Posted on Leave a comment

Slavsko žito od Jovanovića

Moji Jovanovići slave Svetog Alimpija stolpnika, 9. decembra.
Na našoj porodično ikoni, na poleđini, piše:
“Osvećena 13. XI – 6. XII 1931.
Pr. Milivoj N. Mitrović”

dok na ramu stoji pečat:
“Borivoj Jovanović
Beograd – Rajićeva ul. 22”
Ja sam svojevremeno ovo prepisala, sada se već jedva raspoznaje, pisano je grafitnom olovkom.

A sad slavsko žito.
Uveče 7.12. se stavi žito u ekspres lonac, vode 2 puta koliko ima žita (po visini). Kad lonac propišti, skine se sa šporeta, umota u ćebad, jorgane i perjane jastuke i ostavi da stoji do sutra.
Sutradan, 8.12. popodne (skoro 24h stajanja) žito je obično još toplo. Otvori se i rasprostre po čaršavu, da se osuši, ako je ostalo tečnosti. Ovo prvenstveno zavisi od žita.
Kad se malo prosuši (što je suvlje, biće bolje žito) samelje se dvaput na mašini za meso.
Prvo mlevenje je lako, dok je drugo malo “tricky” jer je lepljivo. Ja sad imam električnu mašinu za mlevenje mesa pa je daleko lakše.

Kad meljete drugi put žito stavite u veliku šerpu da biste mogli lakše da pomešate sa ostalim sastojcima.

A ostali sastojci su:
koliko je bilo nekuvanog žita,
toliko mlevenih oraha i
toliko prah šećera.
Znači, ako ste kuvali 500g žita (što je za potrebe našeg slavskog veselja bilo uvek sasvim dovoljno) onda treba i 500g mlevenih oraha i 500g prah šećera.

Kad dodajete šećer smesa postaje “tanja” i lakša za mešenje, kad dodajete orahe ona se zgušnjava. Mešenje se “radi” rukama. Nemojte odmah staviti sve orahe i sav šećer nego dodajte malo po malo od oba sastojka.
Možete, ako ne volite mnogo slatko žito i da malo smanjite količinu šećera. Probajte. Možete dodati i vanilin šećer ako volite, ali njega nema u našem originalnom starisnkom porodičnom receptu.

Kad sve izmešate, onda je potrebno dodati muškatno orašče. Ovo opet po ukusu. Najbolje je da se koristi ceo oraščić i da se izrenda onom malom rendicom. Njega stavljate opet po ukusu, ali otprilike pola oraščeta će biti dovoljno. Vodite računa da je već mleveni muškatni orašćić blažeg ukusa neko ovaj ceo kojeg sami rendate. Svakako usput probajte.

Kad ste sve lepo izmešali, oblikujete “brdašce” na kristalnoj ili kakvoj drugoj tacni, sve rukama tapkajući. Preko njega kroz cediljku obilno pospete prah šećer, on treba da podseća na sneg.
Nakon toga se stavlja u frižider gde čeka sutradan.
Do sutradan će žito upiti šećer koji je posut odozgo, stvoriće se kao staklena ledena korica, pa ćete pred služenje dodati još šećera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *