Posted on 10 Comments

Dedina čorba od kukuruza

Ali neee, ne tog Dede, on pravi supe od blogera, a ja sam supu već pravila.

Moram prvo priču.

To je moja forumska virtual drugarica, imenjakinja, čiji je nick pri selidbi vrlo spontano i prirodno evoluirao u Deda. Slično,  skoro ničim izazvano (nije baš ničim, lokacija je u pitanju), ja sam postala virtual tetka njenoj deci, ali prvenstveno ćerki, koja kao da je moja kakve divne osobine ima. Elem, ta Deda pravi raznorazne đakonije, slane i slatke, al ja se naravno uhvatim samo onih najjednostavnijih, i najbržih, pa jel sam express ili nisam.

Al’ ne mogu ja originalni recept, mora tu malo da se modifikuje, čisto da ostanem dosledna sebi.

Originalni recept, ako tako više volite, je ovakav:

Na margarinu ili puteru izdinstati 2 glavice crnog luka i malo belog i naliti 1-1,5 l vode. Kad proključa ostaviti 1-2 min da vri, usuti 2 veća rendana krompira, 1-2 rendane šargarepe i kesu kukuruza šećerca. Dodati malo kima, vegetu, poklopiti , smanjiti temperaturu i ostaviti da se kuva bar sat vremena. Čorba je prelepa, ne stavlja se zaprška, dovoljno je gusta, kod nas i deca jedu, da ne poveruješ šta može kukuruz…

E sad moje modifikacije. Jedan minijaturni lukčić (htela sam i to da izbacim kako obično radim, ali sam ga ipak stavila), jedan srednji krompir, i 3 male šargarepice. Ništa nisam rendala, mrzelo me (a i da prste ne izrendam), sve sam seckala u malom blenderu. Na malo zejtina (bukvalno mrvu) sam to propržila oko 1 min stalno mešajući, dodala 1 litar ključale vode, jednu kocku za supu (kim sam zaboravila) i pustila da vri jedno 10 minuta (otklopljeno, mrzim da poklapam šerpe) uz povremeno malo mešanje. Onda sam dodala pola kese smrznutog kukuruza šećerca, i kuvala još oko 20 minuta. Pošto je u međuvremenu tečnost isparila, malčice sam dodala vode. Na kraju sam posula sušenim vlašcem (to ne propuštam), i naravno stavila kiselu pavlaku (to je prečanska fora, tako me naučila moja baba Banaćanka).

Dedina čorba od kukuruza Dedina čorba od kukuruza Dedina čorba od kukuruza

Dedina čorba od kukuruza
Vrlo je ukusno, i Vanji se dopalo.

Prijatno.

10 thoughts on “Dedina čorba od kukuruza

  1. I jao…kod tebe izgleda lepse nego kod mene….njam, njam…

    1. to je zbog luka, sto posto 😉

  2. Ja pomislila Deda iz Bora (:
    Verujem da je super čorbica, pravim često slične, u svakakvim kombinacijama. Kukuruz je zaista magična namirnica. (Zato mislim da je ta kocka supe bila suvišna (: )

    1. Tačno sam znala da će svi prvo na DeduBor da pomisle 😉
      A za kocku, neka, ja volim te veštačke ukuse 🙂
      (inače koristim onaj tvoj začin bez dodataka 😉 ali mora nekad čovek i da se omrsi)

  3. Ma i da je od prave supe, nema potrebe (: Povrćke su dovoljne. :njam:

  4. E ja nisam pomislila na našeg Dedu (samo još da se ne naljuti što nisam 🙂 ) ja sam pomislila da je neki stari recept od tvog “stvarničkog” dede. A posle sam provalila ko je Deda 🙂 …valjda? No nije ni bitno, sviđa mi se recept, a sviđa mi se i to što si počela da ih objavljuješ često.

    1. @Gago ovo poslednje se i meni sviđa 🙂

  5. […] Elektra, Bubica, Cvrkutava, Sanja Kokica, Dubravka, Mackomali, Makrone, Breskvica, Ivanizmi, Ivanino blago, Ivanina proza… Koliko god Ivana da ima, nikad nas dosta. Ima nas još dosta, ali neću da […]

  6. Divno izgleda, i probaću obavezno! Hvala

    1. malabreskva, dobro došla 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *