Posted on 14 Comments

Pomoć

Šta je poenta pomoći? Da se onaj koji pomaže oseti nadmoćnim, da se onaj kome se pomaže napravi zavisnim, ili se to zaista radi iz ubeđenja da je pomoći dobro zbog onoga kome pomoć treba ne očekujući pritom zauzvrat ništa.

Ako nekome pomažeš ne radiš to da bi mu kasnije nabijao na nos kako si mu pomogao, nego to radiš jer misliš da tako treba i ne trubiš o tome da svi znaju da si baš ti to učinio. Pomoći nekome i kasnije mu nabijati na nos sve vaše pomoći, gore je nego da mu nikada niste ni pomogli. E tako se ja osećam ovih dana, nedelja, meseci.

Potrebna mi je pomoć, priznajem, i moram da je prihvatim, ali me boli, strašno me boli konstantno davanje do znanja da su oni zaslužni za ovo ili ono, da sam ja loša zbog toga što mi je pomoć uopšte potrebna.

I mrzim, počinjem da mrzim sebe što nisam dovoljno jaka da sve sama uradim, da pronađem rešenje i sprovedem ga onako kako je to najbolje za mene i moje dete. I nemam, još uvek nemam tu snagu da me pokrene.

14 thoughts on “Pomoć

  1. Nije problem u tebi problem je u njima, koji pomazu,a potom stalno citiraju,to su losi ljudi.I ovo me podsetilo na citat:
    “Dok sam zalivao cvece, nikada mu nisam govorio:Gledaj cvece, sta ja za tebe radim, moras da mi budes zahvalno! Zalivao bih ga zato sto volim lepo cvece.”
    Mozda bi im trebalo ovo otstampati i dati,neka razmisljaju, ako uopste imaju emocionalni IQ.

  2. Jelena, ma znam ja da problem nije u meni, samo me to jako pogađa. Ne mogu ja, niti želim, da bilo koga “pod stare dane” menjam. Želim samo da se nekako, što bezbolnije iz svega izvučem.
    I ne bi njima nikakvi citati pomogli.

  3. Imas ti tu snagu, samo sto ces je ispoljiti tek kad ti stvarno pukne film, ili “bude gorelo pod nogama”.
    A i znas kako kazu “Ono so te ne ubije…” 😉

  4. AuroraBorealis, ja se iskreno nadam da ću imati snage onda kada bude trebalo…

  5. ne daj se Ivana, ne moze sut sa rogatim, sto kaze nas narod.
    Ja se zato odavno vec nikoga ne uzdam…
    Poljubac.
    P.S. kad cemo na kafu da mi poneses one moje vizitke, posto su koliko znam kod tebe 🙂

  6. ma imaćeš, jaka si ti.

  7. @ linga, hvala, uzvraćam poljubac. Ajde čujemo se od nedelje da se vidimo. Malo mi je gužva, ali snaći ćemo se.

    @ milepile, cmokić.

  8. Draga moja, jaka si ti dovoljno, to ti se samo čini da poslije toliko godina borbe zapitaš sebe još koliko možeš?
    A možeš i moraš, to znamo i ja i ti…
    Ljubim vas 🙂

  9. Ja sam odavno prestao da trazim a i da primam od nekoga pomoc,snalazim se kako mogu i umem ali jos uvek ne mogu da smognem snage da ne priteknem nekome u pomoc kad mu je potrebna:(

  10. Slusaj draga, iz aviona se vidi koliko si jaka pa i onda kada trazis pomoc od onih koji to nabijaju na nos. To samo govori koliko su oni bezvredni. Ali moras, radi to i ne ustrucavaj se. Imam potrebu da pomazem svima kojima je to potrebno i zdere me sto ne mogu svima da pomognem. Kada mi je pomoc potrebna, znam cak da budem i bezobrazna da bih je dobila. I bas me briga sta ko misli. Pogotovu kada mi je dete u pitanju. I kod samog Boga bih isla po pomoc i uopste me ne bi bilo briga sta on o tome misli, Boze oprosti mi.

  11. […] li se kad sam svojevremeno rekla da nemam snage. Sad je imam, više nego ikad. Hvala ti što mi je […]

  12. […] sam pisala o pomoći, ali ovu, pro forme ponuđenu, da je nikad ne pružiš, tu sam […]

  13. Onaj koji pomaže trebao bi osječati trunku zadovoljstva što može pomoći ili što je u prilici da pomaže,jer i njemu je nekad neko nešto pomogao i ti ćeš nekom ako mogneš.
    To je ta ljudska priča i svemu ovom,a onaj ko prigovara ne treba ni pomagat,nek ostavi za sebe sve ako ga boli što pomaže.
    Imal večeg zadovoljstva i sreće kad nekom možeš uljepšat,minutu,sat ili dan,a tek život.Volim sve humane ljude ,ljude kojima ne moraš reči da ti nešto treba,ljude koji osječaju okolnosti života,ima ih zaista……….

    1. pa da, tako treba da bude, ali vrlo često nije tako…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *