Posebne igračke

Svako posebno dete je posebno za sebe.

Neka deca sa posebnim potrebama zaista imaju potrebu i za posebnim igračkama. One su obično posebne u tom smislu da se približavaju onome što dete može, a različito je od onoga što dete odgovarajućeg uzrasta uobičajeno može i hoće.

Iz našeg ugla, to izgleda ovako: mentalni nivo uzrasta od oko 1,5 godinu, gruba motorika relativno dobra, bolja od mentalnog statusa (ali njime ograničena)  i dalje daleko lošija nego kod vršnjaka, fina motorika nešto lošija, koordinacija oko-ruka nedovoljna, tremor u pokretima. Igračke su zato one za uzrast oko godinu, i krupne, sa malo delova, sa malo, ili bez detalja koji skreću pažnju.

Za razvoj fine motorike je uglavnom lako, dovoljno je koristiti krupne igračke namenjene za mlađi uzrast, ali za krupnu motoriku, igračke skoro da i ne postoje. Recimo guralice, kad je ona stigla na red da uči hodanje, sve su joj bile male, pa prema tome i neupotrebljive. Slično i kod tricikla/bicikla.

Knjižice treba da su od debelog kartona, sa malim brojem strana (jer nema strpljenja za više od 3-4 strane), i bez mnogo detalja na crtežima.

Evo nekih od naših posebnih igračaka.

krede, obične i ogromne krede, obične i ogromne

krupne bockalice krupne bockalice krupne bockalice
Preklapalice Preklapalice Preklapalice
Posebne kocke Posebne kocke Posebne kocke
Posebne kocke Posebne kocke Posebne kocke
A pogledajte kakve sve posebne igračke koriste deca u inostranstvu:

Toy guide for differently-abled kids

ili skinite ceo vodič (11.4 MB .pdf fajl) ovde.

Pretraživali ste:

  igracke za decu sa posebnim potrebama (20)

12 thoughts on “Posebne igračke

 1. Deda says:

  Nije tema, ali sam siguran da mi verujes kad kazem da jedva cekam integraciju dece sa posebnim potrebama u redovne skole i akcije koje ce nasa drzavica da preuzme po tom pitanju.
  Ovo kazem jer mi je bila inspekcija koja je utvrdjivala da li imam u podrucnim odeljenjima i maticnoj skoli sve potrebne stvari za ostvarivanje programa sa predskolskom decom, tacnije sa pripremnim razredom.
  Utvrdili su da od sest skola u sastavu skole ku kojoj radim, samo u jednoj skoli fali malo vise rekvizita. Jesam nabavlajo nove rekvizite, ali je to sve po meni jako bedno i jadno, nedovoljno .
  Nema se za osnovne potrebe a niko i ne zeli da se nama bavi, ponajmanje osnivac, pa kad su ovakvi rekviziti u pitanju, a ti me jos saljes linkom negde u inostranstvo( necu namerno da otvorim link jer sam siguran da cu da umrem od muke), verujem da ce biti krajnje komicno i zalosno sve ono sto trebamo da uradimo u narednom periodu… bez icega…
  Uvek smorim komentarom…

  • Ivana says:

   Deda, ne smaraš bre, uvek su korisni tvoji komentari.
   E sad što naša država radi vrlo malo, i pogrešno, to je druga stvar. Ne može se inkluzija krenuti od škole, mora od rođenja.
   Deca sa pp koja mogu iole malo da prate školske programe, imaju veoma male deficite, ili su fizički ometeni, pa umeju, a ne mogu, njima svima trebaju drugačija “pomagala”.
   Mi se svi ipak samo snalazimo, koliko god nekima inkluzija lepo zvučala, neće ona ovde stvarno stići, nažalost, ni za 50 godina. 🙁

  • Ivana says:

   te kocke što slaže, one su stare, ali njih baš voli i dugo joj drže pažnju (dugo = 10 minuta)
   bockalice su relativno nove, ali nije baš oduševljena, 3 minuta prosečno vreme
   krede su skroz nove, ne konstatuje ih, mada bi trebalo, probaću da kupim tablu, po podu terase baš neće 🙂

 2. drveni advokat says:

  mislim da je tri minuta sasvim ok z nepoznatu igračku? bockalice su prilično kompleksne, treba joj vremena da se navikne.
  probaj napolju sa kredama, možda će želeti napolju 🙂
  zna ona da ne sme da prlja terasu, samo čekaj kad osvane umetničko delo na zidu u dnevnoj sobi. a onda nemaš prava da je grdiš, jer si potakla kreativno ukrašavanje stana 😀

 3. Škrabalica says:

  to su stvarno velike krede 🙂
  a floamsteri? voštane?
  neke druge kockice?
  iznenađena sam da se još slatko zabavlja sa tim bloks kockama 🙂
  pre nekog vremena sam tražila sajtove sa biciklima, i naišla na ovaj ispod. Setila sam se vaše potrage, jeste da ni oni nemaju to što vam treba, ali možda nekome bude koristilo 🙂
  http://www.trotockas.co.rs/proizvodi.html

 4. AnaK says:

  Za krede, možda pre investicije u tablu da probaš za zalepljenim crnim papirom? (Ima u knjižarici u tvom Merkatoru).
  A ovaj sajt sa trotočkašima je sjaaaajan. Ja mislim da bi Vanja mogla da proba sa ovom Ponikom?

 5. Ivana says:

  @ drveni advokat, @ skrabalice, @AnaK
  Hvala vam svima.
  Nije ona još shvatila da nešto ostavlja trag, pa je prvo nešto nelomljivo, što piše sa obe strane, krede su najbolje, ali ne kapira ih.
  Ponika je stvarno ekstra!
  A kocke voli sve, ume 3 da stavi jednu na drugu, to je isto stvarno napredak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *