Posted on 2 Comments

Senzorna soba

U Beogradu, u vrtiću Venčić, u PU “Stari grad”, otvorena je nova senzorna soba namenjena deci sa smetnjama u razvoju.

Pročitajte celu vest.

Vredna donacija za vrtić „Venčić”

Pomoć u terapiji autistične dece

Deca sa posebnim potrebama, koja borave u vrtiću “Venčić” na Savskom vencu, od sada će u okviru redovne terapije koristiti senzornu sobu za kontrolisano doziranje stimulansa njihovih čula. Osim izgradnje i opremanja ove specijalne sobe, kompanija “Oriflejm” je donirala i brojne igračke.

Tatjana Pašić, direktorka Narodne kancelarije predsednika Republike Srbije i Jovana Lukić iz kompanije “Oriflejm” pustile su juče senzornu sobu u redovan terapeutski rad u vrtiću “Venčić”.

Lampa

– Korišćenjem umirujućih zvukova prirode, optičkih vlakana, projektora, vodenog stuba u boji sa ribicama, kao i aromaterapije u senzornoj sobi stimulišu se čula vida, sluha, dodira, dovode se u normalu osećaji hiper i hiposenzitivne dece, kontroliše se njihova agresija i mališani se uvode u relaksaciju. Svakom detetu ponaosob biće, prema zdravstvenom stanju, određena vrsta stimulansa kao i vreme njegovom izlaganju – objašnjava Violeta Nestorov, rukovodilac vrtića “Venčić”, koja naglašava da je pod sobe prekriven strunjačama i samim tim prostorija je bezbedna za mališane. U ovom obdaništu boravi 32 dece podeljene u četiri grupe, uzrasta od tri do 12 godina, od kojih većina boluje od autizma i nekog oblika retardacije (mentalne ili retardacije psihomotorike).
– Ovaj vrtić je jako stimulativna sredina za mog osmogodišnjeg sina Uroša, koji ima autizam. Za tri godine boravka ovde, sin mi je postigao vidljive rezultate. Počeo je da govori, a i više ne koristi pelene. Verujem da će stimulativna soba značajno doprineti napretku sve dece ovde – navodi Vesna Trajković.
Osim izgradnje i opremanja senzorne sobe, kompanija “Oriflejm” je donirala i didaktički materijal za dve radne prostorije, sve u vrednosti od 10.000 evra. Tako sada mališani, osim sa standardnim igračkama mogu da prave mini pozorišne predstave sa “Grinjol” lutkama, da se spuštaju niz tobogan u “bazen” pun loptica, igraju sa igračkama za razvoj fine motorike ili da šetaju po masažerima za stopala. Mališani su zauzvrat donatorima poklonili cveće i zahvalnice.

Razvojna grupa
Ljiljana Jovčić, sekretar za dečiju zaštitu ističe da u beogradskim vrtićima boravi 178 dece sa smetnjama u razvoju, a da je “Venčić” jedini vrtić namenjen samo ovim mališanima. U ostalim obdaništima su, pored redovnih, otvorene razvojne grupe.
– Otvorićemo još jednu razvojnu grupu u okviru naše Predškolske ustanove od septembra i to u vrtiću “Kraljica Marija” – otkriva Gordana Petrović, direktorka PU “Savski venac”.

Autor: A. Milojković | Foto: A. Milojković

izvor: Blic online

2 thoughts on “Senzorna soba

  1. eeee, divnooo : )))
    nadam se da će se napredak uskoro videti! : )

    1. neee, nije to kod nas u vrtiću, nažalost, to je samo jedna vest kojih će od sad ovde biti 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *