Posted on 2 Comments

Inkluzija, godinu dana kasnije

Inkluzija je ovih dana ponovo u medijima aktuelna tema.

Neki od ovih tekstova su za rubriku “verovali ili ne”.

Pročitajte:
Zbog malih plata neće da uče decu s hendikepom, izvor Press
Inkluzivno obrazovanje doživelo fijasko, izvor RTV


2 thoughts on “Inkluzija, godinu dana kasnije

 1. Kako ko!!!
  Kod mene u skoli radimo sa inkluzivnom decom i to nam je izmedju ostalog donelo i mogucnost da imamo plate. Jesu male, ali saznanje da mogu bitii manje, ne samo inkluzija, sve nam je dobro doslo.
  Elem, prezalosno je sto u Srbiji samo pricamo i lose kopiramo a nismo u finansijskom delu pokriveni da ispratimo sve ono sto je potrebno za kvalitetan rad u osnovnom obrazovanju, pa onda i u osnovnom inkluzivnom obrazovanju.
  Primer iz moje skole: imali smo tezi oblik IOP-a i nismo mogli da sprovedemo osnove u zajednici sa decom koja nisu imala posebne potrebe. I pored izuzetne saradnje sa kolegama iz SOSO Vidovdan, nismo uspeli da sprovedemo osnovni IOP plan, na kraju je dete prebaceno uz saglasnost roditelja u partenresku skolu gde se radi u manjim grupama i gde postoje kvalifikovani kadrovi za rad sa deom koja imaju posebne potrebe.
  Da je dete ostalo kod nas, i pored velikih pozitivnih rezultata u vidu socijalizacije i prilogodjavanja svim uslovima u skoli kako prema tom detetu od strane druge dece, tako i od strane tog deteta prema svima nama, dete bi izgubilo MNOG a preleaskom u skolu, dete je dobilo jos vise. Sada smo svi sasvim sigurni da ce dete dobiti vise i bolje, da ce biti osposobljeno za odredjene radnje i da ce mozda ukasnijem uzrastu biti spremno da se i samostalno brine i radi odredjene stvari.
  Posle ovakvog iskustva, defitnivno tvrdim da inkluzija ne moze bez pratnje kvalifikovanih kolega kojiu osnovnim skolama nisu predvidjeni, kao i sa uciteljima i nastavnicima koji su uceni za “idealne” uslove…Metodike iz svih predmeta ne postoje i ne predvidjaju inkluzivan rad i IOP…
  Takodje, ni finansijski nisu predvidjene mnoge stvari u osnovnim skolama koje bi bile dovoljne da bi se pratila deca koja idu po IOP-u.
  A jos kada procitam da nastavnici kazu kako nisu dovoljno placeni za ovakav rad, pa ljudi, nastavnici nisu dovoljno placeni na za rad po planu i programu skole a kamoli da jos neke dodatne…
  Zato smo i imali tromesecni strajk prosvetnih radnika izmedju ostalih uslova koje su trazili. A prvobitni uslovi koje su prosvetni radnici trazili zasnivaju se na sistemskim resenjima.
  Svakako da je i inkluzija ukljucena u sistem!!!
  Presiroka je tema, previse je nedorecenosti od strane Ministarstva prosvete, kao i nepoznanica kod prosvetnih radnika.
  Zapadne zemlje godinama uvode u svoj sistem i najmanju promenu a mi bi za godinu dana da uvedemo najslozenije delove u sistem poput inkluzie!!!

  1. Deda kao i obično pravo u centar.
   Ovde je inkluzija doneta dekretom. A uopšte nije važno kako će se zvati, nego da se počne da se radi, i da se ide malim koracima. A ne da se veliki zadaju, pa retko koji može da se savlada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *