Posted on Leave a comment

Čeri papričice sa sirom u ulju

Jeste leto, ali bliži se vreme kada treba da se misli o zimnici. Evo jedne zimnice koja plane dok si rekao keks. Od mene višegodišnja preporuka.

Čeri papričice Čeri papričice
Kupe se okruglaste čeri papričice. Najbolje vreme za njih je septembar (fotografije su nastale proteklih godina). Operite ih i ocedite. Obavezno stavite rukavice pre nego što nastavite. Nožem pažljivo isecite vrh oko peteljke. Kašičicom, malom, kao za kafu, izdubite koren i uklonite semenke, mada ne smeta i ako poneka ostane. Na dalje vam više neće trebati rukavice.

Sir usitnite viljuškom. Originalni recept je sa fetom, ali ja punim sjeničkim, jer nam se posle više godina isprobavanja tako najviše dopada.

Istom onom kašičicom punite papričice sirom. Pritiskajte da bi sira bilo u celoj zapremini papričice.

Paprike slažite u čiste tegle, tako da budu otvorom prema spolja. Birajte niže tegle ili one sa širim otvorom, da možete da provučete prste i lepo pozicionirate paprike na dnu. U unutrašnjosti tegle, kako uspete da ih ugurate. Možete ih malo gurati da stane više. Nemojte ređati do samog vrha, ostavite bar 1 cm praznog prostora.

Sada nalijte zejtin tako da paprike budu pokrivene. Kako se paprike guraju, one drže jedna drugu da ne isplivaju. Čvrsto zatvorite tegle i pasterizujte.

Pasterizacija:
Na dno veće šerpe stavite krpu. Stavite tegle preko krpe i nalijete vodu do oko 3/4 visine tegli. Uključite ringlu, i pustite da provri voda u šerpi. Voda treba polako da vri 10-15 minuta. Za to vreme će se naduti poklopci. Nakon što prođe toliko vremena vrenja, isključiti ringlu i ostaviti tegle u toj toploj vodi da se postepeno ohlade. Može do sutra. Kako se tegle budu hladile, poklopci će se vratiti, i postati uvučeni, da više ne klikću, tako znate da su pasterizovane. U vodu će izaći malo ulja, ali to ne smeta, opraćete tegle pre smeštanja na mesto gde će stajati.
Postupkom pasterizacije se osigurava da paprike mogu da opstanu do naredne godine.

Čitam da se tegle mogu pasterizovati i u mašini za sudove, no to nisam isprobavala, pa taj načiin potražite kod nekog drugog.

Tokom pasterizacije će se tečnost u teglama zamututi. Nemojte da vas to uplaši, to se sir istopio. Nakon nekoliko dana tečnost će se izbistriti, a talog pasti na dno tegle.

Kad prođe oko dve nedelje, spremne su za konzumiranje. Ovako spremljene paprike čuvajte u špajzu, mogu da izdrže do naredne godine, ako se ne pojedu. Paprike su tek blago ljutkaste jer su izvađene skoro sve semenke. Protekom vremena postaju kiselkaste, tu kiselinu dobijaju od sjeničkog sira.

Varijacije:
U sir možete dodati začine po želji, npr. biber, tucanu papriku, origano, peršun… Pored paprika takođe možete dodati začine, npr. struk ruzmarina ili lovorov list. Dajte mašti na volju.

Mera je ovde bila 2 kg čeri papričica, oko 1200 g sira i 1 l ulja. Količina ulja zavisi od toga koliko lepo uspete da složite papričice u tegle. U veće tegle se papričice lepše slože, a u manjim teglama se lakše slože sitnije papričice.

Na jesen 2021. na zemunskoj pijaci papričice su koštale 200 din/kg (u kilogramu ima oko 30-45 papričica zavisno od veličine), a sjenički sir sa pijace na Banjici 700 din/kg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *