Posted on 1 Comment

Inkluzija još jednom, bez asistenta još uvek

Kako se može nekom reći da mora, a ne obezbediti mu da može?

E, pa lepo. Evo primera. Dete mora da krene u prvi razred, i krenulo, a od personalnog asistenta ni P.

Od nas pozdrav za A.

Evo članka u celini. Šteta što nema i video pruiloga, ako ga nađem, staviću i njega.

Pravo da svi budemo jednaki

25. Oktobar. 2011 | (17:39 -> 19:12), Izvor : Studio B

Kako izgleda primena Zakona o socijalnoj zaštiti koji je stupio na snagu u aprilu, i koji predviđa uslugu personalne asistencije za decu s fizičkim smetnjama? Studio B ni posle nedelju dana traganja nije uspeo da utvrdi ko je za primenu zakona nadležan.

Pravo da budemo svi jednakiU aprilu ove godine stupio je na snagu Zakon koji je predvideo uslugu personalne asistencije za onu decu koja imaju fizičke smetnje a pohađaju redovnu školu, ali čini se da to još uvek nije zaživelo.

Sedmogodišnjoj devojčici, koja boluje od cerebralne paralize i mora da ide u redovnu školu, neophodna je pomoć personalnog asistenta. Tu osobu, koja treba da joj u svakoj situaciji pruži ruku, roditelji trenutno plaćaju 15 hiljada dinara mesečno.

Majka Ljiljana Stanković kaže da se obraćala opštini, i da su bili na interresornoj komisiji i dobili rešenje da je devojčici neophodan pratilac . U rešenju ne piše ko treba da obezbedi tog ličnog pratioca tj. personalnog asistenta, pa su o svom trošku da angažovali takvu osobu .

Osnovna škola “Filip Filipović” na Voždovcu devojčici je obezbedila učionicu u prizemlju, mokri čvor i toalet, a kažu za desetak dana stižu i rukohvati kako bi joj dodatno bilo olakšano kretanje. Ni škola, međutim, ne zna ko bi trebalo da plaća asistenta.

Na isto pitanje u pisanom odgovoru Opština Voždovac navela je da je ovogodišnji budžet planiran u decembru 2010. , zbog čega sredstva za rad interresorne komisije, kao ni za personalne asistente nisu mogla biti predviđena. Kažu da je to u nadležnosti Grada. S druge strane, u gradskom sekretarijatu za obrazovanje, uputili su nas na Ministarstvo prosvete, a oni na ministarstvo za rad i socijalna pitanja.

Zakon o socijalnoj zaštiti koji je stupio na snagu 12. aprila 2011. godine u članu 40. predvideo je uslugu personalne asistencije, kao jednu od usluga podrške za uključivanje u društvene tokove i samostalan život korisnika. Usluge podrške za samostalan život obezbedjuje jedinica lokalne samouprave.

U Ministarstvu kažu i da je Zakon o socijalnoj zaštiti počeo postepeno da se primenjuje i da su u pripremi podzakonski akti, što znači da će tek zaživeti u praksi. Onda će valjda postati jasnije ko je nadležan za slučajeve kakav je i ovaj u OŠ “Filip Filipović”.

1 thought on “Inkluzija još jednom, bez asistenta još uvek

  1. Vidjecemo kako ce nama sledece godine biti u prvom razredu… hm…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *