Posted on 2 Comments

Tužno

O zaboravljenima od svih brinu monahinje

Od 95 štićenica ženskog doma za osobe teško ometene u razvoju koji se nalazi tik uz manastir Svete Petke u Izvoru, najstarija ima 72, a najmlađa 10 godina.

Paraćin – Domsko odeljenje za ženske osobe teže i teško ometene u razvoju „Manastir Sveta Petka“ nalazi se tik uz manastir Svete Petke u Izvoru kod Paraćina. Reči iz jevanđelja „Što učiniste jednom od moje male braće, meni učiniste“ krasnopisom su utisnute iznad vrata koja vode u njihove prostorije. Štićenice se raduju gostima. Odmah nam je pritrčala devojčica i čvrsto nas zagrlila, što je potom učinilo još nekoliko žena.

– Mnoge od njih roditelji nikada nisu posetili, jer kriju da imaju takvu decu. Neke roditelji veoma retko obilaze, a redovno manje od deset odsto. Nažalost, čak i oni koji često dolaze ne razumeju njihove potrebe – kaže za „Politiku“ mati Glikerija.

pročitajte ceo tekst

2 thoughts on “Tužno

  1. O ovom manastiru u Izvoru prvi put sam čula pre nekoliko meseci od jednog kolege inženjera koji je pre nekoliko godina radio neke projekte za njih. Sećam se da su njegovi utisci slični ovima iz članka, i on je bio oduševljen atmosferom, higijenom i svemu što je tamo video. Nažalost nema puno takvih mesta kod nas ali ipak ohrabruju ovakvi primeri da postoje ljudi širokog srca i velike dobrote.

    1. Verujem da je bio oduševljen atmosferom. Meni je tužan ovaj deo sa roditeljima dece koja su tu dovedena. Razumela bih da je to dom za odrasle o kojima nema ko drugi da brine, ali šta deca tu traže, to je najtužnije…
      Kako se neko može stideti sopstvenog deteta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *