Posted on 32 Comments

Naručivanje ProEFA – neuspeli pionirski pokušaj

ProEFAKao što možda znate, Vanja pije omega 3 preparat. Do sad je pila ProEFA. Kad su se zalihe privele kraju, spremim se ja u akciju naručivanja novih količina.

Neko vreme unazad razmišljam da umesto ProEFA, čija je dostava prilično komplikovana, naručim EyeQ koji se bez problema preko neta naručuje i isporučuje za Srbiju, pa se dam u malo istraživanje.

Prvo oko količina. Vanjina doza ProEFA je dve kapsule dnevno, pa ako bih joj davala EyeQ chews, to bi onda bilo popriličan broj kapsulica dnevno. Druga opcija su EyeQ caps, ali njihov nedostatak je ukus. Ne prave se sa dodatnim ukusom.

Ništa, vratim se ja na ProEFA. Najpovoljnije naručivanje je i dalje na Shop in service, ali novitet je da sad u opcijama online naručivanja, postoji i Serbia and Montenegro.
Poželim ja da isprobam to da proverim koliko je koja opcija sigurna i brza. Dogovorim se sa bratom da naruči tri tegle da stignu kod njega, i da ih on pošalje poštom, a tri da naruči da stignu kod mene. Ali, ne može. Ne prolazi nešto oko poštanskog broja. Prošli put je bio neki problem oko FedEx-a. Niko nama nije kriv kad svakih par godina menjamo naziv države…

I tako, svih šest tegli stiglo snail mail-om, samo ovi američki puževi su ovog puta bili baš brzi. Sedam dana. Svaka čast.

Carinu nisam platila. Na pošiljke čija ukupna vrednost ne prelazi 30€ (sa poštarinom) ne plaća se carina. Pa… snađite se.

A što se tiče pionirskih poduhvata, probaću naredni put ponovo.

Prethodni tekstovi:
Omega 3, prvi deo, Mijelin
Omega 3, drugi deo, prikupljanje i prezentacija informacija
Omega 3, III deo, Izbor preparata, ProEFA

Pročitajte i naredni tekst, sa novitetima u naručivanju, iz 2019. godine:
Naručivanje ProEFA – noviteti

32 thoughts on “Naručivanje ProEFA – neuspeli pionirski pokušaj

  1. pozz Ivana e pa svaka ti cast! Ja ne uspevam da narucim iz Evrope a ti u Srbiji uspjela:-)Kad sve ono ispunim javlja mi da je postarina 80 dolara skuplje troduplo od samog preparata.Interesuje me kolko je tebe postarina kostala?

    1. @ nina
      E pa onda nije da nisi uspela, nego nisi želela da platiš, to je ipak razlika 😉
      Ne sećam se tačno kolika je bila poštarina, možda oko 20-25$ za 6 tegli (oko 120$).

      Takođe, može i sa sajta http://www.nordicnaturals.com/ da se poruči da šalju po Evropi… Možda ima i jeftinije, nisam mnogo istraživala, to me nije interesovalo 🙂

  2. postoji i EyeQ sa ukusom i to vanila ili limun.

    1. @ jellena

      Da, ima i drugih ukusa. Ali ne za EyeQ capsules, nego samo za chews, smooth ili liquid. Pritom, kod chews, ukus je u kapsuli, a ne u ulju, kao kod ProEFA.

  3. Pozdrav Ivana, moj mali doprinos stranica http://www.omega-direct.com koju mi je preporucio gospodin iz Nordicnaturalsa za nabavku Omega 3-6-9 za mog sina. Placanje i isporuka ide bez problema.

    1. Odlično, hvala puno. Isporuka za Srbiju ili negde drugo?

      I samo da podsetim da su ProEFA i Colmplete omega 3-6-9 isti proizvod 🙂

  4. Da li svako riblje ulje sadrži omega3?
    Na ovom mom nište ne piše.
    http://www.sinefarm.co.yu/sr/index_cenovnik.htm

    1. trebalo bi da ima, to što ne piše, govori samo o proizvođaču koji “živi” u vremenu kad sam ja bila klinka 🙂

  5. Ivana možeš li mi napisati da li si malenoj radila kakve pauze u uzimanju omega 3 ( ProEfa proizvoda). Moj maleni ima dijagnozu polineuropathia ataxia i ima preporuku liječnika spec. neuropedijatra za uzimanjm L-karnitina , CoQ10, E vitamina i B1,dok sam tražeći informacije o vitaminima i mineralima dobila preporuku iz farmaceutski krugova za uzimanjem Omega 3 perparata.

    1. Lucija, pravili smo namernu pauzu samo posle prva tri meseca uzimanja (dakle posle prve potrošene teglice od 90), pauza je trajala mesec dana, tako nam je preporučila neurolog, posle toga nismo više pravili namerne pauze, ali imali smo par puta po 15tak dana pauze kad smo ostali bez njih, a pre nego što nam je stigla nova tura. U kasnijim razgovorima sa neurologom došle smo zajedno do zaključka da ne pravimo pauze, jer i kad bi npr jela ribu, ne bi pravila pauze iu konzumiranju.
      Veliki pozdrav.

  6. Ja sam čitajuči tvoj blog naručila ProEFa junior tabletice i dajem ih po dvije uz jelo(malenom, 5,5 godina). Čitala sam da su iste za djecu od 5-18 godina pa će nam kutija biti za nekih 45 dana. Inače jako teško dolazim do korisnih savjeta vezano za vitamine i dodatke prehrani. u svakoj ljekarni ovisno o ponudi, hvale svoje proizvode koje prodaju pa najviše na forumima tražim takve informacije od roditelja koji sa time imaju iskustva. Kod nas liječnici ne žele ni na koji način reklamirati ijednog proizvođača,a na tržištu je puno toga te mahom visoka cijena ne znači ni da je proizvod dobar.
    Hvala na svim informacijama koje dijeliš 🙂

  7. Mali savjet ponovno molim, naručivala sam ProEfa junior od Nordic Naturals i sad su mi umjesto toga poslali Super Omega 3 Gems (Fish oil) oncentrate .
    http://www.fishoilbenefits.tk/norwegian-fish-oil-liquid.html.
    Jel mi možeš prokomentirati ova dva proizvoda, razlike ….hvala

  8. Lucija,
    Ovaj Carlson nema omega 6: GLA, mislim da je duplo veća kapsula nego ProEFA junior, a odnos sastava EPA/DHA je priblično kao kod ProEFA junior, ali je sadržaj kao dve kapsule juniora.

  9. Koliki je propust što nema omega 6, mislim u odnosu na ProEfa junior? Ja sam preko neta ustvari naručila ProEfa junior no na kraju dobila ove. Vidim da je količina dupla i kapsula je nešto veća, pa sad ispada da sam dobila 100 kom +30 gratis za cijenu jedne kutije Proefa od 90 kom.

    1. Pa za jednu kutiju neće biti veći propust. Zapravo sve zavisi šta kome treba i kako ga podnosi. ProEFA jeste skupa, ali ja nekako verujem da je taman i toliko kvalitetnija, koliko je skuplja.

  10. Mi smo koristili tu proefu, posle smo narucili novu turu, ali smo dobili pod drugim imenom iz nordic naturals http://www.nordicnaturals.com/images/productShots/med/1416.jpg

    Mozete li mi reci dali to odgovara?

    1. To su isti proizvodi, već sam pisala u nekom od prethodnih komentara, a možete i sami da uporedite sastav. Pozdrav.

  11. Da li Proefa može da se daje sasvim malim bebama i u kojoj količini (pretpostavljam da bi bilo u pitanju nekoliko kapi) i da li u tom slučaju treba isključiti davanje ad kapi (da ne bi došlo do hipervitaminoze ukoliko Proefa već sadrži te vitamine)?

    1. Za bebe (i decu do 2 godine otprilike) je potreban drugačiji odnos masnih kiselina, potrebno je više DHA u odnosu na EPA, ja sam Vanji ranije davala DHA formula (mislim da se tako zvalo) pogledaj ovde kakav je odnos, ovi iz equazen imaju preparat za bebe, eyeQ baby http://www.equazen.co.uk/default.aspx?pid=133 (skroluj do pred kraj, mislim da je pretposlednji sastav za njih).
      I ne, u ovim proizvodima nema vitamina A i D.
      Pozdrav i dobro došli.

  12. Upravo sam videla sve njihove proizvode, pa sam u dilemi da li je bolje za decu da se poruči Omega 3-6-9-D Junior ili ipak Complete Omega 3-6-9?

  13. […] Pročitajte dalje: Omega 3, drugi deo, prikupljanje i prezentacija informacija Omega 3, III deo, Izbor preparata, ProEFA Naručivanje ProEFA – neuspeli pionirski pokušaj […]

  14. […] Prethodni deo: Omega 3, prvi deo, Mijelin Naredni deo: Omega 3, III deo, Izbor preparata, ProEFA Naručivanje ProEFA – neuspeli pionirski pokušaj […]

  15. […] Prethodni tekstovi: Omega 3, prvi deo, Mijelin Omega 3, drugi deo, prikupljanje i prezentacija informacija Naredni tekst: Naručivanje ProEFA – neuspeli pionirski pokušaj […]

  16. Hvala na Vašem detaljnom opisu. Sada su mi mnoge stvari jasnije

  17. Postovanje Ivana.
    citam i pratim tvoj blog vec neko vreme,jer i sama imam jedno blago i izvini sto necu da ti persiram ali toliko si me puta rasplakala jer sam citala tvoje price,osecanja,utiske o pregledima…a kao da sam ih ja pisala,osetila sam te kao “moje drugo ja”,pa se prosto osecam kao da se dugo poznajemo.
    Procitala sam za ProEfa koje dajes Vanji,mi smo jos mali pa bismo verovatno trebali dha za pocetak,ali ono sto me interesuje je kod kog si neurologa napravila “prezentaciju”?Tacnije ko te je saslusao i prihvatio da je ok davati detetu te kapsule i odredio dozu koju si joj davala?Planiram da uvedem omega3 svom detetu,pa ce mi trebati neko ko je upoznat sa tom pricom.Hvala u napred

    1. Dobro došla MamaVilenjaka. Ta moja priča je bila mnogo davno, 2005. čini mi se, a u pitanju je dr Nataša Cerovac, neurolog.

  18. Bolje te…tj vas nasla 🙂 Videla sam na par mesta da se ona pominje kao neurolog,ali nisam znala da li ste se bas sa njom konsultovali oko doze,jer ste verovatno ti i Vanja kao i mi obisli mnogo njih pre nje.Odlicno sto je Natasa,ona i nas trenutno vodi.A naazalost nije se mnogo sta promenilo od 2005. sto se tice naseg zdravstva i dalje isto rade eeg tu gde ste ga i vi radili,ocekuju da se dete ne probudi od one kape i hladnog gela,i dalje gledaju u cudu kad kao roditelj predlozis nesto za sta mislis da moze da pomogne tvom detetu a nije iz “standardnog spiska” terapija koje godinama daju,i dalje deci ne umeju da izvade krv u Tirsovoj ni iz treceg puta,jos uvek kod svakog dobijes po 5 minuta od koga oni 3 nesto kucaju i ni ne slusaju te,i dalje vise informacija mozes da dobijes sa interneta i od ljudi koji su kroz slicno prosli nego od lekara…Srecom,imam sve vas cija iskustva citam,pa mi je s jedne strane lakse,a sa druge opet ne mogu da verujem da se nista nije promenilo za tolike godine.U svakom slucaju….svaka cast i veliko hvala na zelji,volji i vremenu da sve ovo podelis sa nama…..to samo dokazuje da i Vanja ima svoje blago <3

    1. Stvarno je mnogo tužno da čujem da se ništa nije promenilo 🙁

  19. Opet ja sa jos jednim pitanjem u vezi sa omegama 🙂 …posto moj decak ima 8 meseci i oko 9.5kg, pretpostavljam da bi trebalo da prvo krenemo sa DHA formulom (dha>epa),medjutim koliko sam pratila te DHA formule nemaju u sebi GLA (omega 6) (ima ih samo u omega 369 junior ali tu je DHA manji od EPA),da li to znaci da one nisu toliko vazne u razvoju dece do 2 godine,ili je nesto drugo u pitanju?

    1. Ja bih rekla da samo Nordic Naturals nema takav preparat koji uz višak DHA u odnosu na EPA ima i GLA, kao što recimo imaju ovi iz equazen

  20. […] sajta Get IQed, koji je zapravo preseljen i dopunjen sajt Shop in service koji sam pominjala u prethodnim postovima. To je i dalje najpovoljnija varijanta ako vam neko donosi, naročito ovo kombo pakovanje […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *