Posted on 115 Comments

Omega 3, III deo, Izbor preparata, ProEFA

Omega 3 i omega 6 predstavljaju dve familije esencijalnih masnih kiselina EFA (Essential Fatty Acids). EFA su esencijalne zato jer su neophodne u celokupnom ciklusu ljudskog života, ne mogu se proizvesti u organizmu, pa se moraju unositi hranom.

Metabolički putevi EFA pokazani su na slikama

Omega 3 masne kiseline Omega 6 masne kiseline

Slike preuzete sa www.nordicnaturals.com

LA (Linoleic acid, linoleinska kiselina) iz porodice omega 6 masnih kiselina nalazi se u većini biljnih ulja (kukuruz-corn, suncokret-sunflower, šafran-safflower, uljana repica-canola), orasima, soji.

ALA (Alpha linoleic Acid, alfa linolelinska kiselina) iz porodice omega 3 masnih kiselina nalazi se samo u ulju koje se dobija od riba iz hladnih mora (ulje jetre bakalara-cod liver oil, sardine, skuše-mackerel, sardele-anchovies) kao i u ulju lana.

Omega 3 masne kiseline koje se dobijaju iz riba su direktni izvor EPA i DHA, dok ulje lana sadrži ALA koju organizam mora da pretvori u EPA i DHA kako bi ih iskoristio. Čovek sporo pretvara ALA u EPA i DHA. Pokazano je nekim studijama da organizam može da iskoristi do 15% ALA pri pretvaranju u EPA, i svega do 5% pri pretvaranju u DHA.

Na sledećoj slici pogledajte procente učešća pojedinih masnih kiselina u mastima i uljima (obratiti pažnju da se EPA i DHA nalaze jedino u ribljem ulju – označeno tirkizno)Sadržaj masnih kiselina u mastima i uljimaPri izboru preparata, vodila sam se savetima sa sajta Children Apraxia Net .

Nije važno ime proizvođača, važan je sastav, kvalitet ulja od kog se preparat pravi i doziranje.

Sastav

Preparat treba da sadrži omega 3 masne kiseline DHA i EPA, kao u omega 6 masnu kiselinu GLA. Omega 3 masne kiseline se dobijaju iz ribljeg ulja, a omega 6 iz ulja žutog noćurka (Evening primrose) ili borača (Borage). Takođe, treba praviti razliku između ulja koje se pravi od tela ribe i onog koje se pravi od jetre od ribe (na primer ulje jetre bakalara-cod liver oil). Ulje koje se pravi od jetre od ribe sadrži u sebi prirodne vitamine A i D. Treba imati na umu da je kod ovih vitamina moguća hipervitaminoza, preveliki unos koji nije nimalo naivan. Dakle, ukoliko dete (ili odrasla osoba) jede sve vrste hrane ili uzima multivitaminske preparate, treba izbegavati ulje od jetre.

Kvalitet ulja

Kad govorimo o kvalitetu, imam na umu nekoliko stvari. Prva su teški metali. Potrebno je da u preparatu NEMA teških metala (na primer žive) koja se može naći u ribi koja se kupuje na pijaci, jer su to uglavnom ribe iz mrestilišta-ribnjaka i zagađenja iz okoline je više nego kod divljih riba iz dubokih severnih mora. Po tom pitanju, i po pitanju kvaliteta uopšte, proizvodi iz Sjedinjenih Američkih Država imaju najviše standarde, ne po pitanju količine teških metala (njih može biti svuda) već po pitanju zakona koji štiti potrošače i obavezi proizvođača da SVE sastojke napišu na pakovanju. Na nekim preparatima koja su u prodaji u Beogradu (a ima ih dosta i većinu sam pogledala) uopšte nije napisan sastav (koliko mg EPA, DHA i drugih masnih kiselina se nalazi u jednoj kapsuli)!!

Druga stvar je prečišćenost. Tu mislim na količinu tzv. aktivnih supstanci u jedinici zapremine ulja. Što je prečišćenost veća, potrebno je uzeti manju količinu ulja da bi se dobila odgovarajuća količina DHA, EPA, GLA. Svi preparati u prodaji u Beogradu (i okolnim zemljama) sadrže najviše 30% omega 3 u jedinici zapremine ulja. Mogu se, međutim, nabaviti i preparati koji sadrže do 60% omega 3.

Treća stvar je svežina. Ukoliko riblje ulje ima težak ukus ribe, to znači da nije sveže. Riblje ulje na vazduhu veoma brzo oksidiše, i kako bi ostalo sveže, proces prečišćavanja mora biti brz, i mora postojati dodatak vitamina E (antioksidans).

Doziranje

Globalno, prema preporukama ISSFAL (International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids – Međunarodno udruženje za proučavanje masnih kiselina i masti) doze su

Kategorija Telesna Masa Dnevna doza
Dojenčad (1-18 meseci) 0-15 lbs (0-6.8kg) 32 mg/lb EPA+DHA (70.5mg/kg)
Deca (1.5-15 god) 5 mg/lb EPA+DHA (11 mg/kg)
Odrasli (15-115 god) 650 mg EPA+DHA, 220 mg EPA -minimum, 220 mg DHA -minimum
Dojilja 300 mg DHA

1lb= 0.4536kg, 1kg= 2.2046lb

Preporučena početna doza je:

EPA: 150 – 250 mg
DHA: 100mg
GLA: 30 – 50mg

Na osnovu svega prethodno napisanog, odlučila sam se dva preparata: Eye-Q koji proizvodi Equazen iz Velike Britanije, i ProEFA koji proizvodi Nordic Naturals iz SAD. Ta dva preparata imaju skoro identične sastojke, ali je Eye-Q je bio poprilično skuplji pa je odluka pala na ProEFA.

ProEFA proizvodi Nordic Naturals, američka firma koja sve svoje proizvode pravi u Norveškoj.

Norveška je jedina država na svetu gde je davanje omega 3/6 masnih kiselina deci obavezno zakonom, slično imunizaciji.

ProEFA se prodaje u obliku softgel kapsula i u obliku ulja, i ima dodat ukus limuna. Ja sam se odlučila za kapsule, jer ulje ima ograničen vek trajanja na 4 meseca nakon što se otvori, i mora se držati u frižideru (jer riblje ulje oksidiše). Količina ulja u jednoj flaši je tolika da Vanja ne bi mogla da popije celu pre nego što rok upotrebe istekne. Sa druge strane, rok trajanja kapsula je 4 godine, i ne moraju se držati u frižideru (jer je ulje hermetički zatvoreno u kapsuli i ne dolazi do oksidacije jer nema dodira sa vazduhom).

Jedna kapsula ProEFA ima 1000mg ulja i u njemu sledeće sastojke:

EPA 148mg
DHA 98mg
Druge omega 3 73mg
Ulje Borača 180mg
GLA 44mg
Tocopherols (vitamin E) 13.5IU
Lecithin, ascorbyl, palmitate

Vanja svako jutro uz doručak dobije sadržaj jedne kapsule. Zasečem kapsulu oštrim nožem i u kašičicu istisnem sadržaj. Ulja ima oko 1/2 kašičice, možda malo manje, ima ukus limuna, i uopšte nije gadno. Vanja ga još do sad nikad nije odbila.

Pisaću još o Omega 3, na primer za šta su još dobre, osim za razvoj mozga.

Ako vas nešto više interesuje, samo recite.

Prethodni tekstovi:
Omega 3, prvi deo, Mijelin
Omega 3, drugi deo, prikupljanje i prezentacija informacija
Naredni tekst:
Naručivanje ProEFA – neuspeli pionirski pokušaj
Naručivanje ProEFA – noviteti

115 thoughts on “Omega 3, III deo, Izbor preparata, ProEFA

  1. Zašto je neophodno da se rasece kapsula i iscedi sadržaj? Ja sam koristila sam kapsule vitamina E, kapsula je u obliku softgela i rekli su mi da je tako uzimam jer na taj način se vitamin polako otpušta u organizmu u toku celog dana. Ja bih takodje svojoj deci davala Omega 3 i 6 pa me interesuje za dete od dve godine da li je jedna kapsula premnogo ili premalo, i da li je su te pro EfA baš za decu.
    Pozdrav

  2. Marina,
    nije neophodno, ali kad dete ne ume da proguta ili sažvaće kapsulu, to je rešenje.
    To za otpuštanje u toku celog dana, je ipak rekla bih preterano, nikakva hrana se u želucu ne zadržava više od par saati, a gel iz kapsule se sigurna sam rastopi od kiseline iz želuca.
    Sa druge strane, zašto bi neko “pojeo” gel kapsule ako ne mora, to je napravljeno da bi se izbegao ukus (nekom neprijatan) ulja. Komfornije je progutati kapsulu.

    Iz mog znanja (a ja sam samo malo bolje obavešten roditelj) ne postoji prevelika doza. To su prosto ulja. Kad pravimo jelo, ne razmišljamo o tome da li je par kapi više ili manje ulja malo ili mnogo.

    ProEFA nije preparat koji je baš za decu. On se pokazao kao “dobar dodatak terapiji” za decu sa problemima sa govorom.

    Za “neuro tipičnu” decu, postoje preparati, sa manjim dozama, pogledaj na sajtovima http://www.equazen.com/ i http://www.nordicnaturals.com/

    Postoje i u Srbiji da se kupe preparati omega 3/6 koji su namenjeni deci, ali ja se ne bih usudila da ih dajem svom detetu, prosto jer na kutiji ne postoji ispisan detaljan sadržaj svega šta se unutra nalazi.

    Pozdrav.

  3. Hvala ti puno na odgovoru, i da znaš da više verujem bolje obaveštenim roditeljima nego lekarima. Ne znam zašto je tako, valjda što ovi prvi imaju motiv.

  4. Imam jedno pitanje.
    Koristim FOREVERARTIC SEA Uper Omega 3 Natural Fish Oils with Olive Oil.
    Sastav po kapsuli:
    – Kalorija 10
    – Kalorija iz masnoca 10
    – Ukupno masnoce 1gr
    – Vitamina E 1 IU
    – Omega 3 masne kiseline 375mg
    – EPA 225mg
    – DHA 150mg
    – Oleinska kisleina iz maslinovog ulja 150mg

    Zanima me da li ostale kapsule Omega 3 od drugih proizvodjaca imaju iste vrijednosti jer od ove firme FOREVER LIVING 60 kapsula staje 25 eura, a au apoteci sam nasao pakovanje Omega 3 100 komada i kostaju negdje oko 12.5 eura,pa me to buni.
    Da li je bas kvalitet ovog proizvoda uticao na cijenu ili je to sve trgovina.

  5. Ne znam zaista kakve količine omega 3 sastojaka imaju drugi proizvodi koje si video u apoteci. Ponesi ovaj spisak pa uporedi. Cena naravno da ima veze i sa proizvođačem, kao i sa prečišćenošću ulja…

  6. Pozdrav, Ivana
    interesuje me od kada tvoje dete koristi ProEFA preparat i da li ima uspeha. Ja imam decaka od 9 godina koji ima disfaziju, nerazvijen govor, svuda smo bili i sve pokusali, saznala sam za ovaj prepart i uskoro treba da mi stigne!

  7. Nataša,
    Vanja pije ProEFA skoro konstantno, sa manjim pauzama, od svog drugog rođendana, sada ima skoro 6 godina.
    Vanji pomaže, ja sam sigurna. Ne toliko u razvoju govora, koji je jooš jako slab, ali u koncentraciji i ravnoteži da.
    Da škodi ne može, to je sigurno. Ako i ne pomogne, znaš da si probala.

  8. Draga Ivana,

    Imam 6,5-godišnju devojčicu sa urođenim poremećajem metabolizma. Dijagnoza: Phenylcetonuria (aminokiselina fenilalanin oštećuje joj mozak). Ona je od 2 meseca na doživotnoj niskoproteinskoj ishrani (jede isključivo voće i povrće, koristimo specijalno niskoproteinsko brašno, mleko, zamenu za jaja i sl.). Pored ove dijetalne ishrane, svakodnevno pije i specijalan proteinski preparat bez fenilalanina, koji joj nadoknađuje sve ostale aminokiseline, vitamine, minerale i oligoelemente. Zahvaljujući dijeti, ona nije mentalno zaostala i retardirana, nema krize svesti, ali joj je nalaz EEG-a loš.
    Veoma sam se zainteresovala za ProEFA. Čak mi je i žao što za to pre nisam čula.

    Molim te, uputi me GDE I NA KOJI NAČIN MOGU DA NABAVIM ProEFA?

    Unapred, zahvalna!

  9. Valerija,
    Ja nabavljam ProEFA prilično komplikovano, iz razloga što mesta na kojima se on može preko neta naručiti, ne šalju za Srbiju. Ako imaš nekoga iz inostranstva da ti naruči (ovde je najpovoljnije) pa da ti nekako “doturi” probaj tako, ja tako naručujem godinama.
    Ako ne, probaj na http://www.equazen.com da naručiš EyeQ, to je preparat jednako dobar kao ProEFA, i isporučuju za Srbiju.

    Pozdrav.

  10. Pozdrav od Jelene.Volela bih da znam kako je sada vasa cerka?

    1. Jelena, ovaj ceo blog je uglavnoj o Vanji, pa tako među novijim postovima povremeno ima i po neki o tome kako je ona sad. Klikni na naslov gore u vrhu, i doći ćeš do najnovijih postova.
      Ja bih rekla odlično. Polako uči kontrolu sfingtera, i obaveštavanje. Polako uči da jede samo stalno kašikom. Još ne govori, ali više vokalizira…
      Pozdrav i dobrodošlica 🙂

  11. moj rodak ima sikopu bolest sta trba da uzima od ovih vitamina

    1. To će morati da pita lekara, ja ne delim takve savete. Pozdrav.

  12. da li omega 3 pomaze cerebalnoj paralizi, prijateljica ima dete 2god. vid je slab i nemoze da hoda .

    1. Cerebralna paraliza je veoma širok izraz, koji pokriva veliki opseg stanja. Moje dete ima cerebralnu paralizu, i njoj pomaže u raznim oblastima.
      Vaša prijateljica bi trebalo da konsultuje nekog lekara. Mi smo pitali neurologa.

      Pozdrav i dobrodošlica.

  13. […] što možda znate, Vanja pije omega 3 preparat. Do sad je pila ProEFA. Kad su se zalihe privele kraju, spremim se ja u akciju naručivanja novih […]

    1. Draga Ivana,
      obracam vam se s molbom da mi pomognete u izboru Nordic naturals preparata za moju curicu. Njoj je sada 9 mjeseci, ima 7 kg, mala je, i po duzini i tezini je oko 5tog percentile po WHO tablicama, a obim glave je 3ci percentile. Iako je po definiciji WHO ona na granici po obimu glave, nalijepili su nam dijagnozu mikrocefalija… Inace radimo vjezbe po Bobathu, i ona napreduje, puze, ustaje uz krevetic… Ipak htjela bih je za svaki slucaj malo “pogurati” a cini mi se da na ovoj planeti nema niko ko je nacitaniji od vas po pitanju Omega 3… Imam mogucnost naruciti sljedece preparate, pa vas molim da mi preporucite koji od navedenih da odaberem, i kako da joj dajem do 2 godine i dalje…
      1. http://www.iherb.com/Nordic-Naturals-Ultimate-Omega-Lemon-Flavor-1000-mg-180-Soft-Gels/12949
      2. http://www.iherb.com/Nordic-Naturals-Children-s-DHA-Strawberry-8-fl-oz-237-ml/8849
      3. http://www.iherb.com/Nordic-Naturals-Ultimate-Omega-Junior-500-mg-90-Chewable-Soft-Gels/33656
      4. http://www.iherb.com/Nordic-Naturals-DHA-Xtra-Strawberry-1000-mg-60-Softgels/30241
      5. http://www.iherb.com/Nordic-Naturals-Complete-Omega-Xtra-Lemon-1000-mg-60-Soft-Gels/46270
      Nasi ljekari su skepticni po pitanju Omega 3, i ja joj vec dajem kapi na svoju ruku (Omega Junior Pharmalife) ali u preporucenim dozama… Ipak, htjela bih “nesto vise” AKo biste bili ljubazni da mi odgovorite bila bih jako sretna… vjerovatno sam u panici, ali ne mogu da pohvatam vasu tabelu da bih sama odredila “dozu”… Molim vas, pomozite!
      Unaprijed zahvalna!

  14. […] Moj post sa bloga, prekopiran. Linka nigde nema. Ima linkova koji stoje samom postu, ali linka do celog teksta nema. […]

  15. Ivana ja imam sina koi ima 5gd.Sa 3,5gd imao je prvi EPI-napad mjesec dan kasnije imao je i drugi EPI-napad .Poslije kojeg smo posli da pravimo pretrage EEG i IER.Pronasli su mu da ima zadebljanje na desnoj strani mozga odakle mu neuroni prave pometnje.Ruku i nogu lijevu nije koristijo dovoljno.Jer kao sto znas od desne strane mozga lijeva strana tjela dobija informacije i obrnuto.Ima problema sa govorom usporena mu je psiho motorika.Bili smo kod 7 Dr. i Primarijusa svi su uglavnom rekli isto ali niko nije dao savjet kako pomoci i izlijeciti .Bila sam kod Rusa,Kiroprakticara ,Kineza.Sada je mnogo bolje poceo je da prica oba jezika.Preporucila bi svim majkama ako im djete nije puzalo da sad puze,da se penju i silaze niz stepenice to je dobro za mozak.Da masiraju djete,da pliva ,jahanje konja,trcanje,gimnastika,skakanje,igranje memori,puzle,lego i uz igranje pricanje na slogove,pjevati sa djetetom i slusati muziku svaki dan.Tablete(kapsule) koje ti koristim i ja svom sinu dajem zove ih bombon.Super su ovdje ih preporucuju svoj djeci koja imaju slabo pamcenje i koja imaju problema sa skolom.Mozete ih naci sedmicno u novinama clanci i clanci.Dosta majki kojima djete i nema problema zdravstvenih daju svom djetetu jer im djete nevoli ribu.Puno pozdrava svim majkama……….

    1. Pozdrav i dobrodošlica 🙂

  16. kako sam i sam trazio kvalitetne omega 3 kapsule hteo sam da vam dam moj predlog. po apotekama je teze naci dobre kapsule, cak su znali da me gledaju cudno kada im trazim bez A i D vitamina, i nudili kapsule na kojima ni ne pise koliko ima EPA i DHA. Naisao sam ali retko na nekog naseg proizvodjaca, koji je imao odgovarajucu kolicinu EPA i DHA ali je 100kapsula bilo oko 1000din.
    Predlog, batalite apoteke, u bilo kojoj sportskoj prodavnici(suplemenata) cete naci omega 3 kapsule sa
    EPA 180mg
    DHA 120mg
    i to je neki standard. kapsule sa vise epa i dha nisam video i kada gledate kolicinu obratite paznju jer negde napisu sadrzaj dve kapsule. ja trenutno koristim ultimate nutrition i 90 kapsula je oko 800din.
    pozdrav

    1. za nas matore je lako, ovaj post nije o tome, nego o preparatu za decu.
      Ja takođe (za sebe) kupujem omega 3 preparat u prodavnici suplemenata, kupujem molekularno destilisan proizvod, ali tu, kao i kod većine stvari u životu važi:
      ako ne znaš šta je dobro, pitaj šta je skupo 🙂

  17. Ivana,
    Cini mi se da su svi komentari vezani za “omegu” starijeg datuma. Ima li nekih novina tj. da li koristite nesto novo? Npr. Natural Wealth Junior Omega 3 dostupan kod nas ili mozda Natrol Omega 3-6-9 Complex Softgels poznatog veoma dobro ocenjenog americkog proizvodjaca (http://www.pansport.rs/new/catalog/index.php?id=NI655) koji se mogu nabaviti kod nas?
    Ne posecujem blogove bas cesto, ali volela bih da cujem vase misljenje, mozda na mail.
    Unapred hvala i svako dobro.
    Alex, NS

    1. Ima i novijih, na novijem postu, ovde Naručivanje ProEFA – neuspeli pionirski pokušaj

      Natural Wealth ja ne bih pila ni ja, a kamoli dala detetu. Ovaj Natrol po sastavu nije loš, mada mi se ne dopada, tj nepotrebno mi je i laneno ulje, koga ima ‘na štetu’ ribljeg. Sastojci lanenog ulja, ALA, moraju da se ‘prerade’ kako bi se iskoristili, a iskoristivost je do 5% za DHA i do 15% za EPA.

      1. Ivana, zasto ne Natural Wealth Omega3 Junior? Samo ukratko. Hvala.

  18. Dobro vece.

    Posle citanja price o vasoj devojcici Vanji, morala sam da napisem ovaj mail odma i da vas zamolim za savet oko MYELINA i preparata( Eye Q), i Pro Effa koji ste vi koristili za Vanju.. Razlog sto vam pisem je sto me je vsa prica jako podsetila na slucaj mog malog necaka. Decak ima 10 meseci i nerazvija se kao sve ostale bebe istog uzrasta.

    Sa 7 meseci je isao na pregled, gde su doktori slikali mozak i utvrdili da ima jako malo produkciju Myelina u mozgu. Tacnije receno da ima nije imao skoro nikakvu produkciju Myelina sto je neobicno za decu tog uzrasta.

    Posle nekog citanja i istrazivanja na internetu o Myelinu naisla sam slicajno na vasu pricu, koja me je odusevila. Jer smo po prvi put osetili malo nade da je moguce da se i moj necak mozda oporavi i razvija kako bi i trebao.

    Doktori koji su ga pregledali su rekli da je mala sansa da ce hodati i govoriti u buducnosti, nesto sto je jako tesko shvatiti za njegove roditelje. Sa 10 meseci sad je opet vrsio pregled mozga i tada su slike pokazale mali napredak, ali ne toliki veliki.

    Nevrolog koji ga je pogledao i utvrdio slike mozda je pokazao mali entuzijazam i rekao da se treba opet vrsiti testovi kad napuni 1 ili 1,5 godinu.

    Decak nema ranoteze, nemoze samostalno da drzi glavicu. Moze da se okrene sa strane na stranu ali ne na stomak. Ima jako velike probleme sa jelom, koristimo od 20 do 30 minuta da bi ga naranili. I ma teskoce sa koncetracijom. Jako je opusten u telu celo vreme.
    Nisu mu jos dali nikakvu diagnozu jer se jos nista nezna. 🙁

    Dali ste koristili samo ProEfa ili ste jos nesto koristili neke lekove prepisate od doktora?

    Zanima me s koliko meseci i kad je Vanja pocela da sedi samostalno?

    U napred vam hvala , i nadam se da cete imati vremena da mi odgovorite.

    Suzana

    1. Pozdrav Suzana i dobro došli.
      Prvo da se izvinim što kasnim sa odgovorom, ovih dana slabo da sam bila na netu uopšte.

      Vanja je koristila, i i dalje koristi ProEFA (EyeQ sam probala) kao i neke vitaminsko-mineralne preparate (obične dečje). U jednom periodu je i mala antiepi terapiju zbog lošeg EEG-a, ali to smo prevazišli.
      Što se količine mijelina tiče, ni Vanja nema ni jednu dijagnozu koja to ‘objašnjava’.
      Ona je počela da sedi (kad je neko stavi u sedeći položaj – zapravo da zadržava ravnotežu u sedenju) negde oko godinu dana, ili možda da bolje kažem, posle godinu dana stalnog svakodnevnog i upornog vežbanja. Dovela se sama u sedeći (tako što se povukla unazad iz četvoronožnog) negde oko 16 meseci. Moram da pomenem da je ona sve vreme hipertonična, dakle nije opuštena, nego kruta, što čini prilično veliku razliku.
      Sad sa vremenske distance od 8 godina mogu da kažem da se ona motorički prilično ‘izvukla’ dok je njeno najveće ograničenje i dalje mentalno.

      Ne znam koliko sam uspela da pomognem, ali rekla bih i da je za roditelje važno da što pre prihvate situaciju kakva jeste, jer će tako najbolje pomoći svom detetu.

      Sve najlepše želim u budućnosti. Pozdrav.

    2. Postovana Suzana, posto smo trenutno u situaciji onakvij kakvu ste naveli, volela bih da cujem posle par godina kako je decak i da li su ista utvrdili i kakva je terapija? HVala unapred.

  19. Draga Ivana,prvo sa zakasnjenjem da čestitam Vanjin rodjendan. I slavljenica i torta su bile prelepe.
    Već duze vreme proučavam tvoj blog i omega masne kiseline. Naime,ja imam ćerku koja je rodjena u 26 nedelji,sa kilažom ispod 1 kg,krvarenje 2 srepena u mozdanim komorama,retinopatija 2 stepana ,kasnjenje u psihomotornom razvoju. Posle čitanja tvog bloga sam naručila bas ove Proefa kapsule koje ti Vanji dajes. Sada joj dajem po 2,sto je otprilike korigovana doza iz tvoje tabele.Ona ima 15 meseci i 7,5 kg. Napredak je zaista evidentan i u psihičkom i u motornom razvoju.
    Medjutim,da li sam dobro razumela da kod dece u 2 godini,potrebno vise DHA u odnosu na EPA? I da li je neophodno u ovom uzrastu da se unose i omega 6 i 9? Ili je dovoljno samo omega 3? To te sad pitam,jer bih htela da naručim novu proefu,pa ne znam da li da biram iste ove kapsule ili neke prilagodjene za decu tog uzrasta?
    Pokusala sam da pogledam na Nordic Naturals sajtu,ali većina preparata za ovaj uzras ima vit A i D. Tek za decu preko 5 godina su bez vitamina.
    I sta me jos zanima-pročitala sam da se omege ne mogu predozirati,ali obzirom da imaju antikoagulantno dejsto, mogu izazvati krvarenje ako se ne doziraju dobro.Da li znas nesto o tome?Zbog toga mi je vazno da izaberem adekvatan preparat.
    Sve najbolje!

    1. Slađana dobro došla.
      Dobro si shvatila da u ranijem uzrastu treba više DHA nego EPA, ja sam ranije davala i ProDHA (DHA formula), i eksperimentisala sa količinama. Jedna kap, pa malo više…
      Što se tiče doziranja, možda bi ipak trebalo da konsultuješ i nekog lekara. Ja sam neurologa.
      Oko predoziranja, ne smatram da se može nešto ozbiljno desiti, niko neće da da detetu ili sam popije celu teglu, od 1 ili 2 ili 3 kapsule dnevno, sumnjam da je moguće krvarenje. Ali opet, i kod ovoga, konsultuj stručnjake. Ja zaista pišem ovde samo sopstvena iskustva, nemam kvalifikacije niti nameru da bilo koga savetujem.

  20. Hvala puno,Ivana na odgovoru.
    Pisala sam dr Holbsu u Kanadu,i on mi je odgovorio da DHA treba da uzima 400mg po danu.A ja bila resena da naručim Eye q,medjutim tamo i DHA (100mg)I EPA ima znatno manje nego u Proefi (DHA 180mg).Pogledaću te ProDHA formule.
    Ono sto me je zbunilo za Eye q-količina omega (DHA +EPA) je znatno manja od preporučene dnevne doze sa tablice za uzrast od 15 meseci,i za odgovarajuću telesnu tezinu,za razliku od Proefe koja moze da se dozira po tablici.
    Hvala jos jednom.

  21. Pozdrav svima i hvala na ovako divnim informacijama.
    Ja sam ujak malog Vlade koji sada ima 3.5god.Zasada mu je dijagnozirano:F80.1-Poremecaj Expresivmog govora
    F80.2-Poremecaj receptivnog govora
    F83-Mesoviti specificni poremecaj razvoja
    I lekar mu je preporucuo da pije Omegu 3,stim da nam nije skrenuo paznju o odabiru preparata mi smo uzeli Natural Wealth omegu 3.Na preparatu samo pise da je zbir DHA+EPA jednak 300mg,pa posto sam ovde procitao da vi nebiste ni za sebe koristili a kamoli detetu dali,ako mozete da mi kazete dali da prekinemo sa ovim preparatom.I zasto?Kada smo u apoteci kupovali omegu odlucili smo se za americku kompaniju jer imaju najvece farmaceutske standarde.A i cena je 1450 din.Koliko vi placate 100mg?Unapred hvala.

    1. Dušane,
      kao što napisah već na nekoliko mesta, ne mogu da vam ja kažem da prekinete ili ne, to morate sami da odlučite, ja znam da ja ne pijem Natural Wealth. Razlozi su nepostojanje odgovarajuće deklaracije (kao što ste i sami rekli ništa skoro ne piše i sastavu) kao i nemogućnost provere prečišćenosti proizvoda u smislu sadržaja teških metala (kojih u ribama ima). Takođe, uopšte nisam ubeđena da NW jeste američka kompanija, kad se na google pretrazi pojavljuju hrvatski i turski sajtovi.
      Ja naručujem preparat odavde, tamo piše koliko košta, uz troškove slanja.
      Pozdrav.

  22. Hvala puno,Ivana na odgovoru.
    Ja sam se malo potrudio da resim misteriju oko Natural Wealth-a,sim da stvarno nemaju web prezentaciju,pa bih podelio sa vama.Natural Wealth je firma distributer NBTY Inc.-a.A adresa im je NY,Bohemia,USA.

  23. Draga, ja vec mesecima gleduckam sta pises…
    Videh da Vanja ima mikrocefaliju, da li mi mozes reci kako se uopste postavlja ta dijagnoza? Da li je rast glave po onim tabelama kod neurologa jedino validan ili?
    Moja cerkica je rodjena u 32. nedelji. Krvarenje na mozgu III stepena, planiram da probamo sa Proefa kapsulama. Ona sada ima 10 meseci i mnogo kasni u psihomotornom razvoju.

    1. Pozdrav i dobro došla.
      Ja baš ne znam kako se konkretno postavlja dijagnoza, ali da, obim glave i njegov rast jesu pokazatelji, pa mikrocefalija i znači manji obim glave. Kod Vanje je to dok je bila manja bilo baš upečatljivo, sećam se da su upoređivali obim glave sa obimom grudi, kod baš malih beba treba da je OG veći, što kod nas nije bio slučaj. I da, sve vreme smo pratili porast, upoređivali sa grafikom, i pratili naš grafik koji se vremenom približavao donjoj granici.
      Želim vam puno sreće 🙂

  24. Pozdrav Ivana!
    Kupila sam Proefa kapsule sa limunom gdje piše:
    EPA 270mg;
    DHA180mg;
    other omega 3S 115mg;
    total omega 3S 565mg;
    omega 6S 224mg;
    GLA 66mg;
    omega 9S 244mg.
    Imam dijete od 3 godine koje ima 13kg. Interesuje me koliko da mu dajem dnevno? Ne znam da mu doziram, pa molim za odgovor.
    Unaprijed hvala!

    1. Jelena pozdrav i dobro došla.
      Ove količine koje si napisala sadrže se u dve kapsule ProEFA, tako piše na teglici.
      Što se tiče doziranja, ja nisam lekar i ne bih se upuštala u konkretno određivanje doze.
      Kao što sam već nekoliko puta napisala, pa i u komentarima na ovaj konkretni post, sve što ovde piše su lična iskustva. Za svaki savet se ipak javite nekom stručnjaku.
      Ono što mogu da napišem jeste da je Vanja kad je imala 3 godine (ne znam koliko je tada imala kilograma) pila po jednu kapsulu ProEFA dnevno, po dogovoru sa neurologom.

  25. Ivana, hvala na dobrodošlici i odgovoru. Već sam proslijedila kutiju neurologu pa me je samo zanimalo mišljenje majke koja je već ovo djetetu davala. Nadam se pozitivnom učinku ovih kapsula kod svog djeteta – vidim po komentarima da je djeci dosta pomoglo.

  26. Draga, zbunjena sam koje proefa kapsule da uzmem… Ovih dana treba da javimo rodjaku iz Kanade da nam posalje, da li ove ili ? http://www.nordicnaturals.com/en/Products/Product_Details/98/?ProdID=1416
    Na sajtu postoji toliko proefa, pokusala sam iz tvog pisanja da shvatim o kom se pakovanju radi al zalud :onaj pod stolicom:
    Curica je napunila godinu dana nema jos 7 kg
    Pozdav!!!

    1. Da, te su po sastavu iste samo je pakovanje drugačije, neko tzv Retail. Mi poručujemo preko neta, i stižu nam ove http://www.nordicnaturals.com/en/Products/Product_Details/154/?ProdID=9
      Postoje i kao polovina kapsule ove http://www.nordicnaturals.com/en/Products/Product_Details/154/?ProdID=7

  27. opet ja.. ko plavusa po stoti put…
    Kazes da narucujes preko neta? Znaci moze za Srbiju? Ne moram da ganjam ljude po belom svetu?

  28. Ne, naručuje mi brat koji je u Americi, pa mi on onda šalje.
    Pogledaj ovde

  29. ej narode omega 3 i sva ostala ulja su odlicna ja imam sina od 9 god koji je na uljima vec tri godina godina sa pauzama kontrolisano i necete verovati od deteta koje nije moglo da sastavi recenicu sa cetiri godina sad imam odlicnog djaka i sportistu ,samo znajte potrebno je uzasno puno stimulansa , cistog vazduha ,planinarenja i jos jedna stvar je neizostavna to je nacin zivota sve bolesti nervnog sistema oboavaju rutinu evo nesto od mene a vi kopajte dalje srecno a ako neko nesto zna o eksperimentalnim terapijama za ms neka mi javi imam jos jednog pacijenta kome se unistava mijelin jos uvek nema plakove na mozgu ali nikad se nezna

    1. Olja, dobro došla.
      Drago mi je da vam omega masne kiseline pomažu.

  30. Evo mene ponovo posle skoro godinu dana.Tačno toliko moja devojčica pije omegu. Htela sam da kazem da je moje dete nakon usporenog psihomotornog statusa postalo dete koje je procenjeno da ide ispred vrsnjaka (terminskih) 2 meseca.
    Velika zahvalnost tebi Ivana i tvojoj hrabroj priči i omegama.
    Svako dobro.

  31. “Norveška je jedina država na svetu gde je davanje omega 3/6 masnih kiselina deci obavezno zakonom, slično imunizaciji.”

    Ovo bih ja uvela kod nas! Ima mnogo dece sa problemima sa govorom i koncentracijom u prvim godinama zivota, a kad roditeljima pomenes ove preparate(dodatke ishrani), gledaju te k’o da si luda!

    1. ajd što te roditelji gledaju, nego što te i lekari jednako tako gledaju 🙂
      nema veze, mi znamo da sami pronađemo šta valja, ne trebaju nam zakoni…

  32. Moj sin napunio 3 godine i znao je da kaze samo mama i tata, i to na zahtev da ponovi i da nas pokaze. Onda smo poceli da mu dajemo omegu i jos neke suplemente. I gle cuda, sinak sasvim progovara sa 3.5, a sa 4.5 SAM naucio da cita latinicu i cirilicu. Sad je to jedan predskolac, zdrav, prav i normalnog razvoja i govora.

    1. Postovana Svetlana ( Post iz 29.01.2011.) Da li mozete da napisete koje ste suplemente pored Omega 3 davali svom sinu? Ja imam blizance decake sa dijagnozom razvojne disfazije, sa velikim poteskocama u govoru. Uzimamo Nordic Naturals, ali bih volela da im ukljucim jos nesto. Da li ste suplemete davali samostalno ili pod necijim nadzorom? Nijedan lekar kod koga smo vodili decu nam nije predlozio suplementaciju sve dajemo sami. Unapred hvala!!

  33. Nesto malo posle Nove godine, moja devojcica je pocela da koristi proefa ulje iz kapsula, i mogu vam reci da je ona dosta zivahnija, cvrsca. brbljivija, i naucila je ”gde je pametna glava” sto nas je odusevilo, jer je nismo bas dugo ni ucili tome :)))
    Da nije bilo tebe Ivana mi nikada mozda ne bismo saznali za preoefu! veliko h v a l a. E sad. nas neurolog je odmah odobrio koriscenje preoefe,ali mi je ipak cudno da se nije ni jednog momenta setila sama da je preporuci! Znam za nekoliko mama koje posecuju istog neurologa i koje u dogovoru sa njom koriste proefu, i naravno zadovoljne su ucinkom omege.

    1. To su sjajne vesti, samo nastavite, biće tu još mnogo poboljšanja :*

  34. Da li neko od roditelja iz Novog Sada može da mi preporuči neurologa koji bi imao razumevanja za ovakav vid terapije? Hvala unapred!

    1. Višnja, ja nisam iz Novog Sada, a ni bilo kakve preporuke tog tipa nisam u stanju da dam. Ako se neko javi, ja ću komentar pustiti.

  35. Profesor Aleksandar Krstic je poznati stari deciji neurolog-geneticar iz Novog sada. Otvoren je za sve, i ima dobra objasnjenja i puno razumevanja. Mi smo, do duse, kod njega bili pre pet godina, u penziji je, ali mozda radi negde privatno.
    Nama je puno pomogao.

  36. Misim da nam je prošle godine, kada smo radili genetiku u Dečjoj bolnici, neko rekao da je u penziji i da već odavno ne radi, pa sam ga izgubila iz vida. Nadam se da ću uspeti da izguglam gde radi privatno. Najlepše hvala, anaAndrijinaMama!

  37. Mi smo iz okoline Novog Sada, nas neurolog je Petrovacki-Balj. Za sada ja sam sa njom zadovoljna!

  38. Našla! Impresivna biografija, nadam se da je takav i čovek, hvala RuterRut 🙂

  39. Evo nekih informacija u Segedinu imaju samo kapsule proefe junior, pakovanje je od 60 kom i cena je 9500 forinti.
    adresa je Juhasz Gyula 16 rade od 9-16 i imace ih u martu.

  40. U Segedinu vise nece saradjivati sa Nordicom, tako d nema proefe 🙁

    1. baš šteta 🙁

  41. E pa draga moja ,Ivana evo i nas…imamo 5 godina,hidrocefalus ,sa ugradjenim sentom,+cerebala.Krvarenje je bilo 3 stepena,visestuka poremecenost,teska retardacija. Skoro smo propuzali ,stojimo i u vidu je da prohodamo…izgovaram mama deda ajde i ping ?Sta je tu je dobicu Eskimo kid 3,6,9 ulje ,zanimaju me kapsule!? ima li u vidu sirupa jel jos ne zvacemo,a zovem se Magdalena ♥

    1. Biljana, pa nema sirup, to je ipak ulje. Ja sam inače bušila/odsecala kapsule i davala samo sadržinu u periodu kad nije umela da sažvaće (i pljune) kapsulu.

      Poljubac za vas.

  42. http://www.omega-direct.com/productcomplete.html Ima li bitne razlike izmedju ovoga i Eskimo Kids ulja ?Posto imam dve boce 410 ml i Lena mi konzumira svakodnevno.

    1. Biljana, ne znam šta je Eskimo Kids ulje, uporedi sama sastav 🙂

  43. Zahvaljujući Ivani i mi smo otkrili Omegu 3/6. Malenom koji sad ima 6 godina je dijagnosticirana polineuropathia ataxia… no zadnjih pola godine (možda i nešto više) uzima preparate Eye q ili ProEfa junior i zaista mislim da su iste pridonjele njegovom poboljšanju. Iako i dalje ima probleme jer su mu potkoljenice slabije razvijene, loš pincet hvat…na njemu se uočavaju pozitivne promjene. No uz ove preparate mislim da im svakako pomaže i naša briga, vježbanje, poticanje, bodrenje… zato zaista od srca hvala Ivani na ovom blogu i savjetima <3

  44. Imam curicu staru 3 i po god. dijagnoza liječnika kašnjenje psihomotornog razvoja i usporen govorno jezični razvoj. Zanima me koje Omega kiseline bi mi preporučili da joj dajem.

    1. Draga Danijela, ja ne mogu da Vam dam takav savet.
      Svi tekstovi na ovom blogu predstavljaju lična iskustva i stavove. Ukoliko Vam je potreban savet, obratite se stručnjacima.
      Pozdrav.

  45. Hvala na odgovoru. Uskoro idemo na kontrolu kod neuropedijatra pa ćemo videti što on kaže.
    Pozdrav.

  46. Postovana..moj sin ima 15 meseci i usmenu dijagnozu cerebralne paralize[tripareza]mentalno je ocuvan…napredujemo sa vezbama jos uvek ne sedi samostalno …od roditelja smo saznali za omegu i nekako svi su razlicitog misljenja po pitanju EPA i DEHA…planiramo da narucimo Nordic-in omega 3.6.9 junior …medjutim nisam sigurna zato sto je EPA 338 a DEHA 225 I GLA 83…nekako su mi vrednosti malo povecane…kakvo je vase misljenje o ovom preparatu…unapred zahvalna…veliki pozdrav za hrabre ljude…

    1. Nisam sigurna na koji tačno preparat mislite, ovaj?
      http://www.nordicnaturals.com/en/Products/Product_Details/514/?ProdID=1444

      To je isto kao ProEFA, samo ulje. Količina EPA/DHA je za celu kašičicu, nećete sigurno toliko davati.
      Ja sam lično protiv ulja, jer brzo oksidiše, u kapsulama je isto to ulje, i daleko je duži rok upotrebe.

      Pozdrav i dobro došli.

  47. Iskrene cestitke! Ovaj sajt jedan je od sjajnih na koje sam naisao . Ako se ikada budete takmicili za najbolji sajt na nasem jeziku obavezno cu glasati za vas . Preporucio sam vas svojim pratiocima na tviteru .

  48. Moe dete pije omegu vec godinu dana, sada ima 2.5 godine i to sam saznala sa ovog divnog bloga. Kod nas je problem ”nepricajuce prirode” usporen razvoj govora a bilo je reci i o autizmu. Inace, dete je do prosle godine imalo 8 upala usiju, ima i astmu, a to se sve dosta ublazilo ja sam sigurna zbog omege. Bronhitisi su i dalje prisutni ali su opstrukcije mnogo manje. Nijedan lekar nam nije rekao da pijemo omegu 🙂 Ja busim kaspulu i mesam u hranu. Sada pijemo 2 kapsule Proefa+1 Proepa. Ima pomaka, 15 reci zna da kaze, nisu cele reci ali se razumemo:) Puno hvala Ivana!

    1. Draga Katarina, mnogo mi je drago kad čujem ovakve pozitivne priče. Puno pozdrava za vas 🙂

  49. gospodjo ivaa,otac sam devojcice sa CP,retinopatiom i nizom teskih i trajnih ostecenja mozga.bili smo u novosibirsku na transplataciji maticnih celija u martu ,danas putujemo u beb zbog iste stvari.molim vas gde tacno nabavljate preparat i kolika mu je cena.i ja bih probao svojoj cerki da pomognemi i na taj nacin.
    molim vas da mi odgovor posaljete na mejl
    hvala vam

  50. Draga Ivana, ova stranica je cisto blago kome su u mnogome doprineli i svi komentari sa manje ili vise slicnim iskustvima. Mi smo nazalost takodje u visemesecnim ispitivanjima i traganju za dijagnozom zbog sporog razvoja i ova stranica nas je prosvetlila…
    Krecemo sa kapsulama sto pre!
    Ogromno hvala iz Novog Sada!!!

  51. Veliki pozdrav Vama Ivana i svim hrabrim ljudima koji su uz Vas…bićete u mojim mislima i molitvama …

    1. Hvala Mirjana, i dobro došli 🙂

  52. Veliki pozdrav za Ivanu, Vanju i sve koji posecuju ovaj blog. Moj decak ima usoren psihomotorni razvoj i nerazvijen govor. Od Vas sam cula za pozitivna iskustva u vezi omege, pitala neurologa za preporuku ali ona nije za to…:( Na svoju ruku sam odlucila da mu dajem omegu (1kapsula svaki drugi dan posto ima 5 godina i 14.3kg). Nabavila sam Nutrilite Omega-3 complex (Omega-3 masne kiseline 380mg, EPA 180mg, DHA 120mg, Vitamin E 5mg alfaTE 42). Molim Vas za misljenje u Vezi ove omege i da li neko ima iskustva sa ovim ppoizvodom?

    1. Pozz i od mene 🙂 Draga Goca, moja Leona je sada 7 mj. a korigirano 5 mj. Fizijatar je dao Dg : Dyston syndrom na temelju mojih zapažanja, pregled je trajao 1 min. 🙁 Na temelju toga, radit ćemo po Bobathu. Morat ću ju voditi privatno, zbog sebe, da čujem i drugo mišljenje. Nakon dugih 6 mj bolnice, prije mjesec dana mi smo došli kući i još nismo dobili otpusno pismo, tako da ne znam njezinu točnu dijagnozu, ali nešto se dogodilo na prednjem režnju mozga što joj sada ne stvara nikakve probleme, a kao posljedica mogla bi se javiti epilepsija u svim oblicima 🙁 Tako nam je rekla dr. neonatolog.
      Što se tiče proizvoda obogaćenim Omega 3 kiselinama, postoji Child Life Ulje jetre bakalara; vrijednosti su vrlo visoke, pa ću vam sada napisati:

      Sastojci (Jedinična mjera: 1 čajna žlica (5 ml)):
      Energetska vrijednost 45 kcal
      Energetska vrijednost iz masti 40 kcal
      Ukupne masnoće 5 g
      Zasićene masti 1 g
      Kolesterol 14 mg
      Vitamin A 261 mcg-585 mcg
      Vitamin D 1 mcg
      Vitamin E 5,33 mg
      DHA 700 mg
      EPA 450 mg
      Ostale Omega 3 250 mg

      Odakle ste vi, ako smijem znati?

      1. Draga, Martina:) Posto smo i mi lutali od doktora do doktora, pa smo u 6-om mesecu stigli do dobrog neurologa, UZ-CNS je pokazao germinoliticke ciste naoko prednjih rogova bocnih komora, a sa nepunih 5 godina magnetna rezonanca Kortikalna hipoplazija frontalno. U svakom slucaju kakva god dijagnoza bila, neophodna je stimulacija (meni licno je savetima najvise pomogao oligofrenolog).
        Inace, mi smo iz Kragujevca.

  53. pozdrav zovem se dragan , imam sina koji ima hidrocefalus. Rodjen je sa 6mj. i imao je vise operacionih zahvata na glavi zbog zacepljenja pumpice za derivaciju likvora. sada ima 4.5 god i slabo izgovara rijeci.Izgovara ih samo na zahtjev , pokoju pjesmicu uz pomoc, previse je aktivan i nemiran ,valjda ja se nadam sto je maltene bio 2god prikovan za krevet.Molim vas za pomoc ako neko ima slican problem i u vezi ovih ampula da li su nekome pomogle sa slicnim problemom. HVALA SVIMA

  54. Pozdrav svima ovde i Ivani imam jedno pitanje .Imam sina od tri godine i dobio je od doktora da pije omega 369 inace imamo dijagnozu usporeni psihomotorni razvoj .Imam problem jer nigde u Beogradu nemogu da nadjem Omegu 369 za decu kapi a neusudjujem se da kupim gel kapsule neznam koliko bi trebala da mu dajem posto nam je prepisano 15 kapi dnevno i da li je isto i ovo za odrasle sto ima vidim da ima u Americi da se uzimaju kapsule ali za decu da li neko moze da mi pomogne sa savetom posto sam zvala i njegovog doktora ali on kaze da su ljudi nalazili i da probam da nadjem kapi ali ja to trazim vec skoro dva meseca bez uspeha.Unapred HVALA

    1. Draga Bisera,
      Ne znam koje su to kapi, raspitaj se za tačan sastav, pa upoređivanjem sa količinom ulja u kapsuli (kad se kapsula probuši, nakaplje se ulje) i količinom korisnih sastojaka možeš lako doći do doze. Pitanje je da li jedna kap jednog po sastavu odgovara jednoj kapi drugog koje možeš da pronađeš. Lekar takođe može to da odredi.

      1. Draga Ivana, imam decaka 22 meseca. Dijagnoza mu je F83 , jos ne hoda i ne prica. Htela bih da da mu dajem PROEFA kapsule, ali ne znam tacno koje. Imam rodjaka u Kanadi, ako mozes da nam napises sa kojima da pocnemo. Tacan naziv. Hvala unapred …

        1. Nedeljko, dobro došli na blog. ProEFA je ovaj i on je iz profesional linije proizvoda: http://www.nordicnaturals.com/en/Products/Product_Details/515/?ProdID=9 a proizvod sa istim sastavom u nekoj tzv retail linije je Complete omega http://www.nordicnaturals.com/en/Products/Product_Details/514/?ProdID=1416 i njega je lakše naći u radnjama.

          Pozdrav.

  55. hvala vam puno na odgovoru i ako nije problem koliko kosta teglica posto rodjaci nece da nam naplate,a verovatno ce piti duzi period pa da znamo koliko para da im damo.,drago nam je da vasem detetu pomaze nadam se da ce inasem.

    1. Moj brat kad donosi, naručuje preko ovog linka, pa tu imate i cene, zavisno kolika je teglica, i da li se naručuje više (prva dva reda). http://shopinserviceinc2.goestores.com/storename/shopinserviceinc2/ViewDept-228642.aspx

  56. hvala puno pozdrav.

  57. Draga Ivana,
    Bila sam na linku koji si postavila za Omegu, ali vidim da je sada ProEfa u drugom sastavu (EPA 270, DHA 170, GLA 70) od onog koji si ti davala Vanji (EPA 148, DHA 48, GLA 44)?

  58. Jelena, vredosti su date za dve kapsule, i iznosi su približni, možda ih jesu malo menjali, ipak je od ovog posta prošlo devet godina.

  59. Pozdrav Ivana.Kopajuci po internetu naisla sam na tvoj blog i posto mi imamo skoro 5 godina i problema sa jos neiscisenjim govorom i slabom memorijom(eeg pokazuje ostre linije za koje dr kaze da su posledica nedostatka kisloroda za vreme trudnoci ili poradjaju iako su i trudnoca i poradjaj bili u savrsenom redu) .Dali nam da pijemo Gamibetal ali ja sam htela bez hemije ako je moguce popraviti to.E sad videla pro efa omega 3 ovde i malo istrazivala i porucila naravno ali se nisam konsultovala sa doktoricom a pocela sam da joj dajem po jednu kapsulu dnevno.posle par dana sam uvela jos jednu uvece ali se posle drugog dana pojavio krv iz nosa sto povezujem sa omegom.Danas nisam davala ali sam potrazila na netu i nasla da jedna od njus pojava predoziranja omega 3 moze biti i krvarenje nosa,problemi sa stomakom probavom i sl.Dali si mozda upoznata sa njus pojavama omege3(ja imam pro efa za osrasle bas one koje vi koristite,vrednosti su pomenuti u predhodnom postu).Neznam sta da radim bas sam se uplasila.

  60. Cao ja sam htela da vas pitam imali neko od vas iskustva sa omega 3 kiseline i autizam

  61. […] kao sigurno najčistiju bez teških metala, sve zahvaljujući blogu jedne majke Ivanino blago (http://www.ivanino-blago.com/2005/10/24/omega-3-iii-deo-izbor-preparata-proefa/), koja je detaljno opisala koje su to aminokiseline nužne našem organizmu a hrane […]

  62. Draga Ivana

    Pokusavam da pronadjem u Beogradu ProEFA kapsule, ali nisam uspela, da li mozete da me uputite gde bih mogla da ih kupim i da li ste ih vi kupili u apoteci? Unapred zahvalna mama blizanaca

    Marija Jovanovic

    1. Marija, u Beogradu nema da se kupi ProEFA. Ja i dalje naručujem iz inostranstva, donosi mi brat iz Amerike. Ovde je se opisano: http://www.ivanino-blago.com/2009/06/30/narucivanje-proefa-neuspeli-pionirski-pokusaj/
      Pozdrav.

  63. I jos jedno pitanje: da li ja mogu da narucujem preparat i ako nisam kelar, tj. da li ce mi dozvoliti to, i da li uopste ima negde u Beogradu da se kupi preparat Jedna kapsula ProEFA ima 1000mg ulja i u njemu sledeće sastojke:
    ProEfa kapsule, o kojima ste pisali?
    (EPA 148mg
    DHA 98mg
    Druge omega 3 73mg
    Ulje Borača 180mg
    GLA 44mg)

    Unapred zahvalna

    Marija Jovanovic

  64. Postovana Ivana

    Imam mogucnost da narucim iz Amerike ProEfa kapsule, neko ko je sada u Americi, dolazi na leto, da li i dalje preporucyjetw Shop in service?
    Hvala Vam na odgovoru koji ste postavili, mnogo mi znaci.
    Sa postovanjem
    Marija Jovanovic

    1. Marija, nisam odavno proveravala cene, izguglajte malo, sigurna sam da ćete se snaći. Verujem da je kao i prethodnih mnogo godina, Shop in service najpovoljniji.

  65. Draga Ivana

    U dilemi sam, ima 2 razlicite teglice, na Vasem sajtu za narucivanje i ovom glavnom sajtu, i ma sajtu gde ste pisali o narucivanju. Malo sam se zbunila, jer ovaj preparat niaambuspela da nadjem na Nordic Naturals, pa me zanima sa nije samo drugo pakovanje u pitanju. Uskoro mi dolazi drugarica iz Amerike, pa zurim da narucim. Unapred Vam hvala
    Da li je to ova bocica:

  66. Nisam uspela da postavim sliku, dakle moja dilema je da li su ta dva preparata ista, ova gore prikazana teglica i teglica koju ste stavili na linku gde ste objasnili kako se narucuje preko ship and service.
    Izvinjavam Vas sto sam vas ugnjavila, ali ovu prvu nigde ne mogu da nadjem na sajtu Nordic naturals

  67. molim vas za pojasnjenje procesa narucivanja preko sajta Nordic naturals, jer koliko vidim ovo je moguce samo za lekare. ili da lazemo?

    1. Mirjana, nisam nikad naručivala direktno sa sajta Nordic Naturals, pa ne mogu da Vam pomognem. Preporučujem Shop in service sajt, pročitajte ovde.

  68. Molim vas za savjet oko doziranja Proefe. Dunja ima 5,5godina i 17,5 kg. I ako ste probali ProEpa ,sta je sa njom?Mislim za sta je ona dobra?

  69. Vec sam pitala dr i rekli su da mogu davati,ali da to nije nista specijalno . Nisu mi rekli dozu ,pa hocu da probam sama. Dunja ne hoda i nema razvijen govor. Dijagnoza RPM. Hvala unaprijed.

    1. Mi smo počeli sa 1 kapsulom dnevno. ProEPA sam probala, ali sam se vratila samo na ProEFA.

  70. Hvala Ivana za deljenje ovih vrednih informacija. Interesuje me da li ovo PoEFA ulje o kojem je bilo reči ima bilo kakav miris i ukus koji podseća na riblje ulje. Naime mali je prilično “preosetljiv” na ukuse i dosadašnji pokušaji sa drugim uljima nisu urodili plodom.

    1. Za ulje ne znam, kaspule kad se probuše, to ima ukus limuna, ali se oseća i riba.

  71. Mama sam 3 dece, bliznakinje 3 meseca i moj divni Vuk 5 godinica. Na rodjenju reanimacija, posle 3 dana sepsa i mmr sa 14 meseci kad krece gubitak svake vrste komnikacije. Slwde logopedi defektolozi dijagnoza disfazoja govora i poremecaj paznje. Sada je u razvojnoj grupi u vrticu ima par reci i to je sve, kako i da l.mozemo ostavroti pravo na tudju negu da barwm malo smanjimo dug za casove logopeda? Hvala unapred puno

    1. Andrijana, verovatno možete, raspitajte se u lokalnom Centru za socijalni rad.

  72. Postovana Ivana,
    prije svega zelim da Vam se zahvalim sto nam pruzate korisne savjete koji nam mnogo znace!
    Imam dijete od 2,5 god. koje ne hoda i ne prica.
    Vec godinu dana joj svakodnevno dajem 1 kapsulu ProDHA i jednu kapsulu ProEFA (obje od 1000mg). Molim Vas da mi odgovorite, do kada bih trebala da joj dajem ovu kombinaciju?
    Hvala mnogo!

  73. Veliko hvala Ivani na savetima i na ovom blogu gde smo i saznali za Nordic Naturals i za ProEfa.
    Puno pozdrava!

  74. Da li mozete da ostavite link na kome se moze naruciti equazen? Nigde ne nogu da nadjem da salju za srbiju

  75. Dobar dan!Zanima me omega 3 i omega 6 za moje unuke.Gde se može nabaviti?
    hvala.

  76. […] detalje oko doziranja, slično kao na jednom od mojih prethodnih postova u vezi sa omega 3: Izbor preparata, ProEFA iz 2005. godine. Za još više informacija o tome čemu još sve omega 3 masne kiseline koriste, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *