Pahulje

// December 14th, 2009 // Opšte, Vrtić

Počeo je sneg večeras, ali ovaj post nije o tim pahuljama.

Završili su se kolokvijumi, pa ima brdo zadataka. Zavrti mi se u glavi od pregledanja, pa reših pre nekoliko dana da se malo odmorim uz neku drugu aktivnost.

Prošle godine Škrabalica je sa nama podelila uputstva za pravljenje raznih novogodišnjih dekoracija, papirne pahulje su se nekako spontano primile, i ostale da se prenose i prepričavaju do danas.

Prema prvobitnom uputstvu, koje se celo može pogledati ako se plati, a delimično da se nasluti i bez potrebe plaćanja, potrebno je: 6 listova formata A4, makaze, heftalica, spretni prsti i dobra volja. Prateći to, napravim ja prvu (uz male korekcije – umesto tri, napravim šest rezova), shvatim da je ogromna, i da nema šanse da bih drugu pravila ponovo, a od ostataka A4 papira, napravim i jednu manju, koja mi se učini prikladnije veličine.
Velika i mala pahulja, i list A4 da pruži osećaj veličine Mala pahulja, sa tri reza Velika pahulja, sa šest rezova

Pošto ovu ogromnu nemam gde da okačim, rešim da je ponesem u vrtić, koji je uvek za svaku priliku predivno okićen. Oni se oduševe, i zatraže mi uputstvo. Ja ga za sutradan iskopiram sa sajta, i odštampam, međutim, spretne ruke defektologa, već su uspele sve da rekonstruišu.

Nekoliko dana kasnije, u mom rss feedu, pojavi se još jedno uputstvo, za istu pahulju, ali uputstvo sadrži .pdf fajlove sa listovima za štampu, za manju i veću pahulju. Malo je možda lakše, mada ni ono prvobitno nije previše teško (čim sam i ja uspela da pahulju napravim).

Jutros vidim, pahulje osvanule u vrtićkom donjem holu, pored sjajnog jesenjeg drvceta. Isprskane su nekim sedefastim sprejem, sjajno izgledaju u prirodi.

Pogledajte. I probajte, stvarno nije teško.
Pahulje u donjem predvorju Vrtića Pahulje u donjem predvorju Vrtića Pahulje u donjem predvorju Vrtića

Naravoučenije:
– A4 format za kućne uslove je prevelik, sasvim je dovoljna veličina kvadratnih papira za poruke, a još su pritom kvadratni, jedan potez manje.
– pahulja bolje izgleda ako se napravi paran broj rezove, jer onda zavijutaka ima jednako sa obe strane centralnog, koji igra ulogu središnje linije.

Ako vi imate neku, samo izvolite. Pahulju, uputstvo, ukras, savet, bilo šta…

Pretraživali ste:

  pahulje od papira (218), ukrasi od papira (213), pravljenje novogodisnjih ukrasa (171), pravljenje pahulja od papira (153), pahulje (60), kako napraviti pahulju od papira (58), pravljenje ukrasa od papira (55), pahuljice od papira (53), pravljenje pahuljica od papira (52), pahulja od papira (48)

19 Responses to “Pahulje”

 1. uberVU - social comments says:

  Social comments and analytics for this post…

  This post was mentioned on Twitter by janavi: Novi post na Blagu: Pahulje – http://cli.gs/TvS7p

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Ivana Jovanović, Dragan Radović. Dragan Radović said: RT @janavi Novi post na Blagu: Pahulje – http://cli.gs/TvS7p […]

 3. Вуле says:

  Моја Теодора ће гарант тражити пахуљу формата А0.

 4. Сјајно! Хвала ти Ивана за идеју шта сутра на радионици у вртићу правити са децом :)

  Баш сам пробао сад и направио једну у оригиналној величини, само уместо хефталице користио селотејп, и открио кваку – готови делови се спајају прво у три, а онда се две групе кракова споје редно а не паралелно. (ако и ја знам шта сам написао, али знам шта сам мислио 😀 )

  • Ivana says:

   @Aleksandre, javi kako si prošao. Uzgred, ja te ništa nisam razumela, al verovatno ni ne treba… :)

   @CyberCat, sjajna ideja za male sneškiće, probaćemo tako nešto, hvala :)

 5. CyberCat says:

  Super ideja za kućnu radionicu. Mi smo napravili velikog sneška od novina, kesa i papira i male sneškiće od oraha koje smo uvili u bele salvete, nacrtali flomasterima oči, vezali trakice oko vrata kao šal i stavili šarene čepove kao kapice. Ispali su fantastični.

 6. Škrabalica says:

  Hej, ma može i to na Instructables da se vidi celo. Pro članovi jedino imaju pogodnost da sve vide na jednoj strani, ostali korak po korak (:
  ALi to nije toliko važno, već taj vaš lep pahuljast vrtić :)
  POdstakla si me, pa smo konačno i mi napravile. Zarazno, a stvarno lepo :)

  • Ivana says:

   ja sam uspela od svakog koraka da vidim samo prvu od 4-5 fotki, ali i to je bilo dovoljno :)
   stvarno nije teško, ali meni nije bilo zarazno, dve, dosta od mene 😉
   mislila sam još neke od primera sa Instructables da napravim, neki cvet za koji postoji video…

 7. […] dovoljno iscrtati linije za sečenje papira. Linkovi ka detaljnim upustvima i savete pogledajte kod Ivane, a nešto jako slično kod talentovane Betz White – krak pahulje od filca kao […]

 8. misha says:

  Otkrih tvoj sajt preko Škrabalice, hvala joj na tome :) Odlične su pahulje, svaka čast!

 9. […] u petak popodne po Vanju u vrtić, kad u donjem holu, svega 2-3 male pahulje, sve velike […]

 10. […] izgled naših domova, s čim ćemo sigurna sam obradovati najviše našu dečicu –  janavi i Pahulje. Interesuje li Vas Kako je lepo ponovo biti dete i raditi posao koji voliš skoknite do […]

 11. vidim da napredujete… ogroman pozdrav:-)))))

 12. andjela says:

  ovo je bilo i u novinama (decijim) gledala sam

 13. […] December 12th, 2010 // Vrtić Stigla je zima i u vrtić. Pahulje su tu, a i sneška imamo. Još samo pravi sneg da […]

 14. […] December 23rd, 2010 // Opšte Prošle godine sam pravila pahulje od papira, pa ovog puta reših da se okušam u nekoj drugoj tehnici. Ideja je stigla od katy elliott koja ih […]

Leave a Reply