

A ustvari sam ovaj post počela zbog nečeg drugog.
Petarde već prašte na sve strane, ne možeš kroz park da prođeš, a da te neki klinci ne “zaskoče” sa praskom pored nogu… U isto vreme, gradonačelnik apeluje da se ne koriste pirotehnička sredstva… eeeej, APELUJE. More, kakav apel, pohvatajte sve one koji prodaju, i one koji ih bacaju takođe. I decu, i sa njima kod roditelja, da plate jedno dve tri plate kaznu, pa da vidim hoće li moći da sledeći put priušte takav luksuz.

Znate li koliko su petarde i druga “sredstva uveseljavanja mase” opasna?

Pogledajte i pročitajte kako je bilo prošle godine.

Pretraživali ste:

  nova godina sastav iz srpskog jezika (64), nova godina sastav iz srpskog (37), razmisljam o srpskom jeziku (33), sastav o novoj godini (32), nova godina sastav (21), sastavi o novoj godini (15), moja razmisljanja sastav (14), nova godina tema iz srpskog jezika (13), tema iz srpskog jezika nova godina (13)

14 thoughts on “Loodilo zvano Nova Godina

 1. I2U :: Ivan says:

  Ivana, slazem se. Ove petarde sad su kao bombe. Imaju bas razornu zvucnu moc.
  Apeluje!!! Ma bre treba uvesti zakon po kome bi svako ko baci takvo cudo na javnom mestu, trebalo privesti, kazniti sa nekoliko hiljada dinara i lepo da vidimo da li ce ponovo isto.

  Ali nisu deca samo kriva, krivi su naravno roditelji, a ima i slucajeva gde matori poblesave pa pocnu da bacaju petarde. Secam se doceka neke 200-te kada je jedan matorac mojoj koleginici bacio petardu ispred nogu. Ona se jako uplasila, a on se otkinuo od smeha. 🙂

  JA SAM ZA TO DA SE PETARDE KORISTE SAMO U SOPSTVENOM DVORISTU UZ NADZOR RODITELJA AKO JE U PITANJU DETE.

 2. sarahkay says:

  e kod nas je zakon zakon, po koja tamo- vamo, al policija odmah izjuri i hvata i klince i one koji nezakonito prodaju, a na tv-u krene kampanja sa krvavim rukama, bez prstiju, pa unakazena lica, to sve pre nove godine, posle ne znaci nista..

 3. Lang says:

  Nekako vise NG ne dozivljavam kao nekad…nema ni nekog slavlja i cela ta praznicna atmosvera mi vise ide na zivce nego sto mi godi…a problem petardi mislim da necemo resiti..ni mi ni oni koji su nadlezni za iste.

 4. whisperer says:

  Otprilike ni ja više nemam neki “praznični” filing, naročito jer je deset dana pre i posle NG noći nemoguće proći ulicama a da ti neko ne baci petarde u noge…prošle godine na trgu u mom gradu klinci su čak bacali sa krova tržnog centra petarde i staklene flaše direktno na glave ljudima koji su gledali program…većim delom sa sitnom decom. A onda je nastao stampedo, pa zamalo da izginu ljudi…a čike u plavom mirno šetaju pendreke ulicom i ni okom da trepnu na prodavce petardi ispred sopstvenih noseva…užas bre.

 5. pu says:

  imala sam ja par poseta, tražili ljudi petarde posledice, posledice od petardi slike i sl. svi oni stignu na onaj poršlogodišnji post, odakle bih izdvojla ovaj. uz napomenu da NIJE ZA OSETLJIVE
  a od zakona, nadam se da će biti jednom, imaju uvek preča posla…

 6. Gaga says:

  Ja se svake godine sa mojim muzem prepirem oko petardi..uporan bas da pokaze deci kako se to radi. Prvo bih njega zatvorila kad bih mogla, pa onda sve ostale.
  A volim da ukrasim kucu za NG…. raduju se deca, a i ja na neki svoj nacin. Mada mi opet sa druge strane to vise nema onu draz kao kada sam ja bila dete.

 7. bubazlatica says:

  Proslu sam, Novu godinu, docekala u omiljenom mi gradu Solunu. Ponoc, veselje, ljubljenje, cestitanje, a napolju tisina. Muz i ja se pogledasmo u cudu, upitnim pogledom ka domacinima: “Jel` puca neko, bre ovde za novaka”. Kakvo crno pucanja, kazne su astronomske, pritvor, zatvor, bukagije. Oko 4 sata posle ponoci, krenusmo do grada. Jedina vidljiva naznaka, novogodisnjeg lumperaja, u susednoj nam Grckoj, bile su konfete i ukrasne trake nehajno bacene sa prozora i balkona.
  Znaci ,opali po dzepu i resi problem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *