U tvojim očima

Meme by Kukac

Mislila sam da Vam ispričam o jednim novim očima, ali ovu priču želim da pročitate, zapravo još više želim ja da je napišem.

Kad sam ih prvi put videla, bile su zatvorene. I tako danima, stalno je spavala. Onda jednom, u mojim svakodnevnim po sto puta posetama sali punoj inkubatora, ugledah ih otvorene. Želela sam da taj trenutak zauvek zapamtim. Nije gledala prema meni, nego prema svetlosti prozora, sećate li se priče o golubovima na tom prozoru? Bio je sunčan dan, divno toplo vreme, početak marta, i mene je tada sunce obasjalo. Shvatila sam tad da ona vidi i to je tad za mene bio ceo svet.

Izlazimo iz porodilišta, i nismo ni do kuće još stigli, idemo na prvi pregled, neurooftalmolog. Vanja ima mesec ipo i mrva je jedna od jedva nešto više od 2kg. Taj pregled je za moje oči bio nešto najstrašnije što sam do tad videla. Ne želim da ga opisujem, dovoljno mi je da se setim pa da mi suze same krenu. Pitala sam se često, odakle jednom tako majušnom biću tolika snaga da pokuša da se odupre nekome, nekima… Ma imali su oni objašnjenja, ali nije mene ništa zadovoljavalo.

Kao i sve uostalom, i oči smo vežbali. Stimulacije, proveravanje praćenja… Sve je naravno kasnilo, ali ja sam još od onog sunčanog dana znala sve što je bilo bitno…

I što vam sve ovo pričam? Ma pojma nemam!

Želela sam da vam ispričam o govoru očima. Čudno je to, kako kad neko ne ume da vam ispriča ono što želi, očima sve ume da vam kaže. I najlepše od svega je što vi to i razumete. I sreću, i tugu, i strah, i bes, i glad, i ljubav, i hoću, i neću… ma sve.
Sve ja to vidim u njenim očima.

U tvojim očima

26 thoughts on “U tvojim očima

 1. Suske says:

  Pa sad me ne vidiš, ali bi ti moje oči rekle sve, možda najviše ova suza što se već kotrlja niz obraz ….

  Ljubi je tako medenu u oba njena …

 2. Ivana says:

  Hvala vam svima na predivnim rečima. Stvarno nisam imala nameru da bilo koga rastužim, upravo obrnuto, da pokažem kako se i pored ograničenja zapravo može SVE.

  @ Kukac, dogovoreno 😀

 3. Lang says:

  Draga moja Ivana, nema ogranicenja, ona postoje samo za one koji ne vide, a ti vidis da njene oci, hoce, mogu i govore sve, vrednije od milion reci….saljem ti mnogo sunca za beskrajno plavetnilo njenih ociju…

 4. osdjordjekrstic says:

  Ucenici Osnovne skole ,,Djordje Krstic”,odeljenja VI-1,na casovima gradjanskog vaspitanja rade na ideji da se otvori inkluzivni vrtic u Zarkovu.Nameravamo da uspemo pisanjem peticije za koju nam je potrebna ova prica,pa Vas molimo da nam dozvolite da je objavimo.Pitajte nas ukoliko imate nekih nedoumica.Unapred zahvalno,odeljenje VI-1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *