I Vanja ima Cerebralnu paralizu

Preporučujem da pročitajte ovaj blog post. Tri majke, čiji dečaci imaju cerebralnu paralizu, odgovaraju  na pitanja. Na engleskom je.
Parenting Kids With Cerebral Palsy

Pojma nisam imala šta je Cerebralna paraliza, prosto valjda o tome ne razmišljaš, osim ako ti je profesija na neki način vezana za ovo stanje. Da, ovo nije bolest, tako kažu, to je stanje.

Takođe, to nije dijagnoza koja se postavlja u ranom uzrastu, Vanji je počela da se u nalazima pojavljuje tek negde oko druge godine. Cerebralna paraliza je zapravo veoma širok pojam koji obuhvata sve moguće smetnje posture (položaja) i pokreta nastale kao posledica oštećenja mozga (Cerebral). Paraparesis spastica je Vanjina podvrsta. To bi bilo: delimično (paresis, za razliku od plegia: potpuno) smanjenje funkcije jednog para ekstremiteta (nogu u našem slučaju) praćenog spazmom mišića. Kakvi strašni izrazi, jel da? Cerebralnu paralizu često prate i druge smetnje, pa tako neko ima epileptične napade, oštećenje vida, sluha, mentalni deficit.

Motorno smo prilično dobro rešili našu CP, Vanjin najveći deficit je upravo mentalni. Nešto što bi i mogla da uradi, ona prosto ne ume. Unutra, po ravnom, nepravilno, ali spretno i stabilno hoda (stabilnija je nego što to i istreniranom oku izgleda), penje se i silazi niz stepenice, pazeći. Napolju, gde je neravno, druga je situacija, i najmanja neravnina je prepreka, sapliće se o sve i svašta. Okolina joj u deliću sekunde odvlači pažnju. Fina motorika je loša, ali opet bolja bi bila kad bi mentalno znala šta sa njom treba da radi, ima mali tremor ruku.  Ne govori, glasa se, udvaja slogove, ali bez prepoznatljivog značenja.

Nisam odavno pisala o tim medicinskim temama, nešto ne volim.
Ukratko, svako dete/odrastao sa CP je priča za sebe.

Ja ipak više volim da je pohvalim nekom konkretnom stvarčicom, ma kako ona sitna bila. Evo vam jedne slagalice.

slagalica slagalica slagalica

slagalica slagalica
I stepenica, kojima sad pokušava da se penje po dve odjednom, to valjda rade sva deca na svetu. Za sad joj relativno dobro uspeva desnom nogom koja je malo bolja, a levom i dalje ima prilično teškoća, ali uporna je. (snimak je mobilnim, pa nije baš sjajan)

Pretraživali ste:

  paraparesis spastica (80), cerebralna paraliza vježbe (45), vezbe za cerebralnu paralizu (27)

18 thoughts on “I Vanja ima Cerebralnu paralizu

 1. Iva says:

  Ni ja nisam imala pojma o ovome, uvek sam mislila da je to totalna paraliza. Lutka jedna, izgleda da joj ide mnogo bolje nego što bi to predočila neka tupava statistika.

 2. danka says:

  meni ona super hoda,odusevila sam se!i ja imam sina od dve godine koji ima istu dijagnozu…jos nije prohodao,puzi i ustaje uz krevet ali nema ravnotezu.interesuje me sa koliko je ona prohodala!svaka cast,super ste!

  • Ivana says:

   Danka, dobro došla.
   Dosta dobro ona hoda, čak je stabilnija nego što to na oko izgleda. Novi defektolog koji je došao u vrtić se ‘štrecao’ na njeno hodanje, onda je kroz par dana shvatio da je ustvari unutra baš stabilna, naročito kad poznaje ‘teren’ 🙂
   Vanja je i mala 2,5 kad je prohodala. Ne znam da li si gledala snimke sa početaka ustajanja, od ovog poslednjeg joj je trebalo još oko 8 meseci do prvih koraka.
   Počeci: Puzanje, Koraci uz pomoć, Samostalno ustajanje, Stajanje.

 3. danka says:

  Pogledala sam i super je!Moj Mihajlo je psihicki dosta solidno,izgovara dosta reci i razume,ali je motorno losiji nego ona u tom uzrastu.Mislim da su mu noge mnogo cvrsce(spasticne)nego njoj i ponekad ih malo ukrsta ali nije strasno!Radimo vezbe svaki dan i nadamo se da ce prohodati!

 4. ademovic says:

  danas prvi mi je dan da sam cuo od dr da kcerka moja mozda je u stanje pc.radili smo magnetnu.resonanc u glavi al nie izaslo nista kaze dr to.sto je mala ima slucaj sto se ne.vidi u snimanje glave.al molim.neke informacie kak mogu da sam siguran da je to istina il nie.jer u njemacku sam momentalno i sve analize su joj izasli dobre..A u biti ona ne moze da.sedi stabilno nikako da stoj sama na noge nego kad lezi na ledja noge vrte na svaku poziciu nego da se vrti.sa tello ne moze od ledja.na trbu il kontra da ustane od lezenje na sedenje ne moze da digne ledja.a mala moja ima.14meseca pls za info kak mogu da se uverim koje analize i kak moze da promenim.stanje makar da malo.hoda.a pamet vid ushi sve su mi dobre ruke sve.samo kg nema i slabo.jede i osmeh mu malo fali,a dr kaze da.to su simptomi cp.fala unapred nadam.se neka informacia kako god bila primena e smoje strane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *