Posted on 15 Comments

Male boginje – morbilli

Juče u vestima, pa blago rečeno, panične vesti, pojavili se morbilli.

Male boginje u Beogradu

Beograd – Na području Beograda registrovane morbile (male boginje ili ospice), kod dvoje prethodno nevakcinisane dece, uzrasta tri do pet godina.

U saopštenju se objašnjava da su deca inficirana u Novom Sadu, gde je već ranije registrovana epidemija, kao i da su hospitalizovana na Institutu za infektivne i tropske bolesti u Beogradu.

“Osobe koje su bile u neposrednom kontaktu sa obolelom decom pod zdravstvenim su nadzorom, a u naselju gde deca žive, danas se od 14 časova sprovodi vakcinacija nevakcinisanih osoba, uzrasta do 25 godina”, navodi se u saopštenju.

Gradski zavod za javno zdravlje podseća da se zbog proglašenja epidemije morbila na teritoriji Srbije sredinom februara ove godine, obavezna vanredna vakcinacija protiv morbila sprovodi i na teritoriji Beograda i to među nevakcinisanom populacijom visokog rizika, starosti do 14 godina.

izvor B92

E sad, rekli biste, ok, ništa strašno, većina dece je vakcinisana.

Da, u Srbiji je MMR (morbilli, mumps, rubella – male boginje, zauške, rubeole) vakcina obavezna, vakcinišu se deca od jedne godine starosti. Međutim uvek ima onih koji nisu vakcinisani.

Vanja nije vakcinisana.

Kad je bilo vreme da se ova vakcina primi, neurolog je savetovala da vakcinu ne primi, jer bi mogla da više štete nanese njenom osetljivom mozgu koji je već pretrpeo oštećenje, nego što bi u kasnijem periodu sama bolest mogla da donese štete, naročito imajući u vidu visok opšti imunitet populacije, jer je većina vakcinisana.

I tako se ja, naročito imajući u vidu sopstveno iskustvo sa morbilima (tri najduža dana u mom životu provedena na Institutu za Majku i Dete) ustvari jako plašim morbila.

Ako imate dete koje je u uzrastu za vakcinaciju, njegovim vakcinisanjem ne štitite samo njega, nego i one koji ove vakcine nisu smeli da prime. Hvala vam zbog toga.

15 thoughts on “Male boginje – morbilli

 1. Мало дижу панику на Б92, то није први случај панике на њиховој ТВ. Наиме, иако има богиња случај од 20-30 оболеле деце није мало, али то није епидемија. Епидемијом се сматра барем око 1000 регистрованих случајева а у неким случајевима чак је тај број и виши. Наравно, пошто је откривено на време, биће и сузбијено на време.

 2. Nisam sigurna da je kod ovako visoko infektivnih bolesti tako veliki broj potreban za proglašenje epidemije…
  Nije ni bitno, u pravu si, važno je da su na vreme otkrili i da su objavili…
  A jutros na RTS-u bio je gost neki epidemiolog, i kaže da se kod morbila, vrlo često, možda na 20tak slučajeva javlja i smrtni ishod usled komplikacija…
  Ja samo znam da sam tri dana provela u šok sobi, pojma nisu imali šta mi je, radili mi punkciju, dobijala infuziju… nikad to neću zaboraviti, bila sam prvi razred…

 3. Zadnja recenica u tvom postu je sustina. Bas nesto razmisljam od kad sam cula o boginjama, kako to nismo uspeli da iskorenimo ovakve bolesti…pa samo tako, nedovoljnim vakcinisanjem populacije 🙁

 4. Kada si ti bila mala, tada su bile upitanju velike boginje koliko se secam, a one su bogami bile opasne, cak nismo isli u skolu 10-15 dana.

  Draga Shlang,
  To je nemoguce bar za sad. Lepa ti je zamisao sa iskorenjivanjem bolesti, ali na zalost nije tako, kuge jos ima po svetu, lepre i sta ti ja znam.

 5. Z, znam ja za to o velikim boginjama, to je bilo 1972, ja sam preležala male boginje – morbile 1975, to su jedine koje sam preležela, to znam sigurno 😀

  I to sa vakcinisanjem svih jeste način da se bolesti iskorene. Recimo, u USA više ne postoji ni vakcinisanje protiv TBC 🙂

 6. Yeste Z, ali bas sam nesto besna zbog toga…

 7. znam dete ja sam prelezao dve vrste nekakvih boginja 😀

 8. Z hvala ti za ovo dete 😀

 9. ja nisam toliko sigurna za to vakcinisanje…

 10. Kako nisi sigurna za to vakcinisanje?

 11. Ja Boga mi jesam, potpuno sigurna. Priseti se samo kako je svet izgledao pre pronalaska vakcina.
  Nije vakcinacija uvedena i ne sprovodi se iz nečijeg hira, nego zato što je tako optimalno za celokupnu populaciju.
  To da pojedinac obično nije u stanju da sagleda šta je za ceo sistem optimalno poznato je, ne samo u ovom slučaju, nego uopšte. Optimalno za pojedinca nije nužno optimalno za sistem. Kod vakcinacije, i mnogih drugih stvari jako je važno globalno posmatrati stvari.

 12. me ne znam ni ja, čitala sam nešto, ali posle odustala jer izbora nema, mora se vakcinisati dete i kraj.

 13. […] Eto, ja se sve nadam da je većina dece njenog uzrasta vakcinisana protiv Rubeola i Morbila, i da nisu te boginje u pitanju… Vreme će […]

 14. Poznato je da deca alergicna na jaja ne smeju takodje da prime MMR.
  A da li iko pre vakcinacije , proverava …kakvo je stanje antitela u organizmu beba…u odnosu na jaja…Naravno…niko…Ako postoji spoljaslnja manifestacija alergije…da…ali ako ne…onda nista…

  Tuzno…Na taj nacin, nevina deca , primaju vakcinu…koja je pritom obavezna…i najcesce ulaze u autizam…
  E…a tada ih svi odbace…

  1. ako je to tačno…
   ja ne znam za studiju koja to potvrđuje, a i daleko je više alergičnih na jaja nego onih sa autizmom…
   izvlačiti takve direktne zaključke ipak je malo preterano 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *