Posted on 19 Comments

Norveški radijatori

jedna stara fotografija, norvežanin viri izaNiske temperature su već krenule, centralno grejanje naravno još uvek nije, oni rade na kalendar, ja takvih problema nemam.

Da krenem otpočetka.

Neke tamo oko 2005. godine, moj odličan prijatelj i kolega, renovira stančić, i ugrađuje norveške radijatore. Kako je on za njih saznao, ne sećam se, ali hvala mu beskrajno što je tu informaciju sa mnom podelio. Stan je vrlo blizu mene, samo preko unutarblokovskog dvorišta, i ja skoro kao član porodice učestvujem u radovima.

Leto je, on je kupio i ugradio dva radijatora u dve sobe, ugradio tako što ih je ušrafio u zid, i  utakao u struju. Priznajem da sam bila vrlo skeptična, mali su, lagani, uopšte mi nisu ulivali poverenje. A onda je stigla zima, i nas dvoje smo se dali u eksperiment. Sedeli smo sat vremena i merili intervale u kojima radijatori rade. Tad su me kupili.

Sledeće zime, kupujem svoj prvi norveški radijator, i rešavam se bede zvane kaljeva peć. Kuhinja i trpezarija greje se na TA peć, a spavaća soba samo u toku noći na uljni radijator.  Par godina kasnije, kupujem drugog norvežanina, TA peć selim u spavaću sobu, a račun za struju pada u nominalnoj vrednosti za trećinu. Letos sam kupila i treći, i tako se i rešavam i druge bede zvane TA peć. Ceo stan sada grejem njima, očekujem još manji račun za struju. Javiću kad stigne neki.

E sad, pitate se, što su oni tako dobri. Evo nekih laičkih prednosti koje ja vidim kao korisnik.

Prednosti:

Grejanje je nekako prirodno, osećaj je najbliži centralnom grejanju (u kom sam živela do svoje 30-te godine), u celoj prostoriji je jednako rtoplo, bez obzira koliko ste od radijatora udaljeni, za razliku recimo od grejanja kaljevom peći, pored koje ako sediš na 1m je pretoplo, ako si na 3m hladno je.

Greje brzo, i onda kada meni treba, onoliko koliko mi treba. Kaljevu peć kad naložiš, treba joj dva sata da se ugreje i počne da greje prostoriju. TA peć je vrela ujutru, a do uveče se rashladi, pa ako bi da sediš uveče i radiš nešto, ili moraš da je uključuješ i danju po skupoj struji, ili da uključiš duvanje koje može da duva i hladno. Mogu vrlo lako i vrlo brzo da podesim da mi bude onoliko toplo koliko ja hoću, kad ja hoću, to ne mogu ni sa jednim drugim sistemom.

Greje efikasnije. Prostorija koju TA peć od 3,5kW nije mogla lepo da ugreje (ujutru bi bilo toplo, ali uveče je 3-4 stepena hladnije u odnosu  na drugu prostoriju koju greje norveški radijator), jedan norveški od 1,5kW greje perfektno.

Čisto je. Ne ispušta nikakvu “paučinu” kao što to radi TA peć, o čistoći vazduha da ne govorim, uz grejanje na čvrsta goriva jonizator je posle 7 dana bio prekriven slojem crnih čestica gareži debljine 1-2mm, a uz norveške radijatore nije ni upola takav ni posle mesec dana (duže nisam proveravala). Samim tim što je čistije, i zdravije je, manje smo bolesni.

Jeftinije je. Košta manje od grejanja na čvrsta goriva, od grejanja na TA peći, da ne govorim o etažnom grejanju na struju, ili gas. Jeftinije je i od centralnog grejanja u Beogradu, svake godine upoređivano (infostan+struja) sa stanom 10kvm manjim koji ima centralno grejanje.

Grejno telo nije vrelo. Manje je topao nego radijator centralnog grejanja, mnogo manje od TA peći i kaljeve peći, na koje možete i da se opečete.

Komforno je. Ne moram da mislm jesam li kupila čvrsta goriva, jesam li stigla na vreme da naložim. Jednostavno stoje uključeni sve vreme, i greju taman onoliko koliko treba. Uključeni su i pre početka grejne “sezone”, a veoma osetljivi termostat se uključuje ako treba, potrebno je samo podesiti temperaturu na onu koja je za vas prijatna.

Instalacija je izuzetno jednostavna. Može se ušrafiti u zid ispod prozora, ili stajati na svojim nogicama. Sve što treba da uradite je da ih utaknete u struju. Kad sam ja mogla sama, možete i vi.

Mane:

Radi 24h. Da, troši i skupu struju preko dana, ali sva potrošena struja u toku dana košta manje nego ono što noću po jeftinijoj potroši TA peć. Termostat je vrlo precizan, kad je hladnije duži su intervali kad radi, ali je i dalje isplativije.

Ne radi kad nema struje. Ovo bi se moglo smatrati jedinom iole ozbiljnom manom. Ako duži period nema struje, prostorija će se ohladiti. Ja živim u kraju grada gde su zimi relativno česti ispadi (valjda je stara i loša mreža), nestane struje na 10-15 minuta, i to se ne oseti u padu temperature u prostoriji.

Kako radi i kako se koristi?

Norveški radijatori rade na principu konvekcije, prirodnog strujanja vazduha. Hladan vazduh koji se nalazi  dole ulazi u radijator kroz donji otvor, greje se unutar radijatora krećući se (prirodno) prema gore, i na vrhu radijatora izlazi zagrejan. Nema nikakvih ventilatora, nikakvih akumuliranja toplote, vazduh se greje sad, onoliko koliko treba. Termostat je vrlo precizan, 0,1-0,3°C.

Najveća ekonomičnost postiže se ako se temperatura podešava tokom dana. Ako niste kod kuće i u toku noći, smanjite temperaturu na 17-19°C , da ne greje onda kad ne treba, već da samo održava temperaturu koja se brzo podigne na odgovarajuću kad se vratite. Kad se vratite, podesite na prijatnih 22°C (ili koliko je vama potrebno) i u roku od 10-15 minuta ova temperatura je postignuta.

Priznajem, kriva sam. Ja ne spuštam temperaturu kad nisam tu. Zaboravim, ili me mrzi, ili…  Ne spuštam ni noću, volim da spavam u toplom. Bez obzira na to, potrošnja je i dalje manja nego što je bila ranije.

Eto, nek sam ih nahvalila. Nepokolebljivi sam zadovoljni korisnih norvežana. Ništa ne greje tako lepo, tako brzo, i tako jeftino.

Na mnogim postovima na blogu, norvežani vire na fotografijama: Bojice (2011) OgrebanaToalet papirOld McDonald had a farm (2007).

Ovaj tekst nije plaćen.

Zato nema ni jednog linka ka proizvođačima i prodavcima. Ako vas zanima više, izguglajte neke od ključnih reči.

19 thoughts on “Norveški radijatori

 1. Mene interesuje sledece:

  1. Koje marke su radijatori?
  2. Da li su ti svi 1,5 kw?
  3. Koliki je ceh za struju?
  4. Da li koristi ulje za grejanje i koje?

  :))

  1. Grejem 60kvm sa 3 rovex radijatora 2kW+1,5kW+1,2kW, sad znam da je ovaj od 2kW preveliki, i da je i tu mogao odlično da odradi posao i ovaj od 1,5. Računi za struju sa 3 radijatora nisu još stigli, prošlogodišnji sa 2 i jednom TA peći, tri najveća (skoro jednaka, bilo puno ledenih dana) oko 7500-8000 – sad sam proverila, ostali računi oko 4000. Pritom ne kuvam skoro uopšte, recimo dva dana nedeljno, retko uključujem rernu, imam sve sijalice štedljive.
   Četvrto pitanje ostavljam bez odgovora, piše u tekstu kako rade 😛

   1. A ja mis`o SAE 40es da koristi, eventualno ovo Vitalovo 😛

   2. Ja sam iznenadjen Vasim iskazom za norveske radijatore,ja grejem jednu sobu od 18m2 u novoj zgradi za dobrom (odlicnom)izolacijom sa ROVEX-om 2 kw vrlo slabo ( lose )na 1 do 1,5m od radijatora jeste toplo u sobi ne.Radijator je nov kupljen u radnji u Krusevcu u Februaru 2012 god. Razocaran Mica Pozdrav

    1. Žao mi je što ste imali loše iskustvo, sigurna sam da postoji neki razlog. Februar 2012. je bio izuzetno hladan, mogu da nagađam da je zgrada pre početka grejanja bila toliko ohlađena da nije uspevao da zagreje. Ja sam 2kW grejem sobu od malo više od 30kvm apsolutno savršeno već šestu godinu. Jedino o čemu vodim računa je da se prostorija ne ohladi, zato su uključeni i pre početka sezone, da se uključuju minimalno čim je potrebno. Verijem da ćete se ove godine bolje ugrejati.

 2. Obrenovac još hladan a na korak od elektrane

  1. Eh da, znam da sam htela još nešto, dopuniću tekst, za sad samo jedna rečenica:
   Kroz našu ulicu je prošao toplovod, ali naša zgrada je jedna od dve koje se nisu priključile jer nije bilo dovoljno zainteresovanih. Da se sad pitam, ne bih se ni priključivala.

 3. Bravo za Norvezana a najlepsa je Vanjuska na slici ispod teksta , kao top model <3

  1. HVala Ivana :*

 4. Fotka za reklamu :*

 5. Sjajno. Sve si objasnila.
  Mi ih imamo 5 (različitih jačina), plus jedan mali u kupatilu. Otac ih ima na poslu, a i dečko planira kupovinu kao proverenu stvar.
  Hvala onom ko ih napravi.

 6. […] samo kada “dogrevaju” do željene temperature i uštede su velike. Sjajan tekst o norveškim radijatorima je napisala i jedna nama posebno draga Limundovka i objavila na svom blogu: Ivanino […]

 7. Definitivno norveski radijatori su prava stvar. Ja se takodje grejem na taj nacin, samo sto i dalje imam TA pec. TA pec je definitivno mnogo ruznija, nego radijatori. Zato se nalazi u spavacoj sobi, a “Norvezani” u dnevnoj. Cini mi se da mi je bilo jeftinije grejanje sa TA pecima, ali sam se opredelio za lepsi izgled stana sto sam i dobio uz malo vece troskove grejanja.

 8. […] samo kada “dogrevaju” do željene temperature i uštede su velike. Sjajan tekst o norveškim radijatorima je napisala i jedna nama posebno draga Limundovka i objavila na svom blogu: Ivanino […]

 9. Zivim u stanu od 40 m2 sa jako dobrom izolacijom i koristim za grejanje Norveski radijator Glamox od 2 kw.Grejem samo jednu sobu 4×4 u kojoj mi se nalaze unuci. Sa obzirom da je propagirana tenperatura po upustvu za koriscenje od 22 stepena jedina optimalna -mislim na termostat-prilikom povecanja tenperature recimo na 25 stepeni , dolazi do pregorevanja elektronike napajanja. Normalno svaka reklamna kampanja je isplativa ali u mome slucaju je samo izrazeno totalno nezadovoljstvo, sa 22 stupena u hladnim danima kada je tenperatura u debelom minusu Norveski radijator nemoze da ispuni ocekivano zagrevanje nego pregoreva elektronika(mala zelena graficka plocica) . Mislim da komentare zadovoljnih korisnika pise neko ko je zaposlen u bazi-servisu-radi promocije prodaje. Sa druge strane, jako mi je cudno da ovakav proizvod , koji je veoma skup do sada niko nije nadogradio na visi nivo da ne dolazi do otkazivanja elektronike.Sve u svemu-25000 dinara sam bacio u vetar, a puno hvaljeni proizvod koji je trebao da greje deciju sobu mi je u podrumu.

 10. Ja stavljam termostat nekad i na 28°C (kad je vetar, kao danas) nikad ništa nije pregorelo. Uostalom, garancija je 5 godina.
  I ne, ne radim u firmi koja ih prodaje. 🙂

 11. […] samo kada “dogrevaju” do željene temperature i uštede su velike. Sjajan tekst o norveškim radijatorima je napisala i jedna nama posebno draga Limundovka i objavila na svom blogu: Ivanino […]

 12. Meni nesto nije jasno ovde.Svi spominjete “norveske radijatore” pa onda rovex itd.nisam procitao nigde koje norveske radijatore imate,ķonkretno mi imamo”Beha”radijatore koji su za sad veoma dobri .oko 20kvm dnevne sobe grejemo sa rad jacine 2,kw,spavacu po potrebi grejemo sa 1,25kw,kod cerke u sobi ta pec 2,5kw (u slucaju nestanka struje)i u hodniku o 800wati koji nismo ukljuçvali.stan je 54kvm istocna stranasolidna spoljna izolacija.racun za dec2014 komplet potrosnja 3800din.ovo je treca sezona najveci racun je stigao oko 5hilj jan 2013te.preporuka svima koji zıve u stanovima. U kucama mişlim da je nemoguce zagrejatı.pozzzz

  1. Niste pročitali koje radijatore imam, zato što piše:
   “Ovaj tekst nije plaćen.
   Zato nema ni jednog linka ka proizvođačima i prodavcima.”
   Ne želim bilo koga da reklamiram, samo hvalim grejanje konvektorima, ko god da je proizvođač.

   Pozdrav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *