Posted on 14 Comments

Imate ljubimca? Pa počistite iza njega…

Povraća mi se od količine psećeg izmeta po beogradskim ulicama. Postaje sve gore, zaista.
Ugaženo, razvučeno…
Ulica u kojoj ja stanujem ima 10 brojeva, 5 kuća sa obe strane, trotoare i kolovoz, drvored sa jedne strane, nema zelenih površina. Ne možete da zamislite količinu izmeta.

Ali to izgleda njihovim vlasnicima ne smeta, i nikom na pamet ne pada da iza svojih ljubimaca počiste.
Htela sam da fotografišem, ali ne mogu, gadi mi se…

Važno je da su glasni oni za zaštitu prava životinja. A šta je sa obavezama vlasnika?

14 thoughts on “Imate ljubimca? Pa počistite iza njega…

 1. Novi Sad nije ništa bolji. Svaka travnata površina je kao minsko polje. No, mnogi gradovi imaju slične probleme, primer NYC, tamo čak postoji http://www.doglaw.com/ kojim je regulisano i vlasništvo tj. potrebna je licenca da biste posedovali psa, ali kakanje se pored pritužbi i kazni (na snazi od 1978) nastavlja. Piše…In 2009, there were 4,443 calls about dog waste, a three-year high.
  Kazna je $250 a kažnjava Vas, ako Vas uhvati Department of Sanitation u kojem radi K-9 jedinica od 24 čoveka.
  OK New York je veliki, ali nije baš ni BG mali, pa me baš zanima ko je u BG zadužen za kažnjavanje i kolikim ljudstvom raspolaže. Bez kazni, tabli, kanti stanje se neće popraviti i biće samo još gore…

  1. Slažem se da nismo jedini sa problemom, ali ja ne vidim da ima nekih pomaka. Bilo je reči o deljenju nekakvih kesa, šta je posle sa tim bilo, ne zna se…

   Takođe smatram da ssu jedino visoke kazne rešenje problema. Dopada mi se ovo sa licencom, to nisam znala.

 2. svaka čast za tekst! i meni se više smučilo, vlasnici pasa više ne mare da li je u pitanju centar grada, park gde se igraju deca, ili slično, bitno da je njihov ljubimac zadovoljan. strašno! izgubio sam svaku nadu da će se ovaj problem rešiti…

 3. Secam se pre koju godinu i mislim da sam citao na nekom blogu o tome. Bio je slucaj u mislim Japanu, gde je pas neke devojke kakio u metrou. Devojka je bila upozorena od strane putnika da to ukloni sto ona naravno nije uradila. To je mobilnim telefonom snimio neko od putnika i javno objavio. Znam da je devojka javno i vrlo glasno napadnta.Ne znam kako se tacno posle zavrsilo, ali mi i ovo deluje kao pametno resenje.
  Lepo slikas vlasnika i javno objavis sliku i tako sa svakim…

  1. eh, daleko smo mi od Japana…

 4. Pa i nismo toliko daleko… Ima slucaj kod nas, gde je neki lik bacio psa skitnicu sa mosta. Njegov klinac je snimao mobilnim i kako to biva od ruke do ruke i slucaj dodje do suda i lika lepo osude na pozamasnu novcanu kaznu.

  1. rekla bih da to spada u onaj deo ‘zaštita prava životinja’ a ne u deo ‘obaveze vlasnika’ 🙂

 5. Ja imam psa, ali to ne znači da mi nije gadno kada su ulice pune izmeta. Za svojim psom UVEK čistim, makar obavio veliku nuždu na zelenoj površini, u parku ili na Kalemegdanu.
  Što se tiče onih kesa, to je ODLIČNA stvar i dobar potez, ali to samo stimuliše ljude koji su spremni da čiste za svojim ljubimcem, a ne i one koji tu obavezu ne ispunjavaju. Kese u kombinaciji sa kaznama ili “snimanjem i prozivanjem” ljudi koji ne čiste je možda jedino rešenje!

  Imajte na umu da i lutalice kake i da nisu krivi samo psi sa vlasnikom (tj. vlasnici). Iako mi se čini da lutalice nuždu obavljaju na zelenim površinama, a ne na trotoaru… 🙂

  1. vrlo pohvalno 🙂

   moram da priznam da nikad nisam veidela da je neko počistio iza svog psa.
   a lutalice su tu jer su ih neki bivši vlasnici pustili.

 6. “Važno je da su glasni oni za zaštitu prava životinja.”, a sta si ovom recenicom htela da kazes??!

  1. upravo to što piše.

 7. Od jeseni taksa za kućne ljubimce u BG
  http://tiny.cc/2dgh1

  1. morala sam dinketu da maznem ovu fotku
   Ovako to rade u Beču
   Beč, proleće 2010.

 8. Zivimo kod Tasa i imam specijalnu opremu za skidanje nuzde sa decijih a bogami i nasih cipela.Tako svaki dan.A da ne govorim o onim facama koji puste svoje pseto da mi njuska oko dece,kao on bas voli decu,ili nece nista.Bejah u Belgiji decije igraliste odvojeno zicom kucece isto.Cipelu nisam umazala govancom.A ovoj, sigurna sam da je ova PPP sve nesto nije jasno.Bolje bi joj bilo da kukica em leci zivce em je jednostavije za razumeti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *