Posted on 9 Comments

Nove pahulje

Prošle godine sam pravila pahulje od papira, pa ovog puta reših da se okušam u nekoj drugoj tehnici. Ideja je stigla od katy elliott koja ih je pravila prošle i pretprošle godine.

Makarone ovog puta na tapetu, u obliku točkića, kad onih u obliku cvetića kod nas nema. Točkića je bilo u Merkišu, znam sto posto, a onda kad sam se ja prisetila da bi trebalo da ih kupim, odjednom ih više nije bilo. Onda tražim u jednoj, drugoj, petoj radnji… nigde ih nema, tamo gde ja inače svraćam. Onda dobih info gde su viđene, pohitah u drugu radnju istog lanca, i konačno ih nađoh.

Prvo je potrebno probrati odgovarajuće, koje su iole pravilnog oblika, takvih je bilo oko trećine, proveravan je svaki pojedinačni komad iz jednog pakovanja od 500g.

Pomislila sam prvo da ih spajam nekim jestivim lepkom, nađoh neki na netu, isprobah neku varijaciju na temu, ali sve je bilo vrlo muljavo i krto, tako da se brzo predomislih, i vratih na dobri stari OHO lepak. Prvu turu sam lepila na aluminijumskoj foliji, koja se relativno lako skidala sa zalepljene pahulje, ali ne dovoljno lako. Onda poslušah savet sa jednog od linkova na kome sam i pronašla inspiraciju da to radim na pek papiru, i da pahulje povremeno okrećem. Da, lakše se odlepljivalo tako, ali je veliki deo lepka ostajao zalepljen za makarone popunjavajući neke od šupljina. Prevazilazeći sva moja očekivanja lepku je trebalo 24h da se potpuno stvrdne, i da pahulje budu spremne za sledeću fazu – bojenje.

Trebalo je prema savetu da koristim boju na raspršivanje – u bombi. To nisam ni potražila. Bojila sam belom temperom, probala četkicom, pa mi se učinilo pipavo i nedovoljno dobro, onda sam probala da u malo vode razmutim istu temperu, i da napravim ‘kupku’ od boje, naivno očekujući povoljan ishod. Bilo je tek blago obojeno, ali ni blizu očekivanjima, pa se vratih četkici. Veoma pipavo, i prljavo, bila sam umazana skoro do lakata.

Želela sam da ih uvaljam u neke šljokice, ali ne nađoh srebrne, pa sam mkupila crvene i zelene. Nisam ih iskoristila, poslužiće za nešto drugo, čitajte da vidite zašto.

Sušenje je trajalo relativno kratko. Provukla sam srebrnu tračicu, i tu se moja akcija ovogodišnjih pahulja od makarona završila. Tokom procesa pravljenja, nekoliko pahulja mi je slučajno ispalo, i polomilo se. Veoma su, veoma krte, tako da sam od nekog daljeg ukrašavanja ovih pahulja odustala.

U par reči: mnogo muke ni oko čega.

polomljena pahulja polomljena pahulja neupotrebljeni glitter

9 thoughts on “Nove pahulje

 1. Divno izgledaju, ipak <3 Čestitam na strpljenju!

  1. ja sam vrlo nezadovoljna 🙂

 2. Lepe su, svaka čast za ideju 🙂

  1. Hvala Olga, dobro došla 🙂

 3. Odlicno izgledaju.
  Ipak si pogresila sto nisi kupila boju u spreju. Cena ti je oko 200 dinara i jednostavno se koristi (odlicno se hvata za testo, probala ja)

  1. Pazi kad ne znam ni gde bih to kupila, niti kako bi me gledali da kažem da mi treba da farbam makarone hehe.
   Previše je sve pipavo, nije to za mene 🙂

 4. udjes u prodavnicu boja i kazes: treba mi bela boja u spreju i oni ti daju 🙂 isto sam mislila i ja, a ispalo je tako lako.

 5. Svaka cast na ovolikom strprljinju i trudu 😀 <3
  ali postoji jedna mala stvar ovdje: 🙂
  Nemogu nigdje da nadjem napisanu tehniku kako to napraviti.Ali nema veze proobacu jos jednu caku.
  Puno pozzzzzzzzzzzzzz od mene
  Cao 😀 <3

  1. Nađa, dobro došla. Linkovi su u prvom pasusu. Pozdrav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *