Posted on 8 Comments

Ponuđen k'o počašćen

Mislila sam da propustim pisanje o ovome. Međutim, čitam Miloja danas, pa saznah drugo parče priče, i odlučim da napišem ipak tri reči. Kaže Miloje ovako:

Prvo MO a potom i Aurora su nas tako obavestile da su plaćene da testiraju proizvod i daju svoje mišljenje o njemu.

pošto:

internet postaje komunikacioni kanal koga su marketari prepoznali kao pogodnog za informisanje ciljnih javnosti o novim proizvodima a popularni blogovi su viđeni kao dobar alat.

Da premotam sad malo unazad.

Stiže mi mail sa gmail adrese od nekog ko se predstavlja da se javlja u ime neke kompanije koja zastupa jednu drugu veliku kompaniju. Sumnjivo, do zla Boga. Za koga god da radiš, poslovnu prepisku valjda obavljaš sa neke zvanične email adrese? Ili sam ja još u kamenom dobu?

Idemo dalje: Kaže taj neko, da čita moj blog, pa mi u sledećoj rečenici ponudi da testiram “Sestro slatka” proizvod i o tome napišem… Pa taj ga zapravo i ne čita. Da je makar preleteo po sadržaju, mogao bi da se uveri da takvog sadržaja nema. A onda je on “marketar koji je prepoznao” ono iz gornjeg citata. E alal mu vera za prepoznavanje.

I poslednje, ali ne najmanje važno: “plaćene da testiraju proizvod”. Meni je taj mail ličio na sve osim na to da treba da budem plaćena. Pisalo je da će, citiram: “biti obezbeđena finansijska kompenzacija za vaše uloženo vreme”. (Treba li da pomenem pravopisne greške u pomenutom mailu?) E ako to znači da sam plaćena da testiram proizvod, onda ja mnogo loše govorim Srpski. Za moj pojam ovo je reklama. Neko je od mene tražio da reklamiram, a da pritom ne plati reklamu, nego da finansijski kompenzuje moje utrošeno vreme.

Važno je nazvati stvari pravim imenom.

8 thoughts on “Ponuđen k'o počašćen

 1. Drago mi je da si o ovome napisala koji redak. Znaš da sam odavno dobila sličnu ponudu od Momka iz Agencije, sa zvanične adrese. Moje početno oduševljenje činjenicom da je neko uvideo da su i blogovi postali uticajan medij zamenjeno je razočaranjem. Želela sam da znam o čemu se radi, i da tada razmislim oponudi, ali odogovor nije usledio.
  Ne znam da li je reč o istoj stvari, ali elementarna kultura u komunikaciji očigledno postoji.

 2. I ja sam dobila mejl od nekog, iz neke agencije, vervatno da je to ta ista. Ista priča i sve to što navodite vas dve, kad sam mu ja vratila mejl sa konstatacijom da bih volela da znam o čemu je zapravo reč, i koji je proizvod u pitanju, pošto je moj blog ipak strogo tematski, o kulinarstvu, što sam i napomenula, više se nikada nije ni javio. A ipak je red? Barem ja tako mislim. Posle sam od treće osobe saznala da je to kozmetika.

 3. Devojke, nekako mi drago dođe da ne ispadnem samo ja zakeralo. Mada jesam, priznajem.

  Mada, da ne grešim dušu, kod mene je već u tom prvom mailu pisalo o čemu se zapravo radi. A dobila sam i drugi mail, kad sam se javila da nisam zainteresovana.

 4. Kao neko ko je obavesten o celoj akciji od samih pocetaka, oko ovog posla su se “tukle” vise agencija. Mislim da ste dobijali mailove od razlicitih agencija 😉

  Da li je DOVE pronasao “najbolje” resenje, pokazace vreme. Licno mislim da nije, ali “o tom potom” 😉

  1. U mailu koji sam ja dobila je pisalo da se radi o Dove proizvodu. Ne vidim da su se baš dobro pokazali.
   A mogu i da napišem o kojoj se agenciji radi 😉

 5. Pominjala sam vec, da iako mislim da su blogovi sve uticajniji medij za pristup ciljnoj grupi, ovakav potez cini mi se, nece im doneti mnogo. No, pokazace se vec…
  Ivana, ne mislim da si namcor, nastup deluje malo neprofesionalno, a opet, ja sam slaba na njih zbog nekih kampanja koje su mi se jako dopale 🙂

 6. Vidim da je Pedja vec napomenuo, ali da i ja potvrdim: licno znam za 3 agencije.
  Jedna je iz Slovenije, i nisu dobili posao
  Druga, koja mi se takodje javila, je neka nasa (nikad cula za njih) i nakon 2 maila nikad se vise nisu javili
  Treci, za koje sam i pisala tekst su bili prilicno fini i profesionalni, i odgovorili su na svaki moj mail, tj. pitanje koje sam imala i to u rekordnom roku.

  Dal’ ce oni ovu akciju da smatraju uspesnom ili ne, to ce vreme da pokaze.

 7. Aurora, sudeći po tvom razjašnjenju mene je kontaktirala upravo agencija koja je i sprovela akciju. :s

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *