Posted on 18 Comments

Regresiranje cene vrtića

Svakog avgusta dobijem iz vrtića potvrdu da je dete upisano. Pored toga dodam kopiju izvoda iz knjige rođenih za dete (proverila sam, ovo nije potrebno) kopiju “Akta o razvrstavanju” i posle par nedelja stiže rešenje.
I to su tako svake godine tražili ISTO. Jednom ja pitala, čemu služi svake godine izvod iz MKR i isti Akt o razvrstavanju. Odgovorili mi (tad je Sekretarijat bio u Tiršovoj, posle su se selili u Beograđanku, a sad su valjda u 27. marta) “pa ko će da kopa po prošlogodišnjoj dokumentaciji” pritom se sve vreme na računaru igrajući Solitaire.
Ja sam mislila da je i to previše, kad ono…
E, pa neće moći više tako, suviše je jednostavno.

Dobila sam danas u vrtiću novi formular na tri strane, i na četvrtoj spisak dokumenata. Osim ovoga gore, potrebno je još desetak potvrda, o prihodima, dokaz o samohranosti roditelja, o broju dece, broju članova domaćinstva…
(ako me ne bude mrzelo staviću vam kasnije sken sve 3 strane formulara i četvrte sa potrebnim dokumentima)

Pitam ja, koga to sve briga kad to nije osnov regresiranja? Zna li neko da mi kaže da li je to kršenje mojih prava o privatnosti?

Poslala sam pitanja na adrese Predškolske ustanove, kao i Sekretarijata za dečju zaštitu Grada Beograda.

Željno očekujem njihove odgovore.

Update 5.7.2011: Upitnik zahteva (sa sajtaBeograd.rs) i spisak potrebnih dokumenta (skenirano)

Update 6.7.2011: Upravo me zvala ljubazna gospođa iz Sekretarijata za dečju zaštitu i objasnila da je procedura jednaka onoj iz ranijih godina, i da je PU prosledila pogrešne formulare. Potreban formular za ostvarivanje besplatnog boravka u vrtiću za decu sa smetnjama u razvoju možemo dobiti na šalteru 15 u Ulici 27. marta 43-45. Sve je upravo onako kako je Damir Trninić objasnio u komentarima.

U vrtiću su obustavili podelu zahteva, od njih nisam dobila još nikakav odgovor na pitanje poslato putem sajta.

Update 7.7.2011: Iz Sekretarijata za dečju zaštitu stigao i pismeni odgovor.

PU na moje pitanje još nije odgovorila, ali se u međuvremenu (danas) na sajtu pojavilo obaveštenje o regresiranju cene vrtića, u kom se, naravno, ne pominju deca u razvojnim grupama.

Update 28.7.2011: Iz vrtića smo dobili gore pomenutu potvrdu da je dete upisano. Nepismenu. Na moje pitanje sa sajta uopšte nisu odgovorili.

Update 16.8.2011: Konačno sam stigla da predam dokumenta. Za formular sam išla u sobu 231, predala na šalteru 15.

Update 28.8.2011: Stiglo rešenje iz gradske uprave.

18 thoughts on “Regresiranje cene vrtića

 1. Draga Janavi,
  mojoj kumi je muž umro kad je bila otprilike u petom mesecu trudnoće.
  Ne bih da gnjavim s tim kakve je imala životne i zdravstvene probleme (i ona sama bila obolela od raka), NIKAD nije imala regresirane jaslice, obdanište, ma kakve druge povlastice.
  Dete je sada pri kraju srednje škole.

  Kako je bilo pre skoro 20 godina, očito je da NIŠTA nisu promenili. Da ne psujem i ne lajem pred svetom…

  Mnogo sreće, od srca.
  Ni duše nemaju….

 2. Dobra je tema. Ukoliko ove potvrde (drugi pasus) nisu javno dostupni podaci a ni na koji način nisu relevantni za regresiranje onda je to sasvim moguće povreda privatnosti.

  E sada najkorisnija stvar bi bila raspitati se na osnovu kog akta (vrtićevog, opštinskog, gradskog itd.) moraju da se podnesu ta dokumenta. Onda bi sve bilo lakše rešiti….

  1. Na osnovu gradskog pravilnika
   ovde

 3. @zubarica a ko su ti sto dusu nemaju?

 4. Kako se zove pravilnik? Ili barem neke naznake imena?

 5. Klikni na link gore 🙂

 6. @zubarice

  to su se tek ove godine “dosetili” da je samohranim roditeljima teže nego onima u paru
  a inače ovo regresiranje vrtića je jedina povlastica koju koristimo, sve one o smanjenju kirije, računa za struju ovo/ono su toliko komplikovane da se ostvre, da je meni prosto lakše da platim, nego da se akam sa detetom po kojekakvim komisijama i ne znam čemu već

 7. Ok vidim Pravilnik i zahtev. Pravilnik utvrđuje pravila i kriterijuma za dobijanje prava a zahtev traži podatke. Ipak zahtev se može podneti u slobodnoj formi jer ga Pravilnik (najverovatnije) bitno je samo da sadrži informacije koje Pravilnik traži da bi mogao da koristi kriterijume. I dalje nisam našao listu dokumenata koji moraju da se podnesu uz zahtev. Jel ima to negde online?

  1. evo i spiska potrebnih dokumenata
   ja sam očekivala da bude štiklirano ponešto, šta treba dostaviti, ali ne, ovako sam spisak dobila
   klik za spisak

   a formular je ovaj kao na sajtu Grada

 8. sad ću da skeniram i da postavim
  hvala ti puno 🙂

 9. E ovako ako ti ne budu odgovorili za 15 dana, napiši im ponovo i reci da po zakonu o javnom informisanju imaš pravo na odgovor u roku od 15 dana, pa im u nastavku pripreti da ćeš morati da pribegneš ozbiljnijim koracima-kao što je kontaktiranje drugih državnih tela, nevladinih organizacija i a možeš staviti i medije ako želiš, mada ne preporučujem.
  Ono što još možeš je da pozoveš NVO VelikiMAli http://www.pravapomoc.rs/nevladine-organizacije/velikimali/ oni će ti verujem pomoći sa dodatnim informacijama i kontaktima.
  Srećno!

  1. @prava pomoć, hvala 🙂

 10. u nekim gradovima u srbiji se ne mora podnositi ponovo dokumentacija ako je podneta prethodne godine i ne trazi se regresiranje, samo kazes produzavam – cini mi se kao normalan pristup

 11. Ivana,

  Poslao sam ti DM. Javi se ponovo pocetkom avgusta, da to zavrsimo u najkracem roku.

  Srdacno,
  –Damir

  1. Damire,
   hvala najlepše za brzu pomoć.

 12. Za druge roditelje sa podrucja Beograda:

  Sifra 560.1 u resenju znaci da dete boravi besplatno u vrticu, prema Aktu o razvrstavanju. Tu listu koju Ustanova daje roditeljima je za regresiranje, a ti ostvarujes pravo na besplatan boravak i dovoljan je taj Akt. Znaci, zabunu pravi Predskolska ustanova, a ti zapravo svoj zahtev predajes u Sek. za decju zastitu, koji ti daje resenje za besplatan boravak (100%), a ne regresiranu cenu boravka, koju podnose roditelji koji su samohrani, imaju mala primanja, nazaposleni, itd.

  Srdacno,
  –Damir

 13. Da, i ja sam htela da kažem ovo što i Damir. Mi sa decom sa smetnjama ne predajemo nista u vrtiću, već moramo direktno u 27.marta. Postoje čak i vrtići u Beogradu koji su ovo odrađivali za svoju decu, sližbeno počalju i sve ti završe.
  A mi sa decom bez smetnji, dok ujurimo sve potrebne papire, potrebna su nam bar četiri radna dana, i da angažuješ još nekoga da ti čuva ovo dete sa smetnjama, ili da ga vučeš sa sobom… a da ne spominjem još čekanje u pogrešnim redovima, pa ako nisi malo bezobrazan i uporan, može da se otegne i na 8 radnih dana.
  Katastar, prijava boravišta, prosek plata….sve sam već zaboravila, ali stvarno nema smisla!!!!

 14. Ja se izvinjavam,jedno pitanje isao je moj suprug da preda za regresiranje medjutim trazila mu je moj dokumenat koji sam ja trebala da izvadim iz Opštine ali on nije zapamtio koji,dali mozda neko zna,koji je papir u pitanju.Hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *