Posted on 7 Comments

Pomračenje Meseca

Potpuno pomračenje Meseca, vidljivo iz područja Evrope i Afrike, počinje u subotu, 3. marta 2007. godine u 21 čas i 18 minuta po lokalnom vremenu. Trajaće punih 6 sati i 5 minuta, do prvih jutarnjih sati narednog dana, tačnije do 3 časa i 23 minuta. Maksimum pomračenja je 20 minuta po ponoći i trajaće jedan sat i 14 minuta.

Interesantno je to što će Mesec biti vidljiv i imaće neuobičajenu crvenkastu boju, čak i kada u potpunosti bude bio u Zemljinoj senci.

Ova pojava crvenog Meseca posledica je toga što se jedan deo sunčeve svetlosti koji pada na Zemljinu atmosferu odbija od nje i tako stiže do Meseca izmenjen njenim uticajem.

U 2007. godini, 27. avgusta, biće moguće pratiti još jedno potpuno pomračenje Meseca koje će biti povoljno za posmatranje iz zapadnih krajeva Severne Amerike.

Narodna opservatorija Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ biće otvorena za posetioce sve vreme pomračenja, od subote uveče do ranih jutarnjih sati u nedelju, tako da će građani ovu pojavu moći da prate teleskopima uz stručne komentare i objašnjenja.

izvor

Potpuno pomračenje Meseca

Nažalost, večeras u Beogradu pada kiša…

7 thoughts on “Pomračenje Meseca

  1. Kod mene sija sunce 🙂

  2. Steta sto necemo videti 🙁
    a zajebant je N. Zelandu pa mozda uspe 🙂

  3. @ Zajebant, onda sigurno nećeš moći da vidiš pomračenje Meseca 😛

  4. a mogao bi i da slika ili snimi za nas 😆

  5. joooj ja sam se pojeo ziv sto se nije videlo pomracenje. Ja uzivam u tim stvarima. Sad se setih one price kada je bilo pomracenje sunca. Ima boga mi podosta od tad kada su se ljudi skrivali po podrumima iz straha i ne znanja. Ja sam sve gledao sa livade i posle me je pola komsiluka zobilazilo kao da sam marsovac.

  6. Pa dobro, ja se nisam baš pojela živa, ipak je pomračenje Meseca relativno česta astronomska pojava.
    Potpuno pomračenje Sunca je ipak nešto sasvim drugo, i tu se apsolutno slažem, to nije smelo da se propusti, kad je bilo, ako se ne varam, avgusta 1999. To se ipak viđa “once in a lifetime” 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *